Innovació

Sensors per poder dormir cinc minuts més

L’empresa catalana Urbiotica tanca un acord per desplegar al Canadà el seu sistema per mitigar els embussos de trànsit i facilitar l’aparcament a les ciutats

Urbi­o­tica ha renas­cut de les cen­dres. Després de superar un con­curs de cre­di­tors i que un grup de tre­ba­lla­dors de l’empresa decidís assu­mir la uni­tat pro­duc­tiva, la com­pa­nyia, espe­ci­a­lista en el dis­seny de sen­sors sense fil i en el desen­vo­lu­pa­ment de tec­no­lo­gies per a ciu­tats intel·ligents, fa pas­sos per expan­dir-se. La dar­rera aposta l’ha fet al Canadà, on ha tan­cat un acord per intro­duir el seu sis­tema intel·ligent de gestió d’apar­ca­ments a 1.500 pla­ces en ciu­tats com ara Toronto i Mont-real. Urbi­o­tica, que té la seu al barri de les Corts, a Bar­ce­lona, ha lli­gat l’ope­ració al Canadà gràcies a un acord amb un proveïdor dedi­cat a la imple­men­tació de solu­ci­ons tec­nològiques per al sec­tor dels trans­ports.

Tro­bar apar­ca­ment és un pro­blema a les grans ciu­tats. Segons un estudi de la com­pa­nyia Xerox, ela­bo­rat a par­tir de dades d’una vin­tena de ciu­tats euro­pees, els con­duc­tors per­den més d’un quart d’hora diari bus­cant apar­ca­ment. Hi ha casos extrems, com per exem­ple Brus­sel·les: cada dia 225.000 con­duc­tors cir­cu­len per la ciu­tat i, al cap de l’any, han per­dut una mit­jana de 3 dies i 11 hores atu­rats en un embús. A part de fer per­dre la paciència a qui va al volant, les ron­des cer­cant un lloc on dei­xar el cotxe tenen un impacte nega­tiu en la mobi­li­tat de les ciu­tats, alen­tei­xen la cir­cu­lació i pro­vo­quen con­ges­ti­ons, i una afec­tació directa en les emis­si­ons con­ta­mi­nants. Urbi­o­tica, espe­ci­a­lit­zada en solu­ci­ons tec­nològiques per poten­ciar les ciu­tats intel·ligents, ha desen­vo­lu­pat un dis­po­si­tiu que fun­ci­ona amb una apli­cació mòbil i amb sen­sors situ­ats als apar­ca­ments.

L’empresa cal­cula que el 30% dels embus­sos de trànsit que s’ori­gi­nen dins d’una ciu­tat es deuen a les mani­o­bres de recerca d’apar­ca­ment. Això genera “impor­tants pèrdues de temps i ele­vats nivells d’estrès en els ciu­ta­dans”, resu­meix Urbi­o­tica. En aquest sen­tit, per ges­ti­o­nar les pla­ces d’apar­ca­ment a l’aire lliure ha desen­vo­lu­pat una solució simi­lar a la que ja és força popu­lar en alguns pàrquings de paga­ment. La base és un sis­tema de sen­sors, que es com­ple­menta amb un pro­grama de guiatge, perquè els con­duc­tors puguin saber qui­nes pla­ces estan lliu­res i puguin esco­llir la millor opció per apar­car. Tot el sis­tema s’inte­gra de panells de senya­lit­zació infor­ma­tius dinàmics i d’apli­ca­ci­ons web i mòbil per al guiatge. El cap del depar­ta­ment comer­cial, Marc Boher, ha des­ta­cat que el sis­tema d’Urbi­o­tica “per­met con­tro­lar de manera més efi­ci­ent l’ús i el paga­ment dels esta­ci­o­na­ments, evi­tant la con­gestió de la cir­cu­lació i reduint la con­ta­mi­nació que se’n deriva”.

Per a aquest pro­jecte d’expansió al Canadà, Urbi­o­tica ha tin­gut el suport d’Acció, l’agència per a la com­pe­ti­ti­vi­tat de l’empresa depe­nent del Depar­ta­ment d’Empresa i Conei­xe­ment, i l’acord li per­metrà comer­ci­a­lit­zar el seu sis­tema d’esta­ci­o­na­ment intel·ligent a les prin­ci­pals ciu­tats del Canadà i del Que­bec.

Solucions per a ciutats més sanes

Urbiotica està present en 25 països d’arreu del món, des de Turquia fins a l’Argentina, Alemanya, França i Costa Rica. Amb seu a Barcelona, l’empresa es va fundar el 2008 i també ofereix solucions per a la reducció de la contaminació acústica de les ciutat. Ha treballat per fer un mapa de soroll, a Girona, Viladecans i Alacant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor