Innovació

Un glop d’èxit

Les palles comestibles Sorbos registren una expansió fulgurant, emparades pel vet europeu als plàstics d’un sol ús

La Unió Euro­pea està deci­dida a reduir la pro­ducció de plàstics d’un sol ús, un mate­rial que genera un fort impacte ambi­en­tal i que neces­sita molts anys per des­com­pon­dre’s. La Comissió Euro­pea ja va adver­tir fa mesos que els plàstics tenen els dies comp­tats, i ara ha estat el Par­la­ment Euro­peu el que ha acor­dat posar data de cadu­ci­tat al plàstic: l’any 2021. El mar, i la seva flora i fauna, és el prin­ci­pal dam­ni­fi­cat per l’excés de plàstics. El plàstic és el res­pon­sa­ble del 70% de la con­ta­mi­nació marina, i estu­dis científics asse­nya­len que, només al Medi­ter­rani, 30 tones de plàstics arri­ben cada hora a la franja lito­ral. Imat­ges com la d’un cat­xa­lot que va que­dar atra­pat a Múrcia, després d’haver engo­lit 29 qui­los de plàstics, o el xocant vídeo d’una tor­tuga ago­nit­zant perquè tenia una palleta de plàstic encas­tada a la fossa nasal, han con­tribuït a divul­gar les con­seqüències que té abu­sar dels plàstics. Pro­duc­tes com els bas­to­nets per a les ore­lles, els coberts d’un sol ús i les palles per beure estan en el punt de mira de les auto­ri­tats euro­pees. En aquest con­text, la com­pa­nyia Sor­bos, dedi­cada a la pro­ducció de canyes comes­ti­bles i bio­de­gra­da­bles, pre­veu mul­ti­pli­car expo­nen­ci­al­ment la seva pro­ducció en els pro­pers dos anys. A començaments de l’any que ve, l’empresa, esta­blerta a Mon­tornès del Vallès, posarà en marxa una nova línia de pro­ducció per con­so­li­dar el seu crei­xe­ment. Sor­bos ja arriba a una qua­ran­tena de països de tot el món, però pre­veu una demanda crei­xent. L’empresa ha ini­ciat ges­ti­ons per entrar en el mer­cat japonès i estu­dia la pos­si­bi­li­tat d’esten­dre la seva acti­vi­tat a Austràlia.

La cre­ació de la pri­mera canya comes­ti­ble del món ha supo­sat per a Sor­bos rebre enguany el premi Pimec a la micro­em­presa més com­pe­ti­tiva. El reco­nei­xe­ment des­taca la seva aposta per l’R+D+I, l’ober­tura de nous mer­cats i el seu com­promís medi­am­bi­en­tal que, gràcies a la subs­ti­tució del plàstic d’un sol ús per un pro­ducte total­ment sos­te­ni­ble, mini­mitza l’impacte ambi­en­tal i pro­por­ci­ona al cli­ent una nova experiència de con­sum.

La idea de crear una palla comes­ti­ble va sor­gir fa cinc anys quan Víctor Manuel Sánchez, cofun­da­dor de Sor­bos, tre­ba­llava de cam­brer en hotels i res­tau­rants. “Em van encar­re­gar fer un còctel espe­cial i quan el vaig enlles­tir vaig veure que la gent hi posava canyes de plàstic. No em va agra­dar”, comenta Sánchez, que explica que es va plan­te­jar ofe­rir als con­su­mi­dors “una experiència gas­tronòmica única, afe­gint a la beguda una palla comes­ti­ble”. Amb l’ajuda d’un amic pas­tis­ser va tirar enda­vant el pri­mer pro­to­tip de Sor­bos. “Vam orga­nit­zar un acte en què vam donar a conèixer les palles i en veure l’èxit que va tenir la ini­ci­a­tiva entre les per­so­nes que les van tas­tar vaig deci­dir mun­tar l’empresa”, afirma.

Xuclant el mercat

Sorbos és una empresa jove, però ha tingut una potent penetració en el mercat. La seva producció actual és d’1,8 milions d’unitats mensuals. “Estudiarem la capacitat de fabricació de les noves màquines, però la idea és anar replicant les línies fins a arribar als 1.000 milions d’unitats anuals”, explicava Víctor Manuel Sánchez, en declaracions a l’agència ACN. La fita dels 1.000 milions és la xifra que necessiten assolir per fer front al pla d’expansió del negoci. Sorbos elabora canyes de vuit sabors: llimona, llima, maduixa, gingebre, xocolata, poma verda, canyella i de sabor neutre. La composició d’aquests elements és 100% natural, no contenen al·lèrgens i conserven la seva rigidesa després de submergir-se en un líquid.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor