Somnis menys pesats
TBIOM, empresa amb seu a Sant Adrià de Besòs, ha desenvolupat un innovador dispositiu, més lleuger que un telèfon mòbil, per prevenir les molèsties que causen les apnees del son
Dormir malament a la nit passa factura durant el dia. Una de les causes físiques més comunes d’un descans trasbalsat és la síndrome d’apnea obstructiva del son, una afecció provocada per una obstrucció de les vies respiratòries superiors, nas i coll. En les apnees, dormir malament i roncar sorollosament, sovint van de bracet. Malgrat que molts dels qui n’estan afectats no han estat mai diagnosticats, un 5% de la població adulta pateix apnees, que és la malaltia respiratòria més comú després de l’asma. L’apnea causa episodis repetits de pauses respiratòries durant el son, normalment superiors als deu segons, però que, en casos extrems, es poden allargar més enllà d’un minut.
El tractament mèdic més eficaç i habitual per a aquest tipus de pacients és l’ús d’uns dispositius que insuflen aire continuadament a la laringe del pacient, de manera que permet que es mantingui oberta durant el son i que no es produeixin apnees. Aquests dispositius acostumen a ser força voluminosos, ja que consten d’una mascareta connectada a un compressor, a través d’un sistema de tubs de plàstic. Portar la màquina quan es viatja, pot resultar una incomoditat.
L’empresa catalana TBIOM, amb seu a Sant Adrià de Besòs, ha dissenyat un aparell més lleuger, manejable i versàtil per tractar les apnees. L’estri, batejat com a Airmony, és molt més petit i no necessita tub, ja que el compressor d’aire està incorporat a la màscara. El director comercial de TBIOM, Francesc Martínez, relata que el dispositiu pesa 149 grams –“és més lleuger que un mòbil”– i cap al palmell d’una mà. TBIOM destaca que és el primer dispositiu sense tubs que surt al mercat. L’empresa valora també que Airmony és més silenciós i que es pot connectar a una bateria externa a través d’un USB.
Airmony tindrà un preu de venda al públic d’uns 1.000 euros, i en una primera fase es distribuirà per Europa. El producte podria arribar a les farmàcies en un termini de sis mesos, una vegada obtingui les autoritzacions europees.
El finançament, un malson
Per poder arrencar amb garanties el procés de fabricació, TBIOM ha obert una ronda de finançament a través de la plataforma Crowdcube, al Regne Unit, un mercat que l’empresa considera “més avançat” pel que fa a la inversió en solucions tecnològiques emergents. Ha obtingut fins ara uns 240.000 euros, que utilitzarà per començar la producció en sèrie del dispositiu i el seu llançament al mercat. TBIOM té previst fabricar el seu innovador dispositiu a Barcelona.