Internacional

EL SULTANAT ETERN

Erdogan torna a ser escollit president de Turquia i es referma en el càrrec en un moment clau per al futur del país

El pre­si­dent turc, Recep Tayyip Erdo­gan, s’ha impo­sat en unes noves elec­ci­ons. El veterà man­da­tari –en el poder des del 2001– s’ha sabut adap­tar a cada repte que havia d’afron­tar el país. Erdo­gan, ani­mal polític, col·lec­ci­ona victòries i podria ser pre­si­dent fins al 2023, any en què se cele­brarà el cen­te­nari del nai­xe­ment de la República de Tur­quia. L’objec­tiu del pre­si­dent seria poder cele­brar aquest esde­ve­ni­ment des del poder i coro­nar-se com a nou sultà. “Durant tots aquests anys de man­dat, Erdo­gan ha creat la classe mit­jana, ha gene­rat infra­es­truc­tu­res (esco­les, hos­pi­tals), ha gene­rat llocs de tre­ball, ha tri­pli­cat la renda per capita, un fet que no és gaire habi­tual en eco­no­mies de països emer­gents. Ha dig­ni­fi­cat molts bar­ris que gai­rebé vivien en bar­ra­ques. A Istan­bul s’han cons­truït bar­ris de molta qua­li­tat. Ha adop­tat una sèrie de mesu­res que li han donat molta popu­la­ri­tat. Ha estat molt libe­ral en l’aspecte econòmic i més con­ser­va­dor en l’aspecte social i d’aquesta manera ha acon­se­guit que tot­hom tin­gui repre­sen­tats els seus interes­sos”, asse­gura Javier Albar­racín, con­sul­tor inde­pen­dent i expert en Tur­quia. “Erdo­gan va començar en política com un out­si­der, com algú que venia de fora del sis­tema. És un per­so­natge que empa­titza amb gran part de la soci­e­tat turca, un home fet a si mateix que arriba de la costa del mar Negre a la ciu­tat”, afe­geix Albar­racín.

El pre­si­dent va arri­bar al poder en un moment en què la soci­e­tat turca estava farta de cor­rupció, en què Istan­bul havia patit un gran ter­ratrèmol –l’any 1999, en el qual van morir milers de per­so­nes– que va dei­xar veure, encara més, les misèries d’un sis­tema polític cor­rom­put. “Després de tots aquests anys, és cert que Erdo­gan també té casos de cor­rupció en el si del govern, però una sufi­ci­ent majo­ria d’elec­tors està dis­po­sada a per­do­nar-ho tot pel fet d’haver acon­se­guit aquesta bonança econòmica”, asse­gura l’expert. Albar­racín explica que aquí també entra el dis­curs del com­plot de la Unió Euro­pea i dels Estats Units que llui­ten perquè la “gran Tur­quia” no pugui tirar enda­vant. “Hi ha molta gent que no vol tren­car aquest cer­cle virtuós que s’ha gene­rat durant aquests dar­rers quinze anys. Tenen casa, feina...”, afe­geix. I aquest és l’esce­nari en què es troba ara Tur­quia: un Erdo­gan més auto­ri­tari, que cada cop deixa menys lloc per a la dis­sensió política i per al des­con­ten­ta­ment, ja sigui des dels par­tits de l’opo­sició, la judi­ca­tura o els mit­jans de comu­ni­cació. “Tot i així, cada vegada que fan elec­ci­ons, tot i que és cert que cada cop més jus­tet, les gua­nya”, explica l’expert. “També s’hau­ria de veure en quin grau són democràtiques aques­tes elec­ci­ons, perquè si no dei­xes espai mediàtic a l’opo­sició, poses els seus líders a la presó... Hi ha una democràcia for­mal, però tot l’entorn del que sig­ni­fica una democràcia està més en qüestió que mai des que ell ocupa al poder. Està repro­duint els motius pels quals és al poder”, asse­nyala. Albar­racín també explica que Erdo­gan tam­poc es mos­tra dis­po­sat a fer un relleu. “Ell no deixa que apa­re­gui cap líder carismàtic que li pugui fer ombra. Ni a l’opo­sició ni dins del seu propi par­tit, l’AKP. Cada vegada que surt algú que pot tenir un cert carisma, el defe­nes­tra”, afirma.

I la relació amb els kurds? “Hi té una relació ambi­va­lent. Va començar gover­nant amb un dis­curs que volia superar la dico­to­mia ètnica entre kurds i turcs, amb els trets que es podien com­par­tir. La religió, bene­fi­cis econòmics..., però després quan ha neces­si­tat la radi­ca­lit­zació de l’elec­to­rat no ha tin­gut cap mena de pro­blema a tor­nar a obrir fins i tot un con­flicte bèl·lic”, explica.

Tur­quia s’ha con­ver­tit en els dar­rers anys en una potència econòmica i un fac­tor clau en la geo­es­tratègia mun­dial. Amb una eco­no­mia molt diver­si­fi­cada –un sec­tor agrícola potent, oferta turística, tei­xit tèxtil i un sec­tor finan­cer sane­jat– el país ha acon­se­guit posi­ci­o­nar-se com una de les eco­no­mies emer­gents del pla­neta. A més, Erdo­gan ha mal­dat per acon­se­guir ser gai­rebé un actor impres­cin­di­ble en l’escena inter­na­ci­o­nal. “Tur­quia és a hores d’ara massa gran econòmica­ment, demogràfica­ment i política­ment perquè algú la deixi fora. Ni els Estats Units, ni Europa, ni l’OTAN, ni l’Iran. S’ha fet una rea­li­tat com­plexa. Ara mateix és l’actor econòmic més impor­tant del Pròxim Ori­ent, és la dis­se­tena eco­no­mia mun­dial. Creix més d’1 milió de per­so­nes cada any. En qua­tre o cinc anys tindrà més població que Ale­ma­nya”, asse­gura Albar­racín.

Segons l’ana­lista, Tur­quia es des­tapa com una potència emer­gent amb capa­ci­tat d’influir en molts països. “Síria no s’esta­bi­lit­zarà si no hi ha l’interès de Tur­quia. A l’Iran és un juga­dor impor­tant. A Rússia és un part­ner potent de Putin.” Les rela­ci­ons amb la Unió Euro­pea han pas­sat per diver­ses fases. “Ara, a més, ja no té línies ver­me­lles, perquè Europa no s’ho pot per­me­tre. Si Tur­quia deci­deix obrir les por­tes i enviar 500.000 refu­gi­ats siri­ans cap a Grècia, la crisi a Europa pot ser molt impor­tant”, refle­xi­ona Albar­racín.

A cavall guanyador en la guerra de Síria

Quan la guerra de Síria va començar, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, es va mostrar bel·ligerant contra el règim de Baixar al-Assad. El mandatari de seguida es va posar a favor dels opositors rebels. De fet, més tard, es va acusar Turquia de ser una frontera molt “porosa”, per on entraven els combatents d’Estat Islàmic que arribaven des d’Europa i que es volien unir a les files del grup gihadista. La guerra siriana ha acabat tenint múltiples actors de l’escena internacional, i Turquia n’ha estat sempre un factor clau. L’entrada de Rússia, que dona suport monolític al règim de Baixar al-Assad, va fer virar la posició d’Ankara. Erdogan i Putin s’han aliat sota l’atenta mirada del govern sirià, que ha deixat entrar les tropes turques al seu territori per frenar els avenços de les milícies kurdosirianes, anomenades YPG (Unitats de Lluita Popular). Durant el conflicte sirià, la zona kurda del país havia aconseguit un grau d’autonomia important, fet que es veia amb preocupació des d’Ankara. L’objectiu: frenar el bastió kurd al país veí.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor