POLÈMIC TRUMP
El president dels Estats Units és un personatge controvertit. En poc més d’un any i mig en el càrrec, Donald Trump col·lecciona sortides de to i ha pres decisions que desestabilitzen l’ordre mundial
El president dels Estats Units, Donald Trump, és un personatge controvertit. La mostra, les portades que li han dedicat diversos mitjans de comunicació i que acompanyen aquest article. En poc més d’un any i mig en el càrrec, les polèmiques i les sortides de to han estat constants. El mandatari té una particular manera de comunicar, i una de les seves eines més ràpides i polèmiques és Twitter. El president l’utilitza per anunciar decisions i per enfrontar-se directament amb Barack Obama i Meryl Streep, per posar alguns exemples. Un dels darrers episodis s’ha produït durant la trobada amb el seu homòleg rus, Vladimir Putin, aquesta setmana passada a Hèlsinki. L’actitud de Trump, pràcticament doblegant-se davant de Putin, ha provocat una pluja de crítiques, fins i tot des de les mateixes files republicanes. El Russiagate, el que es coneix com la intromissió de Moscou en les eleccions nord-americanes que precisament va guanyar Trump, continua a l’ull de l’huracà i amb el mateix president donant més credibilitat al mandatari rus que no pas a l’FBI. A més, el magnat també ha dedicat en els darrers dies paraules gruixudes contra la Unió Europea, a la qual ha titllat d’enemic, en unes declaracions que agreugen les relacions amb vells aliats. En clau interna, Trump ha provocat una gran indignació en la societat nord-americana per la separació de famílies a la frontera –fet que ha suposat que gairebé 3.000 menors estiguin en centres de detenció–, que un jutge ja ha ordenat aturar. El mandatari aplica la màxima America first, en polítiques d’immigració, juntament amb un política aïllacionista, en moltes de les seves decisions, com ara el trencament dels acords comercials amb diversos països. Pel que fa l’ordre mundial, l’abandonament del pacte nuclear amb l’Iran o la decisió de traslladar l’ambaixada de Tel-Aviv a Jerusalem són algunes de les seves decisions més controvertides.
Nens separats dels seus pares a la frontera
L’abril passat, es va posar en marxa una de les mesures més dures pel fa a la immigració: separar els nens dels seus pares. Aquesta decisió, criticada fins i tot per Melania Trump, ha suposat que gairebé 3.000 infants estiguin lluny dels seus pares. La indignació social per les imatges de menors retinguts en gàbies i amb mantes tèrmiques ha provocat que un jutge obligués a reunificar les famílies, però en molts casos els retrobaments són complicats i ja han causat traumes severs als infants i a les seves famílies.
Crítiques per la sintonia amb Putin
El president dels Estats Units ja fa temps que no amaga la seva admiració pel seu homòleg rus, Vladimir Putin. En la cimera celebrada aquesta setmana a Hèlsinki, al mandatari nord-americà li han plogut les crítiques per confiar més en la paraula de l’exespia del KGB que en els seus propis assessors i en l’FBI. A més, Putin ha reconegut per primera vegada que tenia “preferència” perquè Trump guanyés les eleccions nord-americanes. Moscou preferia el magnat perquè suposava que li permetria tornar a jugar un paper cabdal en la geopolítica mundial, que ja ha recuperat en els últims temps.
Tensió a l’OTAN
En l’última reunió de l’OTAN, celebrada l’11 de juliol, el president nord-americà va tensionar les relacions en demanar obertament als seus membres que augmentin la despesa en armament.
Nova ambaixada
El trasllat de l’ambaixada dels EUA de Tel-Aviv a Jerusalem va encendre els ànims en una de les zones més delicades del planeta. Amb la decisió, Trump trencava un acord de la comunitat internacional.
Intromissió en el Brexit
Durant la seva visita al Regne Unit, Donald Trump es va mostrar molt dur amb la primera ministra britànica, Theresa May. En unes declaracions al diari sensacionalista The Sun (propietat de Rupert Murdoch i un dels mitjans de comunicació que s’ha mostrat més bel·ligerant amb la Unió Europea), va assegurar que les propostes de May per al Brexit (més suaus del que voldrien alguns membres del seu propi partit) dinamitarien qualsevol tipus d’acord comercial amb els Estats Units. Hores més tard, Trump es va fer enrere respecte a aquestes declaracions i va donar suport a May.
Trobada històrica amb ‘the rocket man’
Tot i titllar-lo de the rocket man (‘home coet‘) en una assemblea general de les Nacions Unides, les relacions entre el president dels Estats Units i el mandatari nord-coreà, Kim Jong-un, sembla que han entrat en una nova fase després de la trobada que van protagonitzar el mes de juny a Singapur. En una cimera històrica, els dos líders van signar un acord segons el qual es comprometien a la “desnuclearització de la península de Corea”. Després de la trobada amb el nord-coreà, Trump el va descriure com un home “honest, directe i productiu”.
L’acord nuclear amb l’Iran, trencat
Una de les fites de l’administració Obama, l’acord nuclear amb l’Iran, es va trencar el maig passat. Amb l’abandonament del pacte, els Estats Units confirmen la política aïllacionista que pilota el magnat. Els esforços de la comunitat internacional per convèncer els nord-americans de no trencar l’acord van ser en va.