Internacional

Els Balcans, tan a prop i tan lluny de la UE

20 MILIONS
“La UE no pot girar l’espatlla als Balcans, on viuen uns 20 milions de ciutadans cada vegada més escèptics sobre un futur lligat a la UE”
LES CONDICIONS
Brussel·les seguirà imposant condicions estrictes per entrar en una UE fatigada pels efectes de les ampliacions anteriors
REGIÓ CLAU
“Rússia, la Xina i Turquia busquen la seva zona d’influència al vell continent i pressionaran”

La crisi euro­pea ini­ci­ada el 2009 va fre­nar els pro­ces­sos d’adhesió d’altres països aspi­rants dels Bal­cans occi­den­tals, la majo­ria gover­nats per elits polítiques i econòmiques refractàries encara a accep­tar algu­nes de les regles democràtiques, econòmiques i soci­als que regei­xen en la UE. Una situ­ació que es per­llonga en el temps. Fins ara, qua­tre països han estat reco­ne­guts ofi­ci­al­ment com a can­di­dats a l’adhesió: Mon­te­ne­gro i Sèrbia, que ja van ini­ciar les nego­ci­a­ci­ons, el 2012 i el 2014, res­pec­ti­va­ment, i Albània i Macedònia, que podrien fer-ho el 2020. En canvi, que­den en espera: Bòsnia-Her­ze­go­vina, un país política­ment com­plex i ines­ta­ble, i Kosovo, encara no reco­ne­gut per cinc estats mem­bres de la UE, entre què l’Estat espa­nyol.

Però la UE no pot girar l’espat­lla als Bal­cans, on viuen uns 20 mili­ons de ciu­ta­dans cada vegada més escèptics sobre un futur lli­gat a la UE. Són països on encara estan cica­trit­zant les feri­des sofer­tes durant les cru­ents guer­res i con­flic­tes dels anys noranta. La pers­pec­tiva d’una entrada ràpida en la UE cons­tituïa un gran estímul per a la recon­ci­li­ació mútua i per impul­sar refor­mes democràtiques i moder­nit­zar les estruc­tu­res econòmiques i soci­als. Però si els pro­ces­sos de nego­ci­ació es fre­nen, les moti­va­ci­ons inter­nes es refre­den. La UE no pot obviar un fac­tor geo­es­tratègic: els buits polítics i econòmics que deixa a la regió els omplen Rússia, la Xina, Tur­quia i altres països. A més, Donald Trump juga un paper dis­tor­si­o­na­dor d’una UE més inte­grada, com es va veure amb la seva con­ducta en la tro­bada amb Vladímir Putin el 16 de juliol a Hèlsinki.

Brus­sel·les va començar a reac­ci­o­nar en una cimera que, el 12 de juliol del 2017, va reu­nir, a Tri­este, sis estats mem­bres de la UE (Ale­ma­nya, França, Itàlia, Àustria, Eslovènia i Croàcia) amb els aspi­rants dels Bal­cans i en què es va apro­var un pla finan­cer i tècnic que va pri­o­rit­zar les inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res. Després, la Comissió Euro­pea va publi­car, el 16 de febrer del 2018, un informe sobre estratègia per als Bal­cans occi­den­tals que va pro­po­sar rellançar el procés de nego­ci­a­ci­ons d’ampli­ació de la UE amb la pers­pec­tiva d’una entrada el 2025. L’informe va ser deba­tut, sota pre­sidència de Bulgària, en una cimera espe­cial cele­brada el 17 de maig a Sofia. Però en la poste­rior cimera euro­pea, del 26 de juny, a Luxem­burg, es va accep­tar —pos­po­sant-ho, al mateix temps, fins al 2019— obrir nego­ci­a­ci­ons amb Albània i Macedònia, tot i que aquest país aca­bava d’arri­bar, el 17 de juny, a un pri­mer acord històric amb Grècia per resol­dre un vell con­tenciós sobre el nom de Macedònia.

La UE exi­geix con­di­ci­ons

Els estats mem­bres no desit­gen avenços més con­crets abans que se cele­brin les elec­ci­ons euro­pees, el maig del 2019. I Brus­sel·les segueix pen­dent del desen­llaç d’un Bre­xit encara incert. A més, Bulgària i Roma­nia, que el 2007 van entrar alhora i pre­ma­tu­ra­ment, seguei­xen afron­tant, una dècada després, pro­ble­mes de gover­na­bi­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal. Tam­poc hi ajuda l’enfron­ta­ment polític entre Brus­sel·les i alguns països cen­tre­eu­ro­peus, com ara Polònia i Hon­gria. Ni que Àustria pre­si­deixi el Con­sell de la UE aquest segon semes­tre del 2018. A par­tir de l’1 de gener del 2019, recaurà en Roma­nia.

Brus­sel·les seguirà impo­sant con­di­ci­ons estric­tes per entrar en una UE fati­gada pels efec­tes de les ampli­a­ci­ons ante­ri­ors. Fins i tot l’ober­tura defi­ni­tiva de nego­ci­a­ci­ons amb Albània i Macedònia es deci­dirà basant-se en una ava­lu­ació de la Comissió Euro­pea prèvia a una con­ferència inter­go­ver­na­men­tal pre­vista a finals del 2019, en què la UE-27, ja sense el Regne Unit, s’hau­ria de pro­nun­ciar per una­ni­mi­tat.

Brus­sel·les inci­deix en tres qüesti­ons pri­o­ritàries: a) Els can­di­dats han d’acce­le­rar les refor­mes polítiques necessàries perquè hi hagi un estat de dret amb una divisió de poders ver­ta­dera, sobre­tot amb un poder judi­cial que lluiti eficaçment con­tra la cor­rupció pública i el crim orga­nit­zat. b) També més refor­mes estruc­tu­rals per avançar cap a una eco­no­mia de mer­cat, avui molt supe­di­tada als estrets nexes entre els poders polítics i unes oli­gar­quies que limi­ten les poten­ci­a­li­tats de desen­vo­lu­pa­ment del sec­tor pri­vat. I c), final­ment, la Comissió Euro­pea insis­teix en la solució prèvia dels con­flic­tes polítics i ter­ri­to­ri­als entre països veïns. No és només el cas de la dis­puta entre Macedònia i Grècia, en vies d’una solució després d’un pri­mer acord entre Skopje i Ate­nes, pen­dent de ser rati­fi­cat. També Croàcia podria blo­que­jar l’entrada de Sèrbia men­tre no es resol­gui un con­flicte de deli­mi­tació de la fron­tera comuna al llarg de 135 km del Danubi. Croàcia també té una dis­puta amb Mon­te­ne­gro sobre deli­mi­tació de fron­te­res a la badia de Kotor. Al seu torn, Mon­te­ne­gro té un con­flicte fron­te­rer amb Kosovo. Però el pro­blema més crític afecta les rela­ci­ons entre Sèrbia i Kosovo, un país inde­pen­dent des del 2008 però no reco­ne­gut per Espa­nya, Grècia, Roma­nia, Eslovàquia i Xipre.

Rússia, a l’aguait

Rússia torna a tenir una influència econòmica i cul­tu­ral als Bal­cans. Putin sap que Brus­sel·les no acon­se­gueix sumar una posició comuna euro­pea per reac­ci­o­nar amb fer­mesa a l’embat rus. Tam­poc Berlín ni París volen incre­men­tar les ten­si­ons que hi ha amb Mos­cou des de l’annexió de Cri­mea, el 2014.

També pros­se­gueix la sigil·losa pene­tració comer­cial xinesa. Pequín va impul­sar, el 2011, el fòrum 16+1, per afa­vo­rir els seus interes­sos geo­es­tratègics i econòmics a la regió. La Xina es reu­neix, anu­al­ment, amb onze mem­bres de la UE i cinc can­di­dats a l’adhesió. El setè fòrum es va cele­brar el pas­sat 30 de juny a Sofia.

Final­ment, Tur­quia manté nexes reli­gi­o­sos i cul­tu­rals a la regió. El procés d’adhesió turca a la UE segueix blo­que­jat. Les rela­ci­ons entre Brus­sel·les i el règim d’Erdo­gan es van dete­ri­o­rar per la seva deriva auto­ritària, impul­sada després del fallit cop d’estat del juliol del 2016. Però la UE neces­sita man­te­nir ope­ra­tiu l’acord migra­tori fir­mat el març del 2016. A més, Tur­quia és un bon soci comer­cial i un país impor­tant en l’estruc­tura de defensa de l’OTAN.

Una regió clau

LA UE ha d’afa­vo­rir una major esta­bi­li­tat política i el desen­vo­lu­pa­ment econòmic dels països de l’Europa cen­tral i ori­en­tal, entre què els dels Bal­cans. Un gran des­a­fi­a­ment en un món glo­ba­lit­zat en què els valors finan­cers i econòmics pri­men sobre els valors democràtics. El model euro­peu està en crisi per falta de con­vicció i fer­mesa dels seus països mem­bres en la defensa dels prin­ci­pis democràtics que són en la base fun­da­ci­o­nal de la UE. S’ha vist amb la mala gestió de la crisi migratòria. No s’ha de des­car­tar que es reo­bri a Europa una bretxa política que sem­blava que s’havia tan­cat el 1989. Rússia, la Xina i Tur­quia bus­quen la seva zona d’influència al Vell Con­ti­nent i, si cal, pres­si­o­na­ran els seus països veïns. I pre­te­nen ven­dre el seu model alter­na­tiu de desen­vo­lu­pa­ment econòmic sense plu­ra­lisme polític. La UE ha de reac­ci­o­nar reforçant les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees i els valors democràtics que la sus­ten­ten.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor