Internacional

El negoci de les armes

El conflicte a la península aràbiga ha desencadenat una dramàtica crisi humanitària i és un negoci de grans dimensions per a les fàbriques d’armament, també de l’Estat espanyol

. ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

Fa qua­tre anys que el Iemen és l’esce­nari d’una guerra que ja ha dei­xat el ras­tre de gai­rebé 10.000 morts. El país més pobre de la península aràbiga pateix una de les cri­sis huma­nitàries més greus i silen­ci­a­des. En aquest con­flicte es bar­re­gen diver­sos ele­ments: enfron­ta­ments entre comu­ni­tats reli­gi­o­ses i una pugna deli­be­rada entre l’Aràbia Sau­dita i l’Iran per con­tro­lar el com­pli­cat tau­lell d’escacs de l’Ori­ent Mitjà, com ja s’ha com­pro­vat amb cru­esa en la guerra de Síria, on l’Aràbia Sau­dita va fins i tot finançar grups giha­dis­tes com Estat Islàmic per der­ro­car Bai­xar al-Assad, que té el suport de l’Iran i de les milícies xiïtes de Hez­bol·là.

En aquesta guerra del Iemen, Riad i Tehe­ran també repre­sen­ten pols opo­sats per acon­se­guir l’hege­mo­nia a la regió. Així, l’Aràbia Sau­dita lidera una coa­lició mili­tar de països sun­ni­tes que inter­ve­nen en aquest país des del març del 2015 en con­tra dels rebels xiïtes (hutis), que reben suport de l’Iran i que dis­pu­ten el poder al govern del pre­si­dent Abd Rab­buh Man­sur Hadi, exi­liat a l’Aràbia Sau­dita. Aquests rebels hutis reben el suport de la República Islàmica i llan­cen amb assiduïtat míssils balístics en con­tra de Riad. Els sau­di­tes acu­sen els ira­ni­ans de ser els artífexs d’aquest arma­ment que té la seva manu­fac­tura.

Men­tres­tant, en aquesta lluita per impo­sar el poder i la car­rera per l’arma­ment, la població civil pateix una greu crisi huma­nitària. L’orga­nit­zació inter­na­ci­o­nal Oxfam Intermón ha asse­nya­lat que totes les parts del con­flicte són les cul­pa­bles del pati­ment humà, així com de les vio­la­ci­ons dels drets humans i dels prin­ci­pis del dret inter­na­ci­o­nal huma­ni­tari més fona­men­tals que s’han produït. Les xifres mos­tren el drama que viu la població: més de 20 mili­ons de per­so­nes, entre les quals 11 mili­ons de nens, neces­si­ten urgent­ment ajuda huma­nitària. Des que va començar la guerra, les dèbils infra­es­truc­tu­res que tenia el país han que­dat total­ment inu­ti­lit­za­des i l’accés a ins­tal·laci­ons mèdiques és gai­rebé impos­si­ble. L’any pas­sat es va esten­dre una epidèmia de còlera. Tot i ser un dels con­flic­tes latents, la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal no ha aixe­cat la veu en excés. Els Estats Units, França i el Regne Unit tenen impor­tants con­trac­tes amb l’Aràbia Sau­dita. I l’Estat espa­nyol, també. És per aquest motiu que ja hi ha orga­nit­za­ci­ons no gover­na­men­tals que han dema­nat ofi­ci­al­ment que s’aturi la venda d’armes a l’Aràbia Sau­dita. I és que les fàbri­ques esta­tals han pro­por­ci­o­nat grans quan­ti­tats d’arma­ment a la monar­quia sau­dita. De fet, l’Stock­holm Inter­na­ti­o­nal Peace Rese­arch Ins­ti­tute (SIPRI), en el seu dar­rer informe –en què hi ha dades del 2016–, asse­gura que l’Estat espa­nyol s’ha con­ver­tit en un dels prin­ci­pals proveïdors d’arma­ment de l’Aràbia Sau­dita. En aquest informe també es revela que el govern de Riad és el segon del món que com­pra més armes a l’exte­rior, només al dar­rere de l’Índia. Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal, Fun­di­Pau, Gre­en­pe­ace i Oxfam Intermón asse­gu­ren que durant l’any 2017, l’Estat espa­nyol ha expor­tat arma­ment per valor de 270 mili­ons d’euros al país àrab. L’amis­tat entre els dos reis, que ja pro­ve­nia del monarca emèrit, Joan Car­les I, és cone­guda per tot­hom. L’Estat espa­nyol sub­mi­nis­tra avi­ons, però en els infor­mes de diver­ses orga­nit­za­ci­ons també s’asse­nyala que es fan arri­bar a la península aràbiga bom­bes i gra­na­des que es fabri­quen en ter­ri­tori esta­tal. Un dels dar­rers bom­bar­de­jos per­pe­trat per la coa­lició de països –que va pro­vo­car la mort de més de 40 nens– ha estat un dels deto­nants d’aquesta demanda que es va pre­sen­tar la set­mana pas­sada. Les qua­tre enti­tats són les pro­mo­to­res de la cam­pa­nya Armes sota con­trol. El govern espa­nyol va reac­ci­o­nar i va para­lit­zar la venda de 400 bom­bes de pre­cisió a l’Aràbia Sau­dita que es podrien haver fet ser­vir per bom­bar­de­jar el Iemen. Tot i això, el secre­tisme con­ti­nua envol­tant la venda d’armes.

20
milions.
És el nombre de persones que necessiten ajuda humanitària a causa del conflicte armat que castiga el país.
270
milions
d’euros. És el valor total que es calcula que hauria exportat en armes l’Estat espanyol el 2107, segons quatre organitzacions.

Un nou drama de refugiats

El conflicte que viu des de fa quatre anys el Iemen ha provocat una greu crisi humanitària. Abans que comencés el conflicte, el Iemen rebia persones d’altres països colpejats per la violència, sobretot de Somàlia. Es calcula que en els darrers temps, més de 30.000 somalis haurien abandonat el Iemen, on es refugiaven des de feia anys. Molts iemenites viuen ara en camps de refugiats, foragitats pels combats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor