Internacional

Kosovo, deu anys després

Pro­ce­dent de Skopje i després de cre­uar una altra fron­tera, la presència de diver­ses ban­de­res que acom­pa­nyen la koso­var, les de l’ONU i la Unió Euro­pea, avisa que s’acaba d’entrar en un país, la República de Kosovo, amb un esta­tus inter­na­ci­o­nal espe­cial. I de camí cap a Pris­tina, cri­den l’atenció les grans inver­si­ons en noves infra­es­truc­tu­res viàries i fer­roviàries que s’obren pas a través d’una difícil oro­gra­fia i fan rea­li­tat el pre­vist gran cor­re­dor de comu­ni­ca­ci­ons que con­nec­tarà Grècia i el cen­tre d’Europa. Els panells dels trams de la nova auto­pista anun­cien que també con­du­eix fins a Bel­grad, men­tre pas­sem prop de la base mili­tar nord-ame­ri­cana de Bonds­teel, una de les més grans del món, de gran valor geo­es­tratègic i pro­pera a l’Ori­ent Mitjà, Rússia i el Cau­cas. La ban­dera dels Estats Units també oneja en diver­sos edi­fi­cis i cases koso­vars, i Bill Clin­ton té el seu meres­cut car­rer a la capi­tal. El poble koso­var es mos­trarà sem­pre agraït als EUA, perquè sense la seva inter­venció mili­tar el 1999 sota la cober­tura de l’OTAN, Kosovo no seria avui una república inde­pen­dent que ja ha estat reco­ne­guda per 116 estats.

Aquest petit país, amb un superfície de 10.887 km² i 1,8 mili­ons d’habi­tants, acull el major nom­bre de fun­ci­o­na­ris inter­na­ci­o­nals per quilòmetre qua­drat del món. Després de la der­rota de Sèrbia en la guerra de Kosovo, el Con­sell de Segu­re­tat de l’ONU va adop­tar la reso­lució 1244 del 10 de juny del 1999. Encara que es va man­te­nir de iure com a part de la República Fede­ral de Iugoslàvia, el ter­ri­tori va pas­sar a ser admi­nis­trat per la Missió d’Admi­nis­tració Pro­vi­si­o­nal de l’ONU a Kosovo (MINUK) i per una força inter­na­ci­o­nal de la KFOR que es va res­pon­sa­bi­lit­zar de la segu­re­tat. Després van arri­bar els fun­ci­o­na­ris de la missió de la UE (EULEX) per asses­so­rar les noves ins­ti­tu­ci­ons koso­vars a l’hora d’ajus­tar-se a les nor­mes bàsiques d’un estat de dret. Una coo­pe­ració inter­na­ci­o­nal clau per a la paci­fi­cació i la gra­dual millora de la gover­na­bi­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal d’un país que aspira a veure el seu futur dins de la UE. Queda, però, un llarg i difícil camí per fer.

Deu anys d’un Estat en cons­trucció

El 17 de febrer del 2008, es va com­plir el desè ani­ver­sari de la DUI de l’assem­blea koso­var. Kosovo va ser imme­di­a­ta­ment reco­ne­gut pels Estats Units, Ale­ma­nya, el Regne Unit, França, Itàlia i els estats mem­bres de la Unió Euro­pea. I va sumar un altre impor­tant suport quan un dic­ta­men con­sul­tiu del Tri­bu­nal Inter­na­ci­o­nal de Justícia de l’ONU de la Haia del 22 de juliol del 2010 va afir­mar que aque­lla decla­ració es va ajus­tar al dret inter­na­ci­o­nal. Però el futur de Kosovo segueix con­di­ci­o­nat pels interes­sos geo­polítics inter­na­ci­o­nals i interns de deter­mi­nats estats. Rússia i la Xina, mem­bres per­ma­nents del Con­sell de Segu­re­tat, li veten l’entrada a l’ONU. Putin, aliat de Sèrbia, difi­cul­tarà el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal d’un pos­si­ble can­di­dat a entrar a la UE. També pre­va­len raons de política interna en les posi­ci­ons d’Espa­nya, Grècia, Xipre, Roma­nia i Eslovàquia. En el cas de Madrid, és el procés inde­pen­den­tista català.

La UE té la clau mes­tra

Però l’enquis­tat pro­blema koso­var es podria des­blo­que­jar si la Unió Euro­pea impulsa, a par­tir del 2020, la seva “estratègia per als Bal­cans occi­den­tals” que pre­veu, prèvia nego­ci­ació i com­pli­ment d’unes con­di­ci­ons polítiques i econòmiques, obrir les por­tes d’entrada a nous mem­bres amb la pers­pec­tiva del 2025, entre els quals hi ha Sèrbia. Ara bé, si Bel­grad i, més tard, Pris­tina volen entrar a la Unió Euro­pea, abans s’hau­ran de recon­ci­liar i resol­dre totes les seves diferències bila­te­rals. Brus­sel·les és taxa­tiu: no entra­ran estats amb dis­pu­tes ter­ri­to­ri­als. Un pri­mer pas es va donar el 2013, quan van sig­nar els acords de Brus­sel·les per refer els ponts de diàleg. El camí serà llarg, perquè que­den per cica­trit­zar velles i pro­fun­des feri­des. El pre­si­dent serbi, Alek­san­dar Vucic, va assis­tir a la cimera UE-Bal­cans que, sota la pre­sidència búlgara, es va cele­brar els dies 17 i 18 de maig a Sofia. En canvi, Rajoy va plan­tar la reunió i va mar­xar per no asseure’s amb Kosovo. Vucic és un polític que, sense renun­ciar als seus pri­vi­le­gi­ats nexes amb Rússia, aposta pels valors euro­peus. Hi ha una raó de pes: el 68% dels inter­can­vis econòmics ser­bis es fan amb la Unió Euro­pea. I Pris­tina també haurà de pac­tar si vol sor­tir d’un estret atzu­cac.

El bres­sol de la iden­ti­tat naci­o­nal sèrbia

La qüestió koso­var té un altre com­po­nent impor­tant per al naci­o­na­lisme serbi. Kosovo és el bres­sol de la seva nació, de la cul­tura i de l’església orto­doxa sèrbia. Allí va tenir lloc el 1389 la bata­lla del Camp de les Mer­les con­tra els turcs, un esde­ve­ni­ment que forma part de la mito­lo­gia naci­o­nal sèrbia. I aques­tes pro­fun­des arrels cul­tu­rals sèrbies a Kosovo es com­pro­ven visi­tant els bells mones­tirs medi­e­vals orto­do­xos, decla­rats patri­moni mun­dial per la UNESCO, situ­ats a Kosovo. Cal des­co­brir les excep­ci­o­nals pin­tu­res reli­gi­o­ses del de Gra­ca­nica, del segle XIV, prop de Pris­tina. I és obli­gat visi­tar el de Visoki Decani, un gran cen­tre espi­ri­tual, artístic i intel·lec­tual serbi, encara cus­to­diat pels sol­dats de la KFOR.

Una fràgil eco­no­mia ‘dopada’ per les divi­ses

Kosovo va ser sem­pre la província més pobra de Iugoslàvia, amb una eco­no­mia bàsica­ment agrícola i un sec­tor indus­trial lli­gat als recur­sos miners. Avui, segueix sent el país més pobre dels Bal­cans. Però alguna cosa no qua­dra quan s’observa de prop la vita­li­tat d’un país que té com a moneda ofi­cial l’euro. El PIB creix una mit­jana del 4%, encara que ofi­ci­al­ment la renda per capita és sola­ment de 3.650 euros, amb una deso­cu­pació del 27,5%. La res­posta: pre­do­mina una eco­no­mia infor­mal amb un con­sum intern dopat per les grans reme­ses envi­a­des per la nodrida diàspora a Europa i els Estats Units. El PIB també creix gràcies a les inver­si­ons en la cons­trucció i la millora de les infra­es­truc­tu­res, finançades per l’ajuda inter­na­ci­o­nal, sobre­tot de la Unió Euro­pea. Alguns koso­vars de l’exte­rior també han inver­tit apro­fi­tant el procés de pri­va­tit­za­ci­ons. I estan arri­bant les inver­si­ons estran­ge­res, prin­ci­pal­ment d’Ale­ma­nya, Suïssa i Àustria, on la diàspora és econòmica­ment potent.

La sig­na­tura d’un acord d’esta­bi­lit­zació i asso­ci­ació amb la Unió Euro­pea l’abril del 2016 ha afa­vo­rit el comerç exte­rior amb la Unió Euro­pea. Una altra dada: Kosovo ocupa un nota­ble qua­rantè lloc d’un rànquing de 190 estats en la clas­si­fi­cació Doing busi­ness 2018 del Banc Mun­dial

Tur­quia i els països del Golf en l’horitzó

Creix la influència de Tur­quia. Kosovo va for­mar part de l’imperi turc entre el 1455 i el 1912. I la seva herència va més enllà de la religió musul­mana, que pro­fes­sen el 90% dels koso­vars. Val la pena, en aquest sen­tit, visi­tar Priz­ren, una ciu­tat que des­borda influències oto­ma­nes i on el turc és una de les tres llengües ofi­ci­als.

La crisi econòmica i social pro­vo­cada pels cru­ents con­flic­tes de Kosovo va influir en l’incre­ment de les pràcti­ques reli­gi­o­ses de la ciu­ta­da­nia. I entre els joves es gene­ra­litza un com­pli­ment més estricte del ramadà, cosa que no feien els seus pares. Alguns van ser becats per estu­diar als estats wah­ha­bi­tes del Golf i després cap­tats per Estat Islàmic. Però a la Unió Euro­pea pre­o­cu­pen sobre­tot els efec­tes que pugui tenir la deriva auto­ritària d’Erdo­gan en les comu­ni­tats musul­ma­nes que habi­ten als Bal­cans.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.