Internacional

Batalla ajornada

L’han ano­me­nat la bata­lla final. A la guerra siri­ana n’hi ha hagut tan­tes, que se n’ha per­dut el compte: la d’Alep, la de Pal­mira, la de Raqqa... Totes han mar­cat un punt d’inflexió en un con­flicte que es va ini­ciar el març del 2011. De revolta local a con­flicte glo­bal. Ara s’acosta la d’Idlib, últim feu de grups rebels i giha­dis­tes. Aquesta zona és a tocar de Tur­quia, i hi pas­sen impor­tants comu­ni­ca­ci­ons i car­re­te­res. Es cal­cula que hi viuen prop de 3 mili­ons de per­so­nes, mol­tes d’elles ja refu­gi­a­des i en con­di­ci­ons deplo­ra­bles. Qui con­trola Idlib? Algu­nes fonts asse­gu­ren que en aquests moments hi ha 30.000 com­ba­tents dis­po­sats a llui­tar con­tra el règim d’Al-Assad. La majo­ria for­men part de la Hayat Tah­rir al-Sham (HTS), una aliança de giha­dis­tes que esta­ria lli­gada a Al-Qaida, però, a més, encara hi que­den dife­rents grups de rebels. Davant d’aquest esce­nari, l’ONU ja ha aler­tat que s’eviti el bany de sang. El man­da­tari sirià veu la victòria final a tocar. L’ajut sobre el ter­reny de Rússia i l’Iran ha estat deci­siu per fer decan­tar la balança cap al règim. Tot i que sem­bla que tot li va a favor, Al-assad està lli­gat de mans i peus per Putin. De moment, fa l’efecte que el pre­si­dent rus accepta la pro­posta del seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdo­gan, de poster­gar la bata­lla. L’objec­tiu d’Ankara és evi­tar un nou èxode de refu­gi­ats a les seves fron­te­res. Actu­al­ment, Tur­quia és el país que més refu­gi­ats ha rebut (es cal­cula que uns tres mili­ons) a causa de la fugida mas­siva que ha pro­vo­cat la guerra siri­ana. A més, a Erdo­gan també el pre­o­cupa el futur dels grups rebels en aquesta zona.

El con­flicte es torna a mos­trar com un joc d’estratègia en què Rússia és el gua­nya­dor i un dels prin­ci­pals ene­mics del règim sirià, Recep Tayyip Erdo­gan, ha can­viat de car­tes veient com es desen­vo­lu­pava la par­tida (amb els EUA donant suport als kurds). Els dos man­da­ta­ris s’eri­gei­xen com els grans gua­nya­dors. Rússia amb grans guanys econòmics i Tur­quia, de moment, acon­se­guint man­te­nir a rat­lla els kurds, segu­ra­ment gràcies a Mos­cou.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor