Internacional

L’ANÀLISI

La decadència de les monarquies

Les cases reials europees tenen poc a veure amb l’origen de la institució; el paper que se’ls dona pot ser assumit pel president de la república

HISTÒRIA
“El primer embat contra la institució va ser la Revolució Francesa”
REGNES
“Es concentren a Europa i Àsia i testimonialment a Àfrica i Oceania”

La monar­quia és actu­al­ment una ins­ti­tució deca­dent que, sense comp­tar aquells països de la Com­monwe­alth que simbòlica­ment man­te­nen com a cap d’estat el titu­lar de la corona del Regne Unit, per­viu sobre­tot a Europa i Àsia i, tes­ti­mo­ni­al­ment, a Àfrica i Oce­a­nia. A Europa ho fa en forma de monar­quies par­la­mentàries (el Regne Unit, els tres països del Bene­lux, Noru­ega, Suècia, Dina­marca i Espa­nya), igual que al Japó, Bhu­tan, Samoa, Tonga i, amb reser­ves per les prer­ro­ga­ti­ves que encara con­serva el monarca, al Mar­roc i Jordània. També tro­bem monar­quies no par­la­mentàries en altres països d’Àsia (Tailàndia, Malàisia, Cam­bodja i Bru­nei) i, a pesar de les bones rela­ci­ons que man­te­nen les democràcies occi­den­tals amb aques­tes cases reials, hi ha les monar­quies petro­li­e­res en forma de teocràcies abso­lu­tis­tes i impre­sen­ta­bles de la península aràbiga. A l’Àfrica es man­te­nen dues monar­quies tra­di­ci­o­nals, a Swa­zilàndia i Lesotho, que for­men part de la República de Sud-àfrica.

Si dei­xem de banda l’exe­cució de Car­les I el 1649 durant la guerra civil anglesa (1642-1651), que va com­por­tar per uns anys l’abo­lició de la monar­quia i la pro­cla­mació d’una efímera república, el pri­mer embat a Europa con­tra la ins­ti­tució monàrquica va ser la Revo­lució Fran­cesa. Lluís XVI va ser gui­llo­ti­nat el 1793, però quan la ins­ti­tució va rebre el cop més fort va ser amb la Pri­mera i la Segona Guerra Mun­dial, que van com­por­tar la des­a­pa­rició de les dinas­ties reg­nants a Rússia, Àustria-Hon­gria i l’Imperi Otomà i, pro­gres­si­va­ment, després del 1945, per impo­sició de règims democràtics o tota­li­ta­ris o per referèndum o sim­ple abo­lició a Itàlia, Bulgària, Grècia... Les monar­quies que encara res­ten a Europa tenen poc a veure amb els orígens de la ins­ti­tució en l’edat mit­jana, quan la pugna per un poder molt frag­men­tat i les inva­si­ons que van seguir a la des­a­pa­rició de l’Imperi Romà van afa­vo­rir coman­da­ments mili­tars forts i carismàtics per defen­sar el ter­ri­tori. Molts cops els pri­mers monar­ques eren esco­llits entre cab­dills d’igual rang, però, molt aviat es va impo­sar el prin­cipi de pri­mo­ge­ni­tura en detri­ment del d’elecció. Per legi­ti­mar el poder del monarca, se’l rela­ci­o­nava amb un dret diví apa­dri­nat per l’Església –i amb l’apa­rició del Sacre Imperi en el segle X amb una sub­missió for­mal o simbòlica a l’empe­ra­dor d’Occi­dent–, d’ací la cor­res­pondència encara avui de mol­tes cases dinàsti­ques euro­pees amb les cor­res­po­nents esglésies: Bèlgica i Espa­nya amb el cato­li­cisme, el Regne Unit amb l’angli­ca­nisme (for­mal­ment el monarca és el cap de l’Església d’Angla­terra), els Països Bai­xos amb el pro­tes­tan­tisme, i, abans del 1917, els tsars amb l’Església orto­doxa...

Els defen­sors de la ins­ti­tució des­ta­quen el seu paper com a símbol de la uni­tat naci­o­nal davant les for­ces centrífugues que ame­na­cen amb la divisió ter­ri­to­rial i con­si­de­ren que el monarca fa el paper d’àrbi­tre. Tan­ma­teix, en els règims democràtics aques­tes fun­ci­ons no tenen raó de ser perquè el poder i els seus símbols poden ser assu­mits per un pre­si­dent de la república, que és esco­llit pels ciu­ta­dans, i, en tot cas, cor­res­po­nen al Par­la­ment i al govern, repre­sen­tants de la sobi­ra­nia popu­lar. En aquest cas, el monarca queda rele­gat a un paper ja deci­di­da­ment simbòlic, de repre­sen­tació pro­to­col·lària.

És difícil d’enten­dre que es pugui defen­sar una ins­ti­tució amb greus deficiències democràtiques i con­ver­tir-la en la repre­sen­tació simbòlica d’un estat. I és incom­pren­si­ble que ho defen­sin par­tits que es recla­men d’esquer­res o sim­ple­ment demòcra­tes, ja que el càrrec és here­di­tari –un dret de nai­xe­ment pri­va­tiu d’una família i que, per tant, trenca el prin­cipi d’igual­tat dels ciu­ta­dans–, i, en el cas de la monar­quia espa­nyola, segons la Cons­ti­tució pre­val la suc­cessió mas­cu­lina sobre la feme­nina, és a dir, no només no tots els ciu­ta­dans no són iguals, sinó que les dones de la família reial són encara menys iguals que els homes. En el cas de l’Estat, ni tan sols es pot al·ludir a la sur­re­a­lista “gràcia divina”, ja que la reins­tau­ració de la monar­quia va ser per “gràcia del dic­ta­dor” (llei de suc­cessió en la direcció de l’Estat del 1947; pro­cla­mació per les Corts espa­nyo­les el 1969 de Joan Car­les de Borbó com a suc­ces­sor de Franco). Deu ser per aquest pecat ori­gi­nal que tants polítics monàrquics –o el mateix rei en la final de la copa del 2016 en què juga­ven el Barça i el Sevi­lla i es pre­veia una altra xiu­lada– llu­ei­xen cor­ba­tes ver­des (en cas­tellà VERDE és l’acrònim de viva el rey de España) com a muda rei­vin­di­cació d’una ins­ti­tució que no té sen­tit ni raó de ser ni que ara la defen­sin els soci­a­lis­tes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.