Internacional

El poder saudita

Com en una sèrie de terror per capítols en què no cal entrar en més detalls. Així es va coneixent el terrible assassinat del periodista Jamal Khashoggi a l’interior del consolat de l’Aràbia Saudita a Turquia. Alguns mitjans de comunicació internacionals assenyalen que cinc dels quinze implicats en els fets són col·laboradors del príncep Muhammad bin Salman. El comunicador i dissident saudita era un dels més crítics amb la figura reial, i en un article pòstum que s’ha publicat aquests dies a The Washington Post –en què escrivia com a col·laborador– assegurava que en el món àrab era més necessària que mai la llibertat d’expressió. En un primer moment, l’Aràbia Saudita va negar la seva implicació en els fets. Davant la indignació (moderada) de la comunitat internacional, tot indica que l’Aràbia Saudita reconeixerà que va provocar la mort del periodista en un interrogatori que s’hauria realitzat de manera incorrecta i en culparà un funcionari vinculat al príncep hereu. A més, Turquia disposaria de vídeos i àudios que demostrarien que Khashoggi va ser assassinat a la seu diplomàtica.

L’Aràbia Saudita posseeix el 18% de les reserves petrolieres que hi ha al món i n’exporta bona part, tot i que el consum de cru s’ha reduït ostensiblement en els darrers anys. És un dels principals compradors d’armes, client preferent de Donald Trump (amb qui ha signat un dels contractes més importants de la història) i també de l’Estat espanyol, al qual ha comprat armament per valor de gairebé de 400 milions d’euros per continuar una guerra sagnant contra el Iemen, un dels països més pobres del món i on el conflicte ha provocat que més de 13 milions de persones estiguin en perill de patir una de les “pitjors fams que hi ha hagut al món en els darrers cent anys”, segons un informe de les Nacions Unides. A més, és un dels països que controla la regió, sempre oposat al contrapoder que exerceix l’Iran. I Riad és un dels principals aliats històrics dels Estats Units, i d’aquí rau el secretisme que, de moment, envolta la mort del periodista. El poder saudita té gran ascendència en l’ordre mundial, però un assassinat a sang freda i als ulls del món no hauria de quedar impune.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital de El Punt Avui

Per
només
48€

l'any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció