Internacional

Lluites sense fronteres

Ali és egipci i va fugir del seu país per una condemna de 25 anys de presó per motius polítics. Paredes és la veu de mexicans que han patit la desaparició de familiars

PROTESTA
“La de la plaça Tahrir va ser una revolta dels joves ”
SITUACIÓ
“Egipte està molt pitjor que abans de la revolució”
ESTRATÈGIA
“Les desaparicions forçoses són un mecanisme de terror”
GENERALITZAT
“És estrany trobar algú a Mèxic que no hagi patit la violència de prop”

. Adela Genís

age­nis@​lrp.​cat

Par­lem amb dos joves que als seus països, Egipte i Mèxic, han patit la repressió. Ahmed Ali és un foto­pe­ri­o­dista que va ser con­dem­nat a 25 anys de presó. Refu­giat a l’Estat espa­nyol, denun­cia els abu­sos de l’actual govern d’Abdel­fa­tah al-Sisi. Per la seva banda, Jana­huy Pare­des és la veu de les famílies que han patit des­a­pa­ri­ci­ons forçoses. El seu pare va des­a­parèixer el 2007. Aquests acti­vis­tes pels drets humans han visi­tat diver­ses ciu­tats de Cata­lu­nya, que des del 2013 orga­nit­zen aquesta tro­bada en un intent d’expli­car i acos­tar diver­ses pro­blemàtiques a través del pro­jecte Ciu­tats Defen­so­res dels Drets Humans.

Ali es va interes­sar pel que pas­sava al seu vol­tant des de ben petit. L’assas­si­nat d’un nen palestí en mans de la poli­cia isra­e­li­ana, que va veure per la tele­visió, va ser un punt d’inflexió. “Volia saber per què mata­ven un nen”, asse­gura Ali. Des d’aquell moment, el seu pare li va començar a com­prar lli­bres i ell feia de volun­tari amb els refu­gi­ats pales­tins que vivien a la seva ciu­tat, el Caire. L’any 2008 va néixer el Movi­ment 6 d’Abril, un grup for­mat per joves i estu­di­ants en con­tra del règim de Hosni Mubàrak. “Jo tre­ba­llava com a informàtic per a una empresa fran­cesa, però el 2011 ho vaig dei­xar per la foto­gra­fia, encara que no m’hi dedi­cava de manera pro­fes­si­o­nal.” I per què aquest canvi? Perquè durant les pro­tes­tes a la plaça Tah­rir vam veure que les imat­ges que arri­ba­ven al món esta­ven mani­pu­la­des. Vam deci­dir obrir un lloc web i cada cop teníem més visi­tes i després algu­nes agències inter­na­ci­o­nals ens dema­na­ven foto­gra­fies.” Ali explica que eren mili­ons de per­so­nes a la plaça i que en els mit­jans ofi­ci­als els comp­ta­ven per dese­nes. “La gent no ho ente­nia! Gai­rebé cada família egípcia tenia algun fami­liar mani­fes­tant-se. Va ser una revo­lució dels joves. El 25 de gener, la plaça estava plena de per­so­nes que tenien menys de 40 anys!

I després d’aquests anys, quina és la situ­ació a Egipte? Doncs molt pit­jor que amb la revo­lució. Des que hi ha al poder Abdel­fa­tah Al-Sisi, les pre­sons s’han omplert. No queda cap ONG inter­na­ci­o­nal a Egipte. Totes han tan­cat per por. El nos­tre lloc web també està tan­cat perquè el govern el va blo­que­jar. Hi ha mol­tes per­so­nes a l’exili, com jo. Un amic meu que és advo­cat va sen­tir als jut­jats el meu nom i que em con­dem­na­rien a vint-i-cinc anys de presó. Em va tru­car i m’ho va dir. Vaig pen­sar a no sor­tir de casa..., però al cap de tres dies vaig aga­far un avió cap a Uganda perquè en aquell país no neces­si­tes visat i va ser fàcil... M’hi vaig que­dar durant dos mesos i després vaig anar a Kenya amb l’ajuda d’Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal, orga­nit­zació amb la qual ja havia tre­ba­llat a Egipte. “El dia més feliç de la meva vida va ser quan va caure el règim de Hosni Muba­rak”, relata. El seu somni és poder tor­nar algun dia al seu país; men­tres­tant, tre­ba­lla per acon­se­guir-ho.

Per la seva banda, la mexi­cana Jana­huy Pare­des repre­senta milers de per­so­nes que han patit des­a­pa­ri­ci­ons forçoses dels seus fami­li­ars. “El meu pare va ser detin­gut per part d’ele­ments de l’Estat: exèrcit, poli­cia fede­ral i poli­cia esta­tal”, explica Pare­des. La jove acti­vista diu que al seu país la violència està molt estesa. “És estrany tro­bar a algú a Mèxic que no esti­gui o que no tin­gui algun fami­liar que hagi patit violència. És un feno­men psi­co­polític”, asse­gura. “Hi ha dos tipus de des­a­pa­ri­ci­ons forçades: les polítiques i les civils”, afe­geix. Segons Pare­des, aquesta estratègia és un meca­nisme de con­trol i de temor que fa ser­vir el mateix Estat i en què també par­ti­ci­pen altres cos­sos com podrien ser la poli­cia, l’exèrcit i fins i tot grups de para­mi­li­tars. “D’aquesta manera, s’ani­quila la dis­sidència social i se sot­met la població a un estat de paràlisi, a més de tren­car els llaços de soli­da­ri­tat entre la comu­ni­tat”, asse­gura. Pare­des relata que el seu pare, en el moment de la seva des­a­pa­rició, defen­sava amb altres comu­ni­tats que no es pri­va­titzés el llac de Zirahuén, a l’estat de Mic­hoacán. “Un dels objec­tius de l’Estat és garan­tir el saqueig dels recur­sos natu­rals per tal de poder apro­var grans pro­jec­tes d’empre­ses”, afirma. “Crec que és perquè denun­ci­ava això que el van fer des­a­parèixer. No ho sé del cert, és l’Estat qui ho sap”, denun­cia. Pare­des també remarca que aquest feno­men és espe­ci­al­ment viru­lent entre els joves de les clas­ses més des­a­fa­vo­ri­des. “Hi ha una política diri­gida, són carn de canó. Són una presa fàcil per come­tre el crim per­fecte. És una pràctica molt gene­ra­lit­zada, una estratègia de con­trol social”, explica Pare­des, que asse­gura que en mol­tes oca­si­ons l’Estat acusa el crim orga­nit­zat d’estar al dar­rere de les des­a­pa­ri­ci­ons. En aquest cas, el que fan és ser­vir-se d’una estratègia de con­fusió, perquè es des­co­neix si la per­sona des­a­pa­re­guda tenia vin­cles amb el nar­cotràfic.

Ali, un fotoperiodista refugiat

agenis

Ali volia fer unes fotografies de la família d’un amic seu que la policia va matar durant una manifestació dels Germans Musulmans. “Quan vaig anar a casa seva per entrevistar la família la policia em va detenir, amb més gent. Ens van portar a una presó entre Alexandria i el Caire, al desert. Em van tancar allà durant cinc dies”, explica. Al cap d’un any, un amic advocat va sentir el seu nom als jutjats. El condemnaven a 25 anys de presó. “Vaig pensar a no sortir de casa..., però al cap de tres dies vaig agafar un avió cap a Uganda”, relata. Després de passar un temps per Kenya, va aconseguir demanar l’asil a l’Estat espanyol.

Paredes, lluitadora per la memòria

agenis

Després de la desaparició del seu pare (un activista i defensor dels drets humans) el 2007, Janahuy Paredes va iniciar una croada al seu país, Mèxic, per lluitar contra aquesta pràctica que ella considera un mecanisme de terror. Fundadora del Comité de Familiares de Personas Detenidas Desaparecidas en México (Cofaddem - Alzando Voces), assegura que l’única opció és continuar amb la seva tasca tot i les amenaces que han rebut ella, els seus germans i altres membres de l’entitat. Des del 2009, acompanya familiars de persones desaparegudes a l’estat de Michoacán.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor