Internacional

L’últim feu D’ESTAT ISLÀMIC

El grup gihadista perd gran part del territori del califat que dominava entre l’Iraq i Síria. L’organització es prepara per a un nou escenari, amb protagonisme de les guerrilles

Estat Islàmic, ISIS, Daesh. Durant gai­rebé tres anys aquest grup giha­dista va sem­brar el ter­ror amb les seves acci­ons ter­ro­ris­tes, diri­gi­des a ate­mo­rir el món occi­den­tal. El juny del 2014 auto­pro­cla­mava un cali­fat en un ter­ri­tori comprès entre l’Iraq i Síria. Després arri­ba­ven els atemp­tats sag­nants a la sala Bata­clan de París, al pas­seig de Niça, a la Ram­bla de Bar­ce­lona. Lon­dres, Berlín, Brus­sel·les i Istan­bul també són ciu­tats cas­ti­ga­des per l’extrema violència d’Estat Islàmic.

I ara... què queda del seu regne? Els com­ba­tents de l’orga­nit­zació van apro­fi­tar el con­flicte sirià per gua­nyar ter­reny en un país immers en el caos. A la zona ira­quiana es bene­fi­ci­a­ven de les males rela­ci­ons entre alguns líders sun­ni­tes amb el govern xiïta del pre­si­dent del país, Nuri al-Maliki. Bufa­ven vents a favor del giha­disme. Milers de per­so­nes es tras­lla­da­ven des d’Europa, els Estats Units, Rússia i des de molts altres països àrabs per unir-se a un pro­jecte amb una gran reper­cussió a les xar­xes soci­als.

Estat Islàmic dei­xava apar­cada la imatge d’Al-Qaida i es pre­sen­tava com una orga­nit­zació més moderna, amb l’objec­tiu d’implan­tar la xaria (llei islàmica) a la zona que con­tro­lava i cons­truir una mena d’arcàdia feliç per als seus fidels segui­dors. Els giha­dis­tes van acon­se­guir domi­nar un ter­ri­tori gai­rebé igual en extensió al de la Gran Bre­ta­nya i sota el seu jou vivien 6 mili­ons de per­so­nes.

Mos­sul, una de les ciu­tats més impor­tants de l’Iraq, va caure en mans dels giha­dis­tes i durant tres anys es va con­ver­tir en la joia de la corona d’Estat Islàmic. A la banda siri­ana, Raqqa. L’alli­be­ra­ment d’aques­tes dues ciu­tats, fa poc més d’un any, dei­xava un ras­tre de des­trucció. Ara, una nova ofen­siva de les For­ces Democràtiques Siri­a­nes (FSD) i els Estats Units amenaça d’ani­qui­lar tot el ter­ri­tori que els giha­dis­tes havien acon­se­guit con­tro­lar. En els dos dar­rers mesos, l’ofen­siva de la coa­lició inter­na­ci­o­nal s’ha inten­si­fi­cat, la qual cosa ha supo­sat que també hi hagi un gran nom­bre de vícti­mes civils. Segons l’Obser­va­tori Sirià de Drets Humans, les per­so­nes que han per­dut la vida serien més de 300, entre les quals hi ha un cen­te­nar de menors.

Els mili­ci­ans giha­dis­tes que encara resis­tei­xen ho fan en una zona pro­pera a la vall de l’Eufra­tes, la seva població més gran és Hajin i abans dels con­flic­tes que han cas­ti­gat la zona tenia una població que s’acos­tava a les 40.000 per­so­nes. Es cal­cula que han per­dut gai­rebé tota la seva zona d’influència. Per Estat Islàmic, aquest fet sig­ni­fica un cop demo­li­dor perquè el seu pro­jecte es basava en la fun­dació d’un estat que final­ment ha que­dat des­ba­lles­tat. En l’ima­gi­nari d’algu­nes comu­ni­tats, però, queda la per­se­cució dels com­ba­tents d’Estat Islàmic. Un dels caos més fla­grants és el dels yazi­di­tes, a qui els giha­dis­tes con­si­de­ren heret­ges: els van forçar a mar­xar de casa seva i, en molts casos, van segres­tar les dones.

La per­mis­si­vi­tat d’alguns països amb Estat Islàmic en un pri­mer moment ha donat pas a unes estratègies més com­ba­ti­ves. I és que Tur­quia per­me­tia el pas de com­ba­tents a través de les seves fron­te­res cap a Síria i l’Iraq. És el que es conei­xia com la “fron­tera porosa”, que ser­via perquè molts com­ba­tents arri­bes­sin a llui­tar a la zona del Kur­dis­tan sirià, fet que ja anava bé al pre­si­dent turc, Recep Tayyip Erdo­gan, temorós que al sud del seu país es pogués eri­gir un bastió kurd. D’altra banda, l’ Aràbia Sau­dita i Qatar van donar suport des de l’inici del con­flicte als rebels en con­tra del règim sirià de Bai­xar al-Assad, entre els quals també hi havia Estat Islàmic. La falta de suport d’aquests tres actors també va ser una de les cau­ses de la pèrdua de poten­cial de l’orga­nit­zació.

A més, el grup giha­dista ha des­ta­cat per no voler tei­xir ali­an­ces amb ningú, i s’ha tro­bat lliu­rant una bata­lla en soli­tari con­tra alguns dels exèrcits més potents del món: el nord-ame­ricà i el rus. De fet, un dels motius que va esgri­mir Mos­cou per entrar de ple en la guerra siri­ana va ser l’amenaça que Estat Islàmic es pogués expan­dir i després actuar, per exem­ple, des de la zona de Txetxènia. De fet, alguns dels coman­da­ments i dels homes més ben pre­pa­rats per a la bata­lla sobre el ter­reny pro­ve­nien de la zona del Cau­cas. Tot i el reple­ga­ment d’Estat Islàmic, el grup no es dona per extin­git.

L’aven­tura de crear un estat queda, de moment, apar­cada i ara torna a pre­va­ler l’estratègia més pro­pera a la guerra de guer­ri­lles i als atemp­tats aïllats. Unes acci­ons que han fet tre­mo­lar Occi­dent per la seva bru­ta­li­tat. De fet, el seu líder, Abu Bakr al-Bag­dadi, es tor­nava a diri­gir als seus fidels, després de molt de temps sense fer-ho, amb un mis­satge en què insis­tia que la seva missió con­ti­nua.

el destí dels mili­ci­ans

Una de les qüesti­ons que que­den per resol­dre és el futur dels com­ba­tents d’Estat Islàmic i de les seves famílies. Segons un informe de l’orga­nit­zació Humans Rights Watch (HRW), a la zona ira­quiana és habi­tual que els com­ba­tents hagin con­fes­sat ser-ho sota ame­na­ces o tor­tu­res. Aquest fet impli­ca­ria que molts homes hau­rien estat detin­guts d’una manera més o menys arbitrària. A Síria, el cas és simi­lar, i els mili­ci­ans són en pre­sons en mans del règim.

L’altre front que queda obert és el dels milers d’estran­gers que van anar a llui­tar a Síria i que ara estan en procés de retorn. Aquests excom­ba­tents són als que sovint s’ha ano­me­nat llops soli­ta­ris per la capa­ci­tat que tenen per come­tre atemp­tats en nom d’Estat Islàmic. L’atac a la revista fran­cesa Char­lie Hebdo n’és un exem­ple. A Europa, aquesta és una de les màximes pre­o­cu­pa­ci­ons i, de fet, hi ha països com Dina­marca que tenen pro­gra­mes específics per fer un segui­ment d’aquests com­ba­tents.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor