Internacional

L’ANÀLISI

El nou ordre mundial, en joc a Veneçuela

El chavisme ha estat crític amb els Estats Units. Quan la situació econòmica s’ha deteriorat s’han potenciat aliances amb Rússia, la Xina i l’Iran

La història de Veneçuela dels dar­rers anys ha estat mar­cada per una crisi econòmica galo­pant i una crei­xent opo­sició al cha­visme. Hugo Chávez va gua­nyar la pre­sidència el 1998 amb el 56% dels vots. Va pro­moure una nova cons­ti­tució i va ser ree­le­git pre­si­dent el 2000, el 2006 i el 2012. És la “revo­lució boli­va­ri­ana” que pre­te­nia ins­tau­rar el “soci­a­lisme del segle XXI”. Les refor­mes econòmiques de Chávez i els can­vis per blin­dar el seu poder van pro­vo­car les ires de l’opo­sició con­ser­va­dora i les pro­tes­tes estu­di­an­tils. Els alda­rulls van anar a més després de la mort de Chávez (finals de desem­bre del 2012, pro­ba­ble­ment a l’Havana) i l’ajus­tada i dis­cu­tida victòria de Nicolás Maduro (50,6% del vots) el 2013 davant el can­di­dat de l’opo­sició (Mesa de la Uni­tat Democràtica, MUD), Hen­ri­que Capri­les (49,1%). El 2015, la MUD va gua­nyar les elec­ci­ons a l’Assem­blea Naci­o­nal (AN), amb el 65,3% dels vots, i es va pro­duir una dua­li­tat de poders ins­ti­tu­ci­o­nals. Ales­ho­res, Maduro va ins­tau­rar una Assem­blea Naci­o­nal Cons­ti­tu­ent, men­tre el Tri­bu­nal Suprem de Justícia blo­que­java les deci­si­ons de l’AN.

El cha­visme va ser molt crític amb els Estats Units i amb l’Àrea de Lliure Comerç de les Amèriques (ALCA, ara qüesti­o­nada per Donald Trump) que impul­sava Was­hing­ton, i va pro­moure l’Aliança Boli­va­ri­ana per les Amèriques (ALBA), de la qual han for­mat part Cuba, Nica­ra­gua, l’Equa­dor, Bolívia i Veneçuela. A mesura que la situ­ació econòmica es dete­ri­o­rava, però, va estrènyer rela­ci­ons amb Rússia, la Xina, el Viet­nam, l’Iran, Síria i, sobre­tot, amb la Cuba de Fidel Cas­tro, la bèstia negra dels con­ser­va­dors esta­tu­ni­dencs. En els dar­rers anys, a pesar de la riquesa petro­li­era (vuitè expor­ta­dor mun­dial), la situ­ació econòmica i social de Veneçuela s’ha fet insu­por­ta­ble: reducció del PIB a la mei­tat des del 2014 i de la renda per capita al nivell del 1953, cai­guda de les expor­ta­ci­ons un 58% i de les impor­ta­ci­ons un 76%, fi del finançament rus i xinès i aug­ment del deute, hiperin­flació, falta de medi­ca­ments i de pro­duc­tes bàsics (des d’ali­ments fins a sabó), misèria, delinqüència, emi­gració des­con­tro­lada (més de 3 mili­ons entre el 2015 i el 2018), cen­sura infor­ma­tiva, repressió de la dis­sidència...

trump a la casa blanca

Tot ple­gat ha desem­bo­cat en la greu crisi política actual, que ha posat de relleu, d’una banda, que la riquesa en hidro­car­burs no garan­teix la pros­pe­ri­tat i dona pas sovint a una afer­ris­sada com­petència entre interes­sos forans que deriva en ines­ta­bi­li­tat i violència política i àdhuc en con­flic­tes armats; i, de l’altra, que la remo­de­lació del poder mun­dial després de la guerra freda encara no s’ha tan­cat i que cada cop que arriba un pre­si­dent repu­blicà a la Casa Blanca es reac­ti­ven les temp­ta­ci­ons d’exer­cir una hege­mo­nia abso­luta en un món que és mul­ti­po­lar i estre­ta­ment inter­de­pen­dent. La reacció inter­na­ci­o­nal ho evi­den­cia. Els EUA, que impor­ten de Veneçuela un 7% del petroli, han estat els pri­mers a reconèixer l’auto­pro­cla­mat Juan Guaidó com a pre­si­dent i pres­si­o­nen Maduro amb la petro­li­era CITGO –ubi­cada als EUA–, que refina el 27% del petroli veneçolà, però que és pro­pi­e­tat des del 1990 de l’empresa pública Petro­lis de Veneçuela SA (PDVSA), al seu torn hipo­te­cada per la petro­li­era Ros­neft com a garan­tia dels crèdits rus­sos con­ce­dits a Chávez i Maduro. Les san­ci­ons podrien posar CITGO no a dis­po­sició dels EUA de Trump, sinó de Putin! D’ací l’extrema bel·ligerància de Trump. Amb Was­hing­ton s’han ali­neat la majo­ria de països del con­ti­nent ame­ricà, inclòs el Sal­va­dor després de la victòria de Nayib Bukele (53,7% dels vots) i l’enfon­sa­ment del Front Fara­bundo Martí d’Alli­be­ra­ment Naci­o­nal (FMLN); el Grup de Lima (for­mat per catorze països ame­ri­cans el 2017 per tro­bar una sor­tida a la crisi veneçolana), tot i que en la reunió d’Ottawa han promès ajuda huma­nitària i han des­car­tat la inter­venció mili­tar, i la majo­ria dels països euro­peus, que han reco­ne­gut Guaidó com a pre­si­dent interí o “encar­re­gat” de con­vo­car elec­ci­ons lliu­res, amb algu­nes excep­ci­ons (Itàlia i Grècia). Altres com Noru­ega, Mèxic, l’Uru­guai i el Japó dema­nen un diàleg que cul­mini amb elec­ci­ons lliu­res. A favor de Maduro hi ha Rússia, la Xina, Cuba, Bolívia, Bie­lorússia, l’Iran, Tur­quia i Sud-àfrica. És el com­pli­cat i cre­uat mapa d’una mena de nova guerra freda en què les ali­an­ces poden variar segons si l’esce­nari del con­flicte se situa a Veneçuela, l’Iran, Líbia o Síria, posem per cas, o segons qui intenta moure el fil dels cops d’estat o de les guer­res i en què, per variar, a la UE li costa tro­bar el seu lloc.

L’única cer­tesa és que la inter­venció mili­tar no pot ser mai la solució i que, per tant, només queda impul­sar un diàleg que con­du­eixi a unes elec­ci­ons lliu­res i ple­na­ment democràtiques a Veneçuela.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor