Internacional

EL POBLE RESISTENT

L’anunci de la retirada del gruix de les tropes nord-americanes de Síria obre un nou escenari després d’anys de conflicte. Turquia redobla l’ofensiva per aconseguir el control del Kurdistan sirià

ESTRATÈGIA
ESTRATÈGIA
Els EUA marxen d’una guerra on el gran vencedor és Rússia
AVÍS
AVÍS
Al-Assad alerta que només l’exèrcit sirià defensarà els kurds

A finals de l’any pas­sat, el pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump, sor­pre­nia fins i tot el seu equip més fidel anun­ci­ant que les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes aban­do­na­rien la missió a Síria. El man­da­tari ho té clar: amb Estat Islàmic gai­rebé der­ro­tat en aquell país –tot i que encara resis­teix algun bastió i hi ha cèl·lules dor­ments escam­pa­des pel ter­ri­tori– és hora que els sol­dats tor­nin a casa. No només aban­do­na­ran Síria, també està pre­vist que dei­xin l’Afga­nis­tan. Trump va anun­ciar durant la seva cam­pa­nya elec­to­ral que faria un reple­ga­ment de l’exèrcit, un exem­ple més d’aque­lla frase que va fer cèlebre: “Ame­rica first.” Des de l’arri­bada a la Casa Blanca, Trump ha mos­trat una acti­tud de reple­ga­ment i un nul interès per con­ti­nuar en el con­flicte sirià, ja que veu que el seu homòleg Vladímir Putin n’és el gran ven­ce­dor. Les con­seqüències de la marxa de les tro­pes lide­ra­des per Was­hing­ton són encara una incògnita.

El por­ta­veu de Kur­dis­Cat (una asso­ci­ació cata­lana que dona suport al Kur­dis­tan), Jordi Vàzquez, explica: “Rússia ha gua­nyat la guerra, i és que els Estats Units ara mateix es tro­ben envol­tats de tro­pes de països que for­men part del mateix eix: Tur­quia, Rússia i l’Iran. Amb aquesta decisió, Trump ha traït els kurds; ell n’és abso­lu­ta­ment cons­ci­ent. Encara que mar­xin de Síria, els con­flic­tes con­ti­nu­a­ran, i l’exem­ple és la guerra entre el Iemen i l’Aràbia Sau­dita.”

Després de la pressió inter­na­ci­o­nal (sobre­tot de França i el Regne Unit) sem­bla que el pre­si­dent nord-ame­ricà ha mogut fitxa i dei­xarà final­ment un con­tin­gent de 400 sol­dats a la zona. Aquest nom­bre queda lluny dels 2.000 que fins ara hi havia des­ple­gats. El Kur­dis­tan sirià havia que­dat en un inici gai­rebé exclòs del con­flicte que ha cas­ti­gat Síria des de mit­jans del 2011 i que ha pro­vo­cat la mort de gai­rebé mig milió de per­so­nes i el des­plaçament de sis mili­ons més. Síria comp­tava amb uns 22 mili­ons de per­so­nes abans de la guerra i es cal­cula que pràcti­ca­ment la mei­tat van aca­bar fugint de casa seva. Mol­tes zones del país estan arra­sa­des, tot i que alguns siri­ans han començat a tor­nar als seus llocs d’ori­gen.

La guerra es va cen­trar al començament entre l’exèrcit del règim sirià de Bai­xar al-Assad i els grups rebels, que en un prin­cipi van tenir el suport d’altres potències com l’Aràbia Sau­dita i Tur­quia. “De fet, Tur­quia volia der­ro­car el règim de Bai­xar al-Assad i subs­ti­tuir-lo per un govern isla­mista pro­per al pre­si­dent turc [Recep Tayyip Erdo­gan]. L’objec­tiu era tenir un estat satèl·lit com ha fet amb Xipre. Tur­quia ha actuat sem­pre com si el Kur­dis­tan sirià fos part del seu país. De fet, a Tur­quia en molts casos ano­me­nen la zona d’Alep com la província 82”, explica Vàzquez. Tot i aquesta pressió, el Kur­dis­tan sirià resis­teix. I és que aquest ter­ri­tori cone­gut també com a Rojava ha aca­bat implan­tant un sis­tema autònom de govern. “S’havia acon­se­guit que aquesta regió del país fun­cionés d’una manera dife­rent. Hi ha dones poli­cia, mes­tres que són dones. Hi ha igual­tat entre les dife­rents llengües. Si els Estats Units mar­xen, aquesta zona que­darà total­ment des­pro­te­gida, perquè no hi ha força aèria, i en aquests moments no es pot fer una guerra sense aquest ele­ment. Una part del govern de Trump se’n vol anar amb dig­ni­tat. Després hi ha la pro­posta del pre­si­dent dels Estats Units de fer del Kur­dis­tan sirià una mena de Kosovo... Si el ges­tionés l’ONU o la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal..., però Tur­quia? És una bes­ti­esa. És tor­nar a posar Estat Islàmic a la zona!”, asse­gura Vàzquez.

Pre­ci­sa­ment, les tro­pes kur­des han acon­se­guit der­ro­tar els giha­dis­tes a la zona. La victòria ala ciu­tat de Kobane el gener del 2015 després de mesos de setge encara res­sona. La lle­genda de les guer­ri­lle­res kur­des s’ha engran­dit aquests dar­rers anys per la seva lluita cos a cos amb els com­ba­tents d’Estat Islàmic, encara que són mol­tes les joves que hi han per­dut la vida.

Les for­ces kur­des han acon­se­guit aquests dar­rers dies posar setge als com­ba­tents d’Estat Islàmic i aïllar-los a la zona d’Al Bag­houz, on viuen milers de per­so­nes. Els civils han anat aban­do­nant la ciu­tat, a la riba del riu Eufra­tes. En aquesta zona es cal­cula que hi ha 2.000 isla­mis­tes i les seves famílies. Tur­quia ha inten­si­fi­cat en els dar­rers temps el setge al Kur­dis­tan sirià. N’és un exem­ple que Erdo­gan no vol que al sud del seu país s’eri­geixi un bastió kurd. És per aquest motiu que va envair ter­ri­tori sirià. “Al-Assad és ara mateix un tite­lla de Rússia, fa el que Mos­cou li diu”, asse­nyala Vàzquez.

De fet, el pre­si­dent sirià, que s’ha eri­git amb la victòria gràcies a l’ajut de Mos­cou, aler­tava les fac­ci­ons kur­des fa pocs dies. “Els Estats Units no us pro­te­gi­ran d’una ofen­siva turca i us faran ser­vir com a moneda de canvi”, va asse­gu­rar el pre­si­dent sirià, que con­si­dera que només l’exèrcit del país evi­tarà que els kurds “cai­guin en mans dels oto­mans”. Dar­rere d’aques­tes ges­ti­cu­la­ci­ons i decla­ra­ci­ons sem­pre plana la cons­trucció d’un gaso­ducte (que ha de pas­sar per ter­ri­tori turc) que per­meti als rus­sos no haver de pas­sar per Ucraïna.

El règim sirià de Bai­xar al-Assad ha denun­ciat la ingerència de Tur­quia al seu ter­ri­tori (envi­ant car­tes a l’ONU), però a la pràctica poc està fent per defen­sar la població kurda del nord del país. El Kur­dis­tan sirià haurà de resis­tir en els pro­pers temps amb l’espasa de Dàmocles que suposa viure sota el setge de Tur­quia. La renúncia dels Estats Units deixa aquesta zona sense una pro­tecció, i el règim de Damasc sem­bla més pre­o­cu­pat a apun­ta­lar els ter­ri­to­ris que ha anat recu­pe­rant després de gai­rebé vuit anys de guerra que no pas a defen­sar d’una nova esca­lada de violència la zona kurda del seu país.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor