Internacional

Les cendres de l’IRA

La mort d’una jove periodista durant uns disturbis a la ciutat nord-irlandesa de Derry fa tan sols unes setmanes fa témer el renaixement de l’organització armada republicana. L’activitat del nou IRA ha augmentat durant els darrers temps

Les autoritats van iniciar una batuda a la ciutat de Derry, alertats per la possibilitat d’un atemptat
El Brexit ha obligat l’IRA a tornar a concentrar-se i ha subratllat el fet que Irlanda segueix partida”, diu un dels membres del nou IRA

Estiu del 2007. Ciu­tat de Derry, Irlanda del Nord. Dese­nes de fogue­res estan pre­pa­ra­des per cre­mar ban­de­res irlan­de­ses. És la com­me­mo­ració que es fa cada any, la des­fi­lada Orange que omple de ban­de­res britàniques el ter­ri­tori de l’illa que està sota domini britànic. Davant una gran majo­ria de cases oneja una ban­dera, en aquest cas la Union Jack, imi­tant l’estil nord-ame­ricà. L’ambi­ent que es res­pira és de tensió. Fa gai­rebé deu anys que s’ha sig­nat l’Acord de Diven­dres Sant. Un docu­ment sig­nat per l’ales­ho­res pri­mer minis­tre britànic, Tony Blair; el líder del Sinn Féin, Gerry Adams, i David Trim­ble (repre­sen­tat dels pro­britànics), que va ser­vir per posar pau en una zona de l’illa cas­ti­gada per la violència durant dècades i per crear un govern com­par­tit. L’acti­vi­tat de l’IRA (Exèrcit Repu­blicà Irlandès) tenia entre els objec­tius les for­ces arma­des britàniques. Aquest acord va ser­vir per fre­nar els trou­bles, com es conei­xen els pit­jors enfron­ta­ments que van tenir lloc durant la dècada dels setanta i vui­tanta, espe­ci­al­ment, i que van supo­sar la mort de més de 3.000 per­so­nes i el xoc perenne entre les dues comu­ni­tats: la irlan­desa (catòlica) i la pro­britànica (pro­tes­tant).

L’Acord de Diven­dres Sant va ser­vir per tapo­nar una ferida oberta i que ha anat cica­trit­zant mala­ment durant els anys. Els pit­jors anys del ter­ro­risme ja han pas­sat a la història, però la mort d’una jove peri­o­dista de 29 anys, Lyra Mckee, durant uns dis­tur­bis a la ciu­tat de Derry ha tor­nat a posar els focus en Irlanda del Nord.

Què va pas­sar el 18 d’abril del 2019, Diven­dres Sant, en aquesta ciu­tat que els irlan­de­sos ano­me­nen Derry i els pro­britànics Lon­don­derry?

La poli­cia britànica hau­ria començat a escor­co­llar Creg­gan –una zona d’habi­tat­ges a la mateixa ciu­tat de Derry, però ja tocant al com­tat de Done­gal, ter­ri­tori de la República Irlan­desa– aler­tada per la crei­xent acti­vi­tat dis­si­dent que ha aug­men­tat a Irlanda del Nord. Temo­ro­sos de la pro­xi­mi­tat de la com­me­mo­ració de l’alçament de Pas­qua del 1916 –quan els irlan­de­sos van ini­ciar una revo­lució en con­tra dels britànics que lla­vors domi­na­ven la tota­li­tat de l’illa– es van des­plaçar fins a aquesta zona de Derry. Això va pro­vo­car dis­tur­bis en aquesta zona de la ciu­tat, amb més de 50 bom­bes incendiàries llançades con­tra la poli­cia, que també va veure com dos dels seus vehi­cles eren incen­di­ats. Alguns tes­ti­mo­nis asse­nya­len que uns homes hau­rien dis­pa­rat la jove peri­o­dista, que va morir poques hores després a l’hos­pi­tal. Les auto­ri­tats irlan­de­ses van lamen­tar la mort de la jove. Aquesta escissió de l’IRA esta­ria inte­grada actu­al­ment per uns 200 mem­bres, entre els quals hi ha antics repu­bli­cans i reclu­tes nous. El grup para­mi­li­tar adme­tia que havia matat la peri­o­dista en un comu­ni­cat al diari Irish News. Tot i això, asse­gu­ra­ven que la noia no era l’objec­tiu, sinó que la immersió de la poli­cia britànica al barri de Derry havia cau­sat els dis­tur­bis i, poste­ri­or­ment, la mort de la peri­o­dista. El grup armat va qua­li­fi­car el fet “d’acci­dent”, men­tre que des de les auto­ri­tats es con­si­dera que l’atemp­tat estava total­ment “orques­trat” i asse­gu­ren que hi havia infor­ma­ci­ons dels ser­veis d’intel·ligència que asse­nya­la­ven que un dels objec­tius del grup era ata­car la poli­cia durant aquell mateix cap de set­mana. Aquest grup s’hau­ria for­mat entre el 2011 i el 2012. En una entre­vista recent al diari The Sun­day Times, els líders d’aquest grup asse­gu­ra­ven que el Bre­xit està afa­vo­rint el reclu­ta­ment de nous mem­bres per a la lluita a Irlanda del Nord. En aquesta entre­vista exclu­siva, els líders del nou IRA van dema­nar que no se’ls iden­ti­fiqués. Reco­nei­xen que no tenen prou suport i que la seva lluita armada no té la capa­ci­tat d’unir Irlanda. Tot i això, con­si­de­ren que men­tre els britànics seguei­xin al seu ter­ri­tori “segui­ran llui­tant”. “Són atacs simbòlics, pro­pa­ganda però men­tre ells seguei­xin aquí, l’IRA exis­tirà”, asse­gu­ren. Un dels prin­ci­pals esculls per a la sor­tida del Regne Unit de la Unió Euro­pea està sent el con­flicte gene­rat per la manera com se sepa­rarà Irlanda del Nord de la República d’Irlanda.

L’eli­mi­nació de fron­te­res va faci­li­tar l’acord de pau que va posar fi a tres dècades de ter­ro­risme al país, una esta­bi­li­tat que es podria tren­car si es torna a aixe­car una bar­rera física entre les dues comu­ni­tats. “El Bre­xit ha obli­gat l’IRA a tor­nar a con­cen­trar-se i ha subrat­llat el fet que Irlanda segueix par­tida. Seria un des­cuit per part nos­tra no capi­ta­lit­zar aquesta opor­tu­ni­tat”, reco­nei­xia el diri­gent.

murs evi­dents

La capi­tal d’Irlanda del Nord, Bel­fast, té gai­rebé mig milió d’habi­tants. Fa dècades no s’esco­llia com a destí turístic, els enfron­ta­ments entre les dues comu­ni­tats eren habi­tu­als i la violència als car­rers, el pa de cada dia. Els murals que els turis­tes foto­gra­fien actu­al­ment són el tes­ti­moni de la sepa­ració de dos mons que encara tri­ga­ran a recon­ci­liar-se.

ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

1998
Els acords de Divendres Sant
van posar fi a dècades de violència.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.