Internacional

Conflicte etern

Els xocs entre israelians i palestins evidencien la violència latent que pateix aquesta zona. Al conflicte, iniciat fa més de mig segle, no se li albira una solució definitiva

RECONEIXEMENT
Des del 2012, l’ONU reconeix Palestina com a “estat observador no membre”
DIÀSPORA
DIÀSPORA
El 1948, més de 700.000 palestins van abandonar les seves terres

Isra­e­li­ans i pales­tins, un con­flicte amb una violència cíclica i que encara és lluny d’albi­rar una solució pacífica. Els recents enfron­ta­ments són l’exem­ple d’una violència latent que cas­tiga la població civil. Més d’una vin­tena de pales­tins i qua­tre isra­e­li­ans van morir en només un cap de set­mana a prin­ci­pis de maig. D’on prové la lluita per aquesta terra? Quina és l’arrel del con­flicte? Hi ha alguna solució?

1

sio­nisme
El movi­ment sio­nista, fun­dat per The­o­dor Herzl a mit­jans del segle XIX, advoca pel rea­gru­pa­ment de la població jueva dis­persa per tot el món. S’escull Pales­tina com a indret per ins­tal·lar-se perquè es con­si­dera que és el lloc on es va fun­dar el juda­isme. En aquell moment, els jueus ja patien l’anti­se­mi­tisme que es va anar agreu­jant durant el segle XX fins a arri­bar a l’holo­caust. El ter­ri­tori palestí, però, estava ocu­pat per àrabs des de mit­jans del segle XVI.

2

syKes-picot i bal­four
El 1916, el Regne Unit i França van sig­nar els famo­sos acords de Sykes-Picot. Després de la des­in­te­gració de l’imperi Otomà, un cop aca­bada la Pri­mera Guerra Mun­dial, el Regne Unit tenia el man­dat de la Lliga de Naci­ons per admi­nis­trar el ter­ri­tori de Pales­tina. Els britànics, però, havien fet diver­ses pro­me­ses als àrabs i els jueus que després no van com­plir, entre altres motius perquè ja s’havien divi­dit el Pròxim Ori­ent amb França. Això va pro­vo­car un clima de tensió entre naci­o­na­lis­tes àrabs i sio­nis­tes que va des­en­ca­de­nar en enfron­ta­ments entre grups para­mi­li­tars jueus i ban­des àrabs. La Segona Guerra Mun­dial i el poste­rior holo­caust van pro­vo­car una gran pressió perquès es creés l’estat jueu. Des del l’ascensió d’Adolf Hit­ler al poder a Ale­ma­nya, l’arri­bada de jueus es va fer cada cop més nom­brosa.

La Decla­ració de Bal­four és una carta, que data del 2 de novem­bre del 1917, del secre­tari d’estat d’Afers Exte­ri­ors britànic, Art­hur James Bal­four, al baró Wal­ter Rothsc­hild, líder de la comu­ni­tat jueva britànica. La carta expres­sava l’opinió favo­ra­ble del gabi­net britànic a la cre­ació d’una llar naci­o­nal per al poble jueu a Pales­tina, segons l’acord acon­se­guit el 31 d’octu­bre del 1917. A més, expo­sava que la decla­ració era un senyal de la “sim­pa­tia amb les aspi­ra­ci­ons sio­nis­tes jue­ves”.

3

1948
És l’any que es crea l’Estat d’Israel, sota el man­dat del pre­si­dent David Ben-Gurion. El 1947, l’ONU havia deci­dit que el Man­dat Britànic de Pales­tina s’havia de divi­dir en dos estats: un jueu i l’altre àrab. Jeru­sa­lem, per la seva banda, pas­sava a estar sota man­dat inter­na­ci­o­nal. La pro­cla­mació del nai­xe­ment de l’estat jueu va pro­vo­car el males­tar de diver­sos països àrabs (Egipte, Síria, Jordània, el Líban i l’Iraq), que no accep­ta­ven aquesta reso­lució, i es va ini­ciar una guerra que va aca­bar amb Israel acon­se­guint el 77% del ter­ri­tori i amb un èxode de la població pales­tina (més de 700.000) que es va veure obli­gada a mar­xar a països veïns. La majo­ria d’aquesta població no ha pogut tor­nar a casa seva i for­men part de la diàspora pales­tina que es coneix com la Nakba (‘catàstrofe’).

Actu­al­ment, es cal­cula que hi ha 5 mili­ons de refu­gi­ats pales­tins arreu del món. Repre­sen­ten el 44% del total. A Síria, per exem­ple, es cal­cula que abans del con­flicte hi havia 500.000 pales­tins, que han hagut de tor­nar a fugir.

4

guerra dels sis dies

Va pas­sar entre el 5 i el 10 de juny del 1967 i les seves con­seqüències van ser pro­fun­des. La victòria d’Israel sobre la coa­lició d’estat àrabs no va tenir pal·lia­tius. Israel es va anne­xi­o­nar a la Franja de Gaza; la península del Sinaí, a Egipte; Cis­jordània (inclosa Jeru­sa­lem Ori­en­tal), a Jordània, i els Alts del Golan, a Síria. Mig milió de pales­tins van haver de fugir.

Aquests fets van fer que aug­mentés la resistència pales­tina i van des­en­ca­de­nar diver­sos atemp­tats, un dels més mediàtics es va pro­duir durant els Jocs Olímpics de Munic, on van morir sis atle­tes isra­e­li­ans. El 1973 es tor­nava al con­flicte (guerra del Yom Kip­pur). En aquest cas, Israel va haver de tor­nar la península del Sinaí a Egipte. Sis anys després, Israel i Egipte van fir­mar la pau. Anys més tard, ho va fer Jordània.

5

Colons jueus
Durant els dar­rers anys s’han anat esta­blint cases de colons arreu del ter­ri­tori palestí. Són habi­tat­ges, il·legals, segons el dret inter­na­ci­o­nal, cons­truïts pel govern isra­elià en ter­ri­to­ris que es van anne­xi­o­nar el 1967. A Cis­jordània i a Jeru­sa­lem Ori­en­tal es cal­cula que hi ha més de mig milió de colons.

6

Dos ter­ri­to­ris
Els dos ter­ri­to­ris pales­tins, Gaza i Cis­jordània (que inclou Jeru­sa­lem Ori­en­tal) estan sepa­rats per 45 quilòmetres de distància. Es cal­cula que a Gaza hi viuen 1,8 mili­ons de per­so­nes en unes con­di­ci­ons pèssi­mes. El blo­queig per­ma­nent impe­deix l’abas­ta­ment d’aquesta zona.

7

els acords d’oslo
Després d’anys d’atemp­tats pales­tins i d’assas­si­nats selec­tius de les for­ces de segu­re­tat isra­e­li­a­nes, l’OAP i Israel van sig­nar el 1993 els acords de pau d’Oslo, a través dels quals l’orga­nit­zació pales­tina va renun­ciar “a la violència i al ter­ro­risme” i va reconèixer el “dret” d’Israel “a exis­tir en pau i segu­re­tat”, un reco­nei­xe­ment que l’orga­nit­zació islàmica pales­tina Hamas mai va accep­tar.

8

guerra de gaza
Va tenir lloc el 2008. Israel va bom­bar­de­jar la zona amb l’objec­tiu d’ani­qui­lar Hamas, acu­sada de llançar coets con­tra ter­ri­tori isra­elià. Aquesta ofen­siva per part de les for­ces de segu­re­tat isra­e­li­a­nes va pro­vo­car la mort de 1.300 pales­tins i més de 5.000 ferits. L’ope­ració Marge Pro­tec­tor, que es va des­en­ca­de­nar després de l’assas­si­nat de tres ado­les­cents isra­e­li­ans, va cau­sar la mort de més 1.000 civils.

9

Trump i Jeru­sa­lem
El pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump, va pen­dre una de les deci­si­ons més polèmiques quan va orde­nar el tras­llat de l’ambai­xada nord-ame­ri­cana d’Israel –estava a Tel-Aviv–, a Jeru­sa­lem.

D’aquesta manera, com­plia una de les pro­me­ses elec­to­rals que havia fet a l’influ­ent lobby jueu nord-ame­ricà.

La decisió va aixe­car una onada de pro­tes­tes a tot el món musulmà que va pro­vo­car dese­nes de morts. Israel és un dels majors recep­tors d’ajuda nord-ame­ri­cana i la majo­ria arriba en forma de sub­ven­ci­ons per a la com­pra d’arma­ment.

10

L’estat de Pales­tina,
es del 2012, és reco­ne­gut per l’ONU com a “estat obser­va­dor no mem­bre”. Aquest nou esta­tus els per­met par­ti­ci­par en les assem­blees de l’orga­nit­zació. Gai­rebé el 70% dels estats de l’ONU reco­neix Pales­tina com a estat.

11

La solució dels dos estats

La majo­ria d’ana­lis­tes coin­ci­dei­xen que una de les solu­ci­ons que podria posar fi a aquest con­flicte seria la cre­ació de dos estats inde­pen­dents. Tot i això, les posi­ci­ons d’isra­e­li­ans i pales­tins con­ti­nuen molt allu­nya­des.

Els assen­ta­ments jueus, el reco­nei­xe­ment d’un estat palestí i el retorn dels més de 5 mili­ons de refu­gi­ats pales­tins que han pro­vo­cat aquest més de mig segle d’enfron­ta­ments són, ara per ara, els prin­ci­pals esculls. Un con­flicte anco­rat al cor del Pròxim Ori­ent, amb Jeru­sa­lem com a icona del con­flicte, en què no s’albira ni una solució ràpida ni de bon tros defi­ni­tiva.

ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

més a la dreta

La cinquena victòria, la quarta consecutiva des del 2009, de Benjamin Netanyahu en les darreres eleccions el converteix en el polític que ha ocupat més temps el càrrec de primer ministre d’Israel des de la constitució de l’estat, el 1948, i supera fins i tot el pare fundador, David Ben-Gurion, tal com explicava en aquest setmanari l’historiador Antoni Segura. “La reelecció de Netanyahu il·lustra prou bé la deriva conservadora de la societat israeliana”, afegia Segura.

Un bloqueig dur

La zona de Gaza pateix un bloqueig sistemàtic per part d’Israel i Egipte des de l’any 2007. Hi ha gairebé 2 milions de persones que no poden tenir cobertes les necessitats bàsiques. A Gaza es calcula que hi viuen prop de 2 milions de persones i la majoria depenen de l’ajut internacional per subsistir.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor