Internacional

País de consultes

L’exemple d’Arenys de Munt va tenir un innegable efecte multiplicador amb l’organització entusiasta de més de 500 consultes a Catalunya i un resultat encoratjador: 884.000 vots vàlids i un suport indiscutible al sí

PRIMERA TONGADA
PRIMERA TONGADA
El 13 de desembre del 2009, 166 municipis catalans van repetir l’experiència d’Arenys de Munt
AGLUTINADOR
AGLUTINADOR
L’octubre del 2009 es va crear oficialment la Coordinadora Nacional per a la Consulta sobre la Independència
NAIXEMENT
NAIXEMENT
Bona part d’aquest escenari va servir per impulsar la creació, el març del 2012, de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)

Set­ma­nes abans que Arenys de Munt pre­guntés als seus veïns si volien la inde­pendència de Cata­lu­nya, alguns muni­ci­pis cata­lans ja es van mos­trar interes­sats a repe­tir l’experiència a casa seva. En un prin­cipi, van ser apro­xi­ma­ci­ons tímides, pen­dents de com es desen­vo­lu­pava tot i, en espe­cial, de si final­ment es podia tirar enda­vant amb la cele­bració tot i els pals a les rodes posats per l’Estat i les ame­na­ces dels sec­tors més ultres. Un cop fina­lit­zat el 13 de setem­bre del 2009, i davant l’èxit asso­lit a la població mares­menca, a aque­lles pri­me­res pro­pos­tes, s’hi van anar sumant dese­nes i dese­nes fins a con­so­li­dar un total de 553 arreu del ter­ri­tori. El seu desen­vo­lu­pa­ment, però, neces­si­tava una estruc­tura prou ferma perquè els dife­rents pro­ces­sos es pogues­sin desen­vo­lu­par amb total nor­ma­li­tat i amb la màxima garan­tia de trans­parència. El coor­di­na­dor de la con­sulta d’Arenys de Munt, Josep Manel Xime­nis, recorda que des de bon començament es va inten­tar esten­dre a la resta de con­sul­tes el bon fun­ci­o­na­ment de la pri­mera. “Calia un òrgan inde­pen­den­tista uni­tari, en què tot­hom pogués par­ti­ci­par, enti­tats sobi­ra­nis­tes i par­tits polítics, amb un espai comú i res­pec­tant la ide­o­lo­gia i la iden­ti­tat de cadascú sense cap supe­di­tació”, asse­nyala.

Amb prou fei­nes superada la res­saca de la con­sulta, el 17 de setem­bre es va con­vo­car una reunió al CIE­MEN per aglu­ti­nar les enti­tats sobi­ra­nis­tes i donar res­posta a la demanda d’aquells muni­ci­pis que volien posar les urnes. La res­pon­sa­bi­li­tat de diri­gir la futura orga­nit­zació va caure en l’Alfons López Tena, que també s’havia encar­re­gat de pre­si­dir la junta ava­lu­a­dora de la con­sulta d’Arenys de Munt. “Aquell dia es va deci­dir com­par­tir la pro­posta amb els par­tits polítics que esta­ven agru­pats a l’ens Deci­dim.cat, i la reunió es va fer pocs dies després”, asse­nyala Xime­nis. Ja en aquells pri­mers con­tac­tes es va evi­den­ciar que els camins de les enti­tats i els dels par­tits polítics no ana­ven paral·lels. A mesura que pas­sa­ven els dies, el dis­tan­ci­a­ment es va fer més evi­dent i les topa­des entre mem­bres dels dos bàndols en forma de decla­ra­ci­ons o d’entre­vis­tes es van mul­ti­pli­car. “Nosal­tres, des del món social, vam com­pro­var com els par­tits polítics volien con­tro­lar un movi­ment que era de tots els ciu­ta­dans, que havia de ser inclu­siu”, lamenta Xime­nis, i l’exal­calde d’Arenys de Munt, Car­les Móra, afe­geix que va arri­bar un moment que tot ple­gat es va con­ver­tir “en una lluita de poders”.

Tot i això, mal­grat l’ambi­ent enra­rit, a l’octu­bre es va crear ofi­ci­al­ment la Coor­di­na­dora Naci­o­nal per a la Con­sulta sobre la Inde­pendència. L’acta fun­da­ci­o­nal incloïa l’adhesió de vint-i-cinc enti­tats repre­sen­ta­ti­ves de la soci­e­tat civil cata­lana, la presència d’un con­sell ple­nari en què tenien cabuda enti­tats, par­tits polítics i comis­si­ons orga­nit­za­do­res locals i d’unes comis­si­ons tècni­ques per donar suport a tots aquells muni­ci­pis que vol­gues­sin fer una con­sulta. El 24 d’octu­bre, en un con­sell ple­nari mul­ti­tu­di­nari a Arenys de Munt, es van apro­var els docu­ments fun­da­ci­o­nals. Alfons López Tena es man­te­nia com a coor­di­na­dor gene­ral; Miquel Martín, com a res­pon­sa­ble de cam­pa­nya; Josep Manel Xime­nis, com a cap de volun­ta­ris i for­mació; Uriel Ber­tran, com a res­pon­sa­ble de grups locals; Josep Cal­duch, com a cap de segu­re­tat, i Lluís Pérez, de logística. Car­les Móra va ser nome­nat por­ta­veu de la coor­di­na­dora, però tal com ell recorda, poc després va ser subs­tituït.

LA PRI­MERA FOR­NADA

El 13 de desem­bre del 2009, 166 muni­ci­pis cata­lans –el dia abans havien votat els ciu­ta­dans de Sant Jaume de Fron­tanyà– van repe­tir l’experiència d’Arenys de Munt gràcies, en bona part, a la impli­cació de 15.000 volun­ta­ris que van posar tot l’esforç per garan­tir una jor­nada fes­tiva i que es va desen­vo­lu­par amb total nor­ma­li­tat. “Aque­lla pri­mera onada va tro­bar ressò en els mit­jans inter­na­ci­o­nals, que van començar a par­lar del movi­ment inde­pen­den­tista com d’un movi­ment social”, recorda Uriel Ber­tran. Es va asso­lir un 27,41% glo­bal de par­ti­ci­pació amb una con­tun­dent victòria del sí, i la jor­nada va tenir obser­va­dors vin­guts del País Basc, Galícia i Itàlia.

La segona for­nada de con­sul­tes va reva­li­dar l’aposta sobi­ra­nista encara que amb una par­ti­ci­pació menor, tant dels muni­ci­pis (80), com del per­cen­tatge de votants (21,1%). “En aquesta segona con­vo­catòria, era evi­dent que l’auto­de­ter­mi­nació era un pro­jecte amb un ampli suport popu­lar”, comenta Ber­tran. El 25 d’abril va votar una nova ton­gada de pobla­ci­ons que va esde­ve­nir la més nom­brosa, amb 211 muni­ci­pis, i que va evi­den­ciar que a les grans ciu­tats era més difícil mobi­lit­zar els votants. Fins lla­vors, només en tres de les setze ciu­tats de més de 25.000 habi­tants s’havia superat el 20% de par­ti­ci­pació. “El 25-A va ser la prova defi­ni­tiva per asse­gu­rar un dels objec­tius pri­o­ri­ta­ris de la coor­di­na­dora, que era dur les vota­ci­ons a la capi­tal cata­lana”, manté Ber­tran. En aquell moment, ja s’acu­mu­la­ven prop de 500.000 vots eme­sos, i els mem­bres de la coor­di­na­dora infla­ven el pit recor­dant que els suports a les con­sul­tes en alguns casos supera­ven de bon tros l’acon­se­guit per alguns par­tits de l’arc par­la­men­tari.

més de 884.000 vots

En la quarta onada de con­sul­tes, el 20 de juny del 2010, hi va par­ti­ci­par la xifra més pobra. Només 48 muni­ci­pis, però amb la presència de grans urbs com Cor­nellà de Llo­bre­gat i Esplu­gues de Llo­bre­gat, on la cam­pa­nya pel no va obte­nir els suports més alts que s’havien obtin­gut fins lla­vors. Les ciu­tats de la corona metro­po­li­tana es van man­te­nir refractàries al feno­men inde­pen­den­tista. Com a con­tra­par­tida, Mataró, un dels feus soci­a­lis­tes més antics, va acon­se­guir, amb un 24%, situar-se al cap­da­vant de la par­ti­ci­pació d’aquell dia.

Final­ment, la prova de foc va arri­bar el 10 d’abril del 2011, amb l’orga­nit­zació de la con­sulta a la ciu­tat de Bar­ce­lona que, mal­grat que va estar acom­pa­nyada d’una vin­tena de pobla­ci­ons més, va aca­pa­rar tota l’atenció mediàtica. La feina feta pels orga­nit­za­dors a la capi­tal cata­lana, barri a barri i fomen­tant el vot anti­ci­pat, va ser gegan­tina, i la jor­nada es va tan­car amb un res­pec­ta­ble 21,37%. A la resta de pobla­ci­ons, la par­ti­ci­pació es va moure entre el 5,35% de Gavà i el 51,5% de Fogars de Montclús. Cal acla­rir, però, que fins al 10 d’abril i de manera esgla­o­nada, una vin­tena més de pobles van cele­brar con­sul­tes en dates dife­rents i de manera indi­vi­dual. Al final, a Cata­lu­nya es va votar en 553 muni­ci­pis amb un total de 884.508 par­ti­ci­pants.

Després de més d’un any i mig de con­sul­tes, tota aque­lla mobi­lit­zació i com­promís ciu­tadà per la inde­pendència del país no es podia tan­car en una caixa i que­dar en un no res. De fet, després de la res­posta mas­siva als car­rers el juliol del 2010, quan el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal va fer pública la sentència que reta­llava l’Esta­tut, ja es va veure que la gent no calla­ria més. Bona part d’aquest esce­nari va ser­vir per impul­sar la cre­ació, el març del 2012, de l’Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana (ANC). El nou ens, amb vocació d’arre­la­ment al ter­ri­tori, esta­blia les bases i el full de ruta cap a la inde­pendència de Cata­lu­nya. Un tren­ca­ment amb Espa­nya que es pre­veia que es pogués fer rea­li­tat el 2014.

TERESA MÁRQUEZ

mtmar­quez@​lrp.​cat

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.