Internacional

El trencaclosques hindú

Setanta-dos anys després de la proclamació de la independència, l’Índia s’enfronta a nous i vells reptes. El conflicte del Caixmir s’encén davant l’auge del populisme i del nacionalisme hindú

SITUACIÓ
SITUACIÓ
En els darrers cinc anys, s’ha registrat un augment dels atacs a les minories
El respecte a la diversitat lingüística és una de les grans fites de la democràcia a l’Índia

Amb gai­rebé 1.250 mili­ons de per­so­nes, l’Índia és un dels països amb una de les eco­no­mies més dinàmiques, però també ple de con­tras­tos. Setanta-dos anys després de la pro­cla­mació de la seva inde­pendència del Regne Unit, aquest estat –que es con­si­dera una de les democràcies més grans del món– s’enfronta a vells i a nous rep­tes. La ree­lecció del pri­mer minis­tre, Naren­dra Modi, la deriva popu­lista i l’auge del naci­o­na­lisme hin­du­ista, a més de les dar­re­res ten­si­ons a la zona del Caix­mir, són alguns d’aquests des­a­fi­a­ments.

Un dels his­to­ri­a­dors més pro­mi­nents de l’Índia moderna i biògraf de Mahatma Gandhi, Ramac­han­dra Guha, assis­tia dies enrere a Bar­ce­lona a un cicle orga­nit­zat pel CIDOB (Bar­ce­lona Cen­tre for Inter­na­ti­o­nal Affairs), l’Ins­ti­tut de Ciència i Tec­no­lo­gia Ambi­en­tals (ICTA-UAB) i la col·labo­ració d’Envi­ron­men­tal Jus­tice. Des del pro­fund conei­xe­ment d’un país amb mil cares, Guha expli­cava que en un pri­mer moment, el 1947, si l’Índia hagués estat una start-up ningú hi hau­ria apos­tat. “És cert que hi ha haver certa violència al començament, i després rebel·lions al Caix­mir, Naga­land i altres indrets, sufo­ca­des per la força, però si es con­si­dera quanta sang es va ves­sar en el for­ja­ment de la nació britànica, nord-ame­ri­cana, fran­cesa o xinesa, crec que els indis en van sor­tir rela­ti­va­ment a la lleu­gera. Que un país pobre, divi­dit i encara no alfa­be­tit­zat sigui una democràcia és una gesta encara més gran”, asse­nya­lava Guha.

L’his­to­ri­a­dor con­si­dera que una altra de les fites que ha acon­se­guit la democràcia índia és el plu­ra­lisme lingüístic. I ense­nyant un bit­llet mos­trava que s’hi poden lle­gir fins a dis­set llengües. Per l’his­to­ri­a­dor, aquest res­pecte cap a la diver­si­tat lingüística ha estat una de les claus per a l’enfor­ti­ment d’aquesta ins­ti­tució. També la cons­trucció d’una nació de naci­ons. Molts que en aquell moment van seguir el procés, segons expli­cava l’his­to­ri­a­dor, es van mos­trar incrèduls davant la pos­si­bi­li­tat de for­mar un gran país amb tan­tes diferències reli­gi­o­ses, de llen­gua o soci­als. “Un del Pan­jab és tan dife­rent d’un de Madràs com un escocès ho és d’un italià”, expli­cava Guha. També la diver­si­tat reli­gi­osa. “Es podria haver fet millor, i real­ment durant els pri­mers anys es va fer molt millor que ara”, afe­gia. Tan­ma­teix, es va acon­se­guir una uni­tat que va cul­mi­nar amb la redacció de la cons­ti­tució.

Tot i aquests avenços, set dècades més tard, el país s’enfronta a diver­sos rep­tes. Per Guha, l’aug­ment de la con­flic­ti­vi­tat reli­gi­osa és un dels des­a­fi­a­ments més imme­di­ats. Des de la dècada dels vui­tanta del segle pas­sat, els enfron­ta­ments entre hindús i musul­mans (sobre­tot a la zona del Caix­mir) no han fet altra cosa que aug­men­tar. Amb el BJP (Bha­ra­tiya Janata Party) –el par­tit del pri­mer minis­tre, Naren­dra Modi– al cap­da­vant del Par­la­ment, aquest repunt de la violència és evi­dent. Per Guha, el seu país viu un moment tens, en què el radi­ca­lisme hindú ha anat aug­men­tant en con­tra­po­sició a l’isla­misme del Pakis­tan. La zona del Caix­mir és una de les més mili­ta­rit­za­des del pla­neta. És un con­flicte en curs, amb dues potències en escena. El con­flicte del Caix­mir és latent i es remunta al 1947, quan els dos països es van inde­pen­dit­zar del Regne Unit. Des de lla­vors, la regió ha estat objecte cons­tant de pug­nes entre els dos estats: les més des­ta­ca­des, el 1965 i el 1999.

La zona admi­nis­trada per l’Índia és la que viu més ten­si­ons: el 60% de la població és musul­mana en un país majo­ritària­ment hindú. Aquesta regió de l’Himàlaia és cone­guda per ser una de les fron­te­res més deli­ca­des del món. Els dar­rers epi­so­dis han fet aug­men­tar encara més la tensió: la sus­pensió de l’auto­no­mia per part de Nova Delhi i el des­ple­ga­ment de 25.000 sol­dats més indi­quen que en els pro­pers dies es podria pro­duir una esca­lada de la violència. Ramac­han­dra Guha s’ha mos­trat crític amb la posició que ha pres el govern de Modi en aquesta crisi amb el Pakis­tan, i per aquest motiu ha rebut una allau de crítiques al seu país.

auge del popu­lisme

Durant els seus últims cinc anys de legis­la­tura, Naren­dra Modi ha rebut acu­sa­ci­ons de mino­ries i orga­nit­za­ci­ons de defensa dels drets humans, que cri­ti­quen que el man­da­tari hagi donat via lliure als radi­cals hindús per actuar, ja que mai ha con­dem­nat amb duresa els nom­bro­sos atacs d’extre­mis­tes con­tra musul­mans. La majo­ria de la població, però, va tor­nar a esco­llir majo­ritària­ment t un segon man­dat de Modi, el mes de maig pas­sat, i el seu enal­ti­ment del naci­o­na­lisme hindú. Ramac­han­dra Guha con­si­dera que l’Índia corre el perill de con­ver­tir-se en una democràcia “només elec­to­ral”. L’his­to­ri­a­dor expli­cava que una vegada un par­tit ha gua­nyat les elec­ci­ons, gai­rebé no es pas­sen comp­tes dels seus actes. Per l’his­to­ri­a­dor, l’Índia es troba ara en un dels moments més crítics pel que fa a la democràcia. El par­tit del pri­mer minis­tre s’ha con­ver­tit en omni­pre­sent, men­tre que l’opo­sició s’ha dei­xat gua­nyar l’espai, asse­gura Guha.

ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

.

Ramachandra Guha historiador

Un apassionat de gandhi

Ramachandra Guha (Uttar Pradesh, 1958) és historiador de l’Índia moderna i biògraf de Mahatma Gandhi. La seva obra més recent és una biografia en dos volums. “Gandhi és com Churchill, Napoleó, Mao, Lincoln, qualsevol figura grandiosa”, deia Guha en un article recent. Gandhi before India (Knopf, 2014), va ser seleccionat com un dels llibres més notables de l’any per The New York Times i el San Francisco Chronicle. El segon volum, Gandhi: the years that changed the world (Knopf, 2018) també ha estat entre els més destacats.

L’abús dels recursos naturals

Ramachandra Guha és un gran estudiós de la figura de Gandhi. Explica que el polític i pensador ja havia advertit l’any 1928 que si l’Índia s’industrialitzava com ho estava fent occident hi podria haver conseqüències catastròfiques. Guha sosté que durant dècades s’han utilitzat tecnologies antiquades i que no s’ha fet res per substituir-les per energies alternatives. “Fins i tot si el canvi climàtic no existís, l’Índia seria un cas perdut. Les nostres ciutats tenen les taxes de contaminació més altes del món. Els rius estan biològicament morts”, diu Guha. La crisi de contaminació afecta la imatge que l’Índia vol projectar i és un llast per a la seva economia. Diverses organitzacions denuncien que es podria estar danyant de manera permanent el cervell dels nens. Els ambientalistes reconeixen que la contaminació de l’aire és un monstre de diversos caps amb moltes causes. No obstant això, afirmen que el primer ministre Modi no hi ha respost adequadament i, fins i tot, que les seves polítiques proempresarials, com relaxar les lleis sobre les zones de construcció, han fet que el problema empitjori.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor