Internacional

Glòria a hong kong

La Xina fa servir un poder tou per obrir nous mercats i estendre la seva influència arreu del món
Conflictes com el dels uigurs, el Tibet i Hong Kong deixen al descobert certes contradiccions i problemes difícils d’amagar
Thatcher i Deng Xiaoping van iniciar les negociacions per facilitar la transferència de Hong Kong el 1997

La República Popu­lar de la Xina (RPX) ha esde­vin­gut la pri­mera potència econòmica i comer­cial del món. Uti­litza de manera intel·ligent un agres­siu soft power (‘poder tou’) i una diplomàcia ama­ble per obrir nous mer­cats i esten­dre la seva influència arreu del món. Ho veiem amb la nova ruta de la seda impul­sada per Xi Jin­ping, pre­si­dent de la República i secre­tari gene­ral del Comitè Cen­tral de l’omni­pre­sent par­tit únic, el Par­tit Comu­nista de la Xina (PCX).

Ara bé, en l’actual món glo­bal i inter­de­pen­dent la seva capa­ci­tat d’acció és limi­tada i no sem­pre pot ama­gar els pro­ble­mes i les con­tra­dic­ci­ons que ha d’afron­tar. Alguns, Pequín els pre­senta com a interns i pretén que no s’hi immis­cei­xin les orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals o que no en facin referència altres països, cosa que no sem­pre acon­se­gueix. És el cas dels con­flic­tes a les regi­ons autònomes del Tibet i del Xin­ji­ang (Uigurs­tan), on la Xina fomenta la immi­gració de població per cap­gi­rar la majo­ria demogràfica de tibe­tans i uigurs en aques­tes regi­ons, aplica sovint una dura repressió sobre aques­tes mino­ries, difi­culta o impe­deix l’accés a peri­o­dis­tes i visi­tants estran­gers i con­trola la poca infor­mació que arriba a l’exte­rior. Altres són herències de deli­mi­ta­ci­ons de fron­te­res o de sobi­ra­nia mal resol­tes, com és el cas del con­flicte ter­ri­to­rial al mar de la Xina Meri­di­o­nal, que afecta la Xina, el Viet­nam, les Fili­pi­nes, Malàisia i Bru­nei i, per des­comp­tat, de l’enfron­ta­ment per la sobi­ra­nia de Taiwan. I, tot i que for­mal­ment és un con­flicte intern, en el cas de Hong Kong és on Pequín està con­di­ci­o­nat per trac­tats inter­na­ci­o­nals.

Hong Kong va ser ocu­pat pels britànics el 1841. El 1898, Lon­dres va sig­nar un con­tracte d’arren­da­ment per noranta-nou anys dels deno­mi­nats “nous ter­ri­to­ris” que incloïen l’illa i la regió que l’envolta. Així doncs, el con­tracte d’arren­da­ment aca­bava l’1 de juliol del 1997, moment en què Hong Kong havia de pas­sar a la sobi­ra­nia xinesa. A mit­jans dels vui­tanta, Mar­ga­ret Thatc­her i Deng Xia­o­ping van ini­ciar les nego­ci­a­ci­ons per faci­li­tar la trans­ferència de Hong Kong a la RPX el 1997 i, d’acord amb el prin­cipi “d’un país, dos sis­te­mes” defen­sat pel líder xinès, el desem­bre del 1984 es va sig­nar la decla­ració con­junta per la qual Lon­dres es com­pro­me­tia a trans­fe­rir a la RPX l’encla­va­ment l’1 de juliol del 1997, i Pequín, a cons­ti­tuir una regió admi­nis­tra­tiva espe­cial amb un ampli grau d’auto­no­mia (excepte en qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb la política exte­rior i la defensa, que cor­res­po­nen al govern xinès) i a pre­ser­var el sis­tema polític i econòmic de Hong Kong durant mig segle: sepa­ració de poders (exe­cu­tiu, legis­la­tiu, judi­cial), elec­ci­ons per sufragi uni­ver­sal (Pequín ha pos­po­sat l’apli­cació d’aquesta mesura), sis­tema legal de base britànica, eco­no­mia capi­ta­lista... La decla­ració va ser enre­gis­trada pels dos governs a les Naci­ons Uni­des el 12 de juny del 1985. Des del 1997, Hong Kong és, ofi­ci­al­ment, la Regió Admi­nis­tra­tiva Espe­cial de Hong Kong de la RPX, que gau­deix d’una àmplia auto­no­mia i que viu cons­tant­ment en la tensió entre apro­fun­dir les mesu­res democràtiques que reclama una gran part de la població i els intents del govern xinès de res­trin­gir els drets i les lli­ber­tats que dife­ren­cien Hong Kong de la resta de províncies, enti­tats admi­nis­tra­ti­ves i regi­ons autònomes de la Xina. Això dona lloc a ten­si­ons periòdiques i a epi­so­dis d’enfron­ta­ments entre les auto­ri­tats xine­ses i l’opo­sició d’una majo­ria de la població.

El 2014, Pequín va apro­var una llei elec­to­ral que res­trin­gia la pre­sen­tació de can­di­da­tu­res a la pre­sidència de l’exe­cu­tiu de Hong Kong en les elec­ci­ons del 2017 a l’apro­vació prèvia del Par­tit Comu­nista. Les pro­tes­tes mas­si­ves de la població recla­mant el sufragi uni­ver­sal sense res­tric­ci­ons, que es van per­llon­gar més de dos mesos en el que es va conèixer com la revo­lució dels paraigües, no van acon­se­guir atu­rar la nova llei, però si demos­trar a Pequín i al món que la població de Hong Kong no accep­ta­ria dòcil­ment les mesu­res d’invo­lució democràtica que pre­te­nia Pequín.

Aquest estiu ha escla­tat una nova revolta quan, d’acord amb les indi­ca­ci­ons de Pequín, la cap del govern autònom, Car­rie Lam, va apro­var una llei d’extra­dició a la Xina que, final­ment, es va veure obli­gada a dero­gar davant la mag­ni­tud de les pro­tes­tes i el seu ressò inter­na­ci­o­nal, ampli­fi­cat per la difusió a les xar­xes d’un himne propi, Glòria a Hong Kong. Trenta anys després de les pro­tes­tes de la plaça de Tia­nan­men que van supo­sar una mas­sa­cre de mani­fes­tants, el poder tota­li­tari del PCX s’enfronta de manera crei­xent a uns con­flic­tes ter­ri­to­ri­als de difícil solució (Tibet, Uigurs­tan) i, sobre­tot, a les exigències de lli­ber­tat i democràcia d’una gran part de la població de Hong Kong que són un mirall per a una opo­sició inte­rior dura­ment emmor­das­sada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor