Internacional

Anàlisi

Tensió a Israel: el malmès procés de pau

Un possible acord de pau entre israelians i palestins és ara més lluny que mai
Israel sembla que s’aboca inevitablement a unes terceres eleccions

Les últi­mes pas­ses del malmès procés de pau van ser a Taba, una petita loca­li­tat egípcia al golf d’Aqaba, entre el 21 i el 27 de gener del 2001. Van ser pro­pi­ci­a­des pel lla­vors alt repre­sen­tant de la Unió Euro­pea en el procés de pau ara­bois­ra­elià, Miguel Ángel Mora­ti­nos. Van aca­bar sense acord, igual com mig any abans havien fra­cas­sat les nego­ci­a­ci­ons patro­ci­na­des pel pre­si­dent Bill Clin­ton entre el pri­mer minis­tre isra­elià, Ehud Barak, i el pre­si­dent de l’Auto­ri­tat Naci­o­nal Pales­tina, Yas­ser Ara­fat, a Camp David (de l’11 al 24 de juliol del 2000). Després del fracàs de Taba i en plena inti­fada d’Al-Aqsa (del 28 de setem­bre de 2000 al 8 de febrer del 2005), ini­ci­ada arran de la visita pro­vo­cació d’Ariel Sha­ron a l’espla­nada de les Mes­qui­tes per dis­pu­tar a Ben­ja­min Neta­nyahu el lide­ratge del Likud, van tenir lloc les elec­ci­ons a pri­mer minis­tre d’Israel del 6 de febrer del 2001. Sha­ron les va gua­nyar per una àmplia majo­ria (62,4% dels vots). Dos anys després, el Likud va obte­nir el doble d’escons que el Par­tit Labo­rista (38 i 19) en les elec­ci­ons a la Kenésset.

Des de lla­vors, s’han succeït a Israel els governs de cen­tre dreta (Kadima) i, sobre­tot, de dreta (Likud) i dreta extrema (Likud + Israel Bei­tenu), men­tre que el cen­tre esquerra labo­rista i l’esquerra (Mérèts) han anat per­dent suport i repre­sen­tació par­la­mentària. Paral·lela­ment, després de la des­con­nexió uni­la­te­ral de Gaza de l’agost del 2005, han estat freqüents les ope­ra­ci­ons de càstig con­tra la Franja (la presó més gran de la Terra, segons el títol del dar­rer lli­bre de l’his­to­ri­a­dor isra­elià Ilan Pappé) i s’han incre­men­tat les ocu­pa­ci­ons de ter­res i els assen­ta­ments il·legals a Cis­jordània impul­sats pels governs de Neta­nyahu, pri­mer minis­tre des del març del 2009 (i abans entre el 1996 i el 1999). Així, segons l’Ofi­cina Cen­tral d’Estadística d’Israel i sense comp­tar Jeru­sa­lem Est, el total de colons isra­e­li­ans a Cis­jordània ha pas­sat dels 198.095 del 2001 als 449.697 del 3 de gener del 2019. Un incre­ment del 127% en menys de dues dècades en un ter­ri­tori que, segons la legis­lació inter­na­ci­o­nal i els diver­sos fulls de ruta pro­po­sats, hau­ria de for­mar part d’un futur estat palestí! Estem més lluny que mai d’un pos­si­ble acord de pau i la política isra­e­li­ana sem­bla abo­cada a ten­si­ons crei­xents.

D’una banda, en un procés paral·lel a la crei­xent mili­ta­rit­zació de la soci­e­tat isra­e­li­ana, s’ha produït un incre­ment de la cor­rupció que esquitxa els pri­mers minis­tres: tot i que el cas va ser arxi­vat el 2004, Sha­ron va ser acu­sat de cor­rupció; el 2015, Ehud Olmert va ser con­dem­nat a sis anys de presó –rebai­xats a divuit mesos– per cor­rupció i pre­va­ri­cació; el 21 de novem­bre pas­sat, el fis­cal gene­ral d’Israel impu­tava Neta­nyahu per sub­orn, frau i abús de poder.

el paper dels EUA

De l’altra, la insen­sa­tesa sense atu­ra­dor del piròman Donald Trump no fa res més que afe­gir lle­nya al foc: rup­tura del con­sens inter­na­ci­o­nal no escrit anun­ci­ant el tras­llat de l’ambai­xada dels Estats Units de Tel-Aviv a Jeru­sa­lem; reco­nei­xe­ment de la sobi­ra­nia isra­e­li­ana sobre els alts del Golan que ocupa il·legal­ment des del 1967, i final­ment, en un cop demo­li­dor al frus­trat procés de pau, el secre­tari d’Estat dels EUA, Mike Pom­peo, va decla­rar el 18 de novem­bre pas­sat que els Estats Units dei­xa­ven de con­si­de­rar il·legals els assen­ta­ments isra­e­li­ans a Cis­jordània.

Per aca­bar, des de l’inici del segle la política isra­e­li­ana s’ha anat esco­rant cap a posi­ci­ons cada cop més dre­ta­nes i alhora intran­si­gents envers els drets dels pales­tins. Així, en les dar­re­res elec­ci­ons (abril i setem­bre del 2019) el cen­tre esquerra labo­rista i l’esquerra del Mérèts no van arri­bar entre tots dos al 10% dels vots (la llista uni­fi­cada dels par­tits àrabs té avui més suport que l’esquerra) i es tro­ben enca­llats en els sis i els cinc dipu­tats, res­pec­ti­va­ment. És per això que l’espe­rança dels mode­rats se cen­tra ara en la coa­lició Blau i Blanc lide­rada per Benny Gantz, un cen­trista libe­ral pro­vi­nent, evi­dent­ment i seguint la tra­dició dels pri­mers minis­tres (l’excepció és Olmert), dels alts coman­da­ments de l’exèrcit.

clau política

Pro­ba­ble­ment, Israel s’aboca ine­vi­ta­ble­ment a unes ter­ce­res elec­ci­ons: Neta­nyahu serà pro­ces­sat si deixa de ser pri­mer minis­tre; Gantz i el líder del Likud són incom­pa­ti­bles i cap dels dos és capaç de sumar els 61 dipu­tats neces­sa­ris per for­mar govern (Gantz, amb els par­tits àrabs i l’esquerra, arriba als 57 escons; Neta­nyahu, amb els ultra­or­to­do­xos i altres, als 55). Així doncs, la clau de la política isra­e­li­ana està ara per ara a les mans d’un per­so­natge tan poc reco­ma­na­ble com Avig­dor Lie­ber­man, el líder de l’ultra­li­be­ral, ultra­na­ci­o­na­lista i radi­cal­ment antiàrab Israel Bei­tenu. En defi­ni­tiva, el joc és a veure qui és més dur, i en això sem­pre gua­nyarà Lie­ber­man. I, men­tres­tant, el procés de pau ha dei­xat d’exis­tir sense que la UE ni hi pugui ni hi vul­gui fer res.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor