Internacional

Les cendres de la revolta

Els països àrabs han estat immersos en uns processos de revolta que en alguns casos han significat les guerres més importants de la dècada. Síria i el Iemen en són l’exemple principal

ESCLAT
ESCLAT
Uns governs caducs, marcats per la corrupció i el clientelisme van ser enderrocats

Uns règims dic­ta­to­ri­als que s’havien esta­blert amb la dico­to­mia sem­pre pre­sent del món pola­rit­zat del segle XX ago­nit­za­ven. La seva fi no s’espe­rava, però només es va neces­si­tar una espurna per fer escla­tar el que avui es coneix com a Pri­ma­vera Àrab. Uns governs caducs, mar­cats per la cor­rupció i el cli­en­te­lisme arri­ba­ven a la seva fi per l’acció d’un jove tunisià, Moha­med Boua­zizi, que a finals del 2010 es va immo­lar per pro­tes­tar perquè la poli­cia li havia requi­sat la mer­ca­de­ria i els pocs diners que havia gua­nyat aquell dia. Aquell abús de les for­ces de l’ordre va ser­vir perquè tot un poble es posés dem­peus i pro­testés per aque­lla injustícia. No era només això. Tunísia, un país petit i amb poc pes davant dels seus veïns, era el pri­mer que patia la revolta que més tard es va anar escam­pant per tota la geo­gra­fia àrab. Les pro­tes­tes per la mort del jove pei­xa­ter van supo­sar l’inici d’una revo­lució que ja no va tenir marxa enrere. El dic­ta­dor Ben Ali, que feia més de trenta anys que ocu­pava el càrrec, es va veure obli­gat a dei­xar el poder davant la pressió popu­lar. El règim tunisià havia arri­bat al límit. Amb una població emi­nent­ment jove, el sis­tema havia col·lap­sat i no donava opor­tu­ni­tats de feina a mol­tes per­so­nes que es veien abo­ca­des a migrar il·legal­ment. Un viatge mol­tes vega­des sense retorn. El cas tunisià és gai­rebé un dels únics que es con­si­dera que ha tin­gut una tran­sició orde­nada. Amb els seus clars i obs­curs, com la majo­ria d’aquests pro­ces­sos.

L’espurna de la revolta ràpida­ment es va pro­pa­gar per altres indrets. Egipte, un país amb més de 80 mili­ons d’habi­tants, aliat dels Estats Units i amb un pes cru­cial en la política del Pròxim Ori­ent, va veure tre­mo­lar els seus fona­ments.

Les pro­tes­tes de la plaça Tah­rir que­da­ran gra­va­des a foc per a tota una gene­ració d’egip­cis. El lema Pa, justícia i lli­ber­tat, també. El rais Hosni Muba­rak veia com un règim de més de trenta anys, cimen­tat amb un dels exèrcits més potents de la zona, que­dava en entre­dit davant les pro­tes­tes dels mani­fes­tants. La revo­lució egípcia i el que ha vin­gut després ha estat un bany de sang. La revo­lució, la poste­rior victòria dels Ger­mans Musul­mans i el cop d’estat han sac­se­jat el país en aquesta dar­rera dècada.

cop d’estat

La victòria del par­tit isla­mista va ser ina­pel·lable. El pre­si­dent, Moha­med Mursi, tenia l’honor d’arri­bar al poder com un càrrec electe, esco­llit lliu­re­ment pels ciu­ta­dans. La xarxa d’ajut social que durant anys havien anat tei­xint els Ger­mans Musul­mans explica aquesta victòria acla­pa­ra­dora. I és que on no arri­bava el poder del rais ho feia el poder dels isla­mis­tes. Tan­ma­teix, el suport al seu govern i a les seves ini­ci­a­ti­ves va anar deca­ient. La deriva política i econòmica va pro­vo­car un males­tar que va aca­bar amb un cop d’estat pro­vo­cat per un dels poders fàctics del país, i el suport incon­di­ci­o­nal que havia tin­gut Mursi –un home for­mat als Estats Units i que havia arri­bat a tre­ba­llar per a la NASA– no va evi­tar que fos con­dem­nat a cadena perpètua i que morís fa pocs mesos a la presó just abans que comencés el seu judici.

L’exèrcit, com des de feia dècades i sobre­tot en l’època de Muba­rak, tor­nava a tenir el poder, i el gene­ral Abdel Fat­tah al-Sisi s’eri­gia com a balu­ard i defensa de la uni­tat del país. Després, el mateix gene­ral es va pre­sen­tar a les elec­ci­ons a la pre­sidència i va obte­nir una victòria incon­tes­ta­ble. D’uns anys ençà, la repressió con­tra la dis­sidència s’ha tor­nat, com en els pit­jors temps de la dic­ta­dura, irres­pi­ra­ble. Al-Sisi és cada vegada més fort davant d’uns par­tits opo­si­tors i d’uns sin­di­cats –clau per enten­dre la revo­lució ini­ci­ada a prin­ci­pis del 2011– deca­pi­tats davant de tanta repressió. Líbia també va ser un dels països pro­ta­go­nis­tes. No es va bate­jar ni amb el nom de Revolta del Ges­samí (Tunísia) ni de Revo­lució Blanca (Egipte). De fet, en qual­se­vol cer­ca­dor es coneix com a guerra de Líbia del 2011. El petit estat àrab havia estat domi­nat per l’omni­pre­sent Muham­mad Al-Gad­dafi, que durant la dècada dels vui­tanta del segle pas­sat es va arri­bar a con­ver­tir en un ene­mic públic.

estat fallit

El con­trol que Al-Gad­dafi exer­cia en aquesta con­flic­tiva zona del pla­neta, però, el va anar con­ver­tint amb els anys en una espècie d’aliat d’Occi­dent davant l’amenaça isla­mista. No només això. Líbia és un dels grans pro­duc­tors de petroli del món, i la revolta en aquest estat de seguida es va sufo­car amb una inter­venció armada de la Unió Euro­pea, que no va dub­tar a fer ser­vir el seu poten­cial per posar fi al poder de Gad­dafi, con­vençuts en aquell moment que supo­sava la millor opció. La dècada que acaba no reflec­teix un millor esce­nari. Líbia i caos són dues parau­les que van de bra­cet. S’escri­uen jun­tes en els titu­lars de premsa. Des de la cai­guda de Gad­dafi, el país s’ha con­ver­tit en un espai on reg­nen les guer­res de guer­ri­lles, on hi ha dos governs –el de Trípoli és el que reco­neix la Unió Euro­pea– i on Estat Islàmic havia esta­blert una de les seves bases més pode­ro­ses.

D’altra banda, les màfies han ocu­pat la costa i és d’on sur­ten les bar­cas­ses ple­nes de migrants que van cap a Europa. De fet, el país dis­posa de cen­tres de detenció –amb la con­nivència de la Unió Euro­pea– per evi­tar que aques­tes per­so­nes puguin arri­bar al con­ti­nent. Alguns mit­jans de comu­ni­cació, entre els quals hi ha la cadena britànica BBC, han denun­ciat els abu­sos a què són sot­me­sos aquests migrants, que fins i tot s’han arri­bat a ven­dre com a esclaus.

Síria i el Iemen han estat els països que més han patit els efec­tes de la revolta. Els dos estats encara patei­xen unes guer­res cru­en­tes que es van ini­ciar sota el parai­gua d’aques­tes ano­me­na­des revo­lu­ci­ons. A Síria, es va seguir l’exem­ple del que estava pas­sant als països veïns (Egipte, Tunísia i Líbia), on els mani­fes­tants havien acon­se­guit der­ro­car un règim que feia més de trenta anys que els opri­mia i fer fora dic­ta­dors tan engan­xats al càrrec com el tunisià Ben Ali, l’egipci Hosni Muba­rak i el libi Moam­mar al-Gad­dafi, aquest últim assas­si­nat i vexat per un grup de rebels en unes imat­ges del man­da­tari que van fer la volta al món.

guerra glo­bal

Els rebels siri­ans també volien der­ro­car el règim, però es van tro­bar amb un exèrcit que de seguida va fer pinya al cos­tat de Bai­xar al-Assad. La revolta siri­ana va ser opri­mida per les for­ces de segu­re­tat amb una gran violència con­tra la població civil. Les mani­fes­ta­ci­ons que tenien lloc cada diven­dres en ciu­tats com Homs i Hama aca­ba­ven amb dese­nes de morts i es van anar enve­ri­nant fins que va sor­gir l’Exèrcit Sirià Lliure, que agru­pava grups de rebels en con­tra del règim. La guerra civil estava ser­vida. El març del 2011, s’ini­ci­ava un con­flicte que encara s’allarga i que ha supo­sat la des­trucció gai­rebé total del país. Els dar­rers recomp­tes par­len de més de 400.00 morts i més d’11 mili­ons de des­plaçats (en un país que abans de la guerra tenia uns 22 mili­ons d’habi­tants).

El con­flicte sirià s’ha con­ver­tit en un con­flicte que altres països han uti­lit­zat per raons geo­es­tratègiques i és on ha ger­mi­nat la lla­vor d’Estat Islàmic. Tur­quia, per exem­ple, en un pri­mer moment es va mos­trar de forma vehe­ment en con­tra del règim sirià i va per­me­tre que mili­ci­ans giha­dis­tes entres­sin per la seva fron­tera cap al ter­ri­tori en un moment de la guerra en què els grups isla­mis­tes havien pres una bona part del ter­ri­tori. Els grups de rebels ana­ven per­dent ascendència davant de grups com Estat Islàmic i fili­als d’Al-Qaida que tenien millor arma­ment i més bons sous. Aquest trans­va­sa­ment de com­ba­tents va afe­blir els grups rebels, majo­ritària­ment inte­grats per siri­ans. I és que a Síria també hi van arri­bar milers de mili­ci­ans seduïts pel dis­curs giha­dista. A la retina que­den les imat­ges de des­trucció de la ciu­tat de Pal­mira. L’Iran, la Xina (d’una manera més tímida) i les milícies liba­ne­ses de Hez­bo­llah des del pri­mer minut van donar suport al règim d’Al-assad.

L’entrada de Rússia el setem­bre del 2015 va supo­sar l’inici de la fi de la guerra. El poder de Mos­cou, fidel aliat de Damasc des de l’època de la Unió Soviètica, va ser­vir a l’exèrcit del dic­ta­dor Al-Assad per recu­pe­rar ter­ri­tori en un moment clau en què les seves for­ces (després de més de qua­tre anys de guerra) ja esta­ven molt debi­li­ta­des. Ara, els com­bats con­ti­nuen en zones on encara hi ha grups isla­mis­tes (sobre­tot a la província d’Idlib) i a la zona del Kur­dis­tan sirià, on Tur­quia va començar fa uns mesos una ope­ració per gua­nyar ter­ri­tori als kurds i des­fer l’auto­no­mia que havien gua­nyat durant l’època del con­flicte.

Síria, com la resta de països àrabs, enceta una nova dècada mar­cada per la incer­tesa. El con­flicte es va esllan­guint i ara serà l’hora de començar a recons­truir un país total­ment devas­tat per la guerra i que els refu­gi­ats puguin recu­pe­rar casa seva. En l’ima­gi­nari d’una gene­ració que­darà la imatge d’una revolta que va con­ver­tir el país en cen­dres.

ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

fre a la guerra del iemen l’aparició d’estat islàmic

La guerra al Iemen ha suposat una greu crisi humanitària. Les darreres xifres revelen que hi ha més de 100.000 morts i 1 milió de malalts de còlera. Hi ha més de 9 milions de nens afectats per la fam i les malalties i es fa molt difícil atendre’ls perquè la meitat dels hospitals han quedat impracticables. L’Aràbia Saudita lluita des del 2015 en el conflicte del Iemen contra els houthis, rebels iemenites que tenen el suport de l’Iran. El contrapoder regional es torna a posar de manifest en aquesta guerra que es lliura en un dels països més pobres del planeta. En les darreres setmanes, els avenços per aturar l’escalada d’hostilitats han estat importants.

El juny del 2014 irrompia el grup terrorista Estat Islàmic. El conflicte sirià va permetre als gihadistes dominar una gran part del territori entre l’est de Síria i l’Iraq. Uns 6 milions de persones van quedar a les ordres de l’autoproclamat califat. La intervenció de la coalició internacional va debilitar l’organització. Un atac nord-americà va posar fi a la vida del seu líder, Abu Bakr al-Baghdadi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor