Internacional

Coronavirus, alerta roja

La Xina viu una nova epidèmia a causa del coronavirus. La malaltia afecta milers de persones. Les autoritats temen una expansió del virus com la que ja es va produir el 2002 amb la SARS

SITUACIÓ
SITUACIÓ
El virus s’ha propagat a diversos països del món. Operadors turístics de tot arreu han suspès els vols a la Xina temporalment
PREVENCIÓ
PREVENCIÓ
La Xina treballa per trobar una vacuna per al nou virus, que ha desencadenat una epidèmia

Es diu coro­na­vi­rus, es va pro­pa­gar a finals de desem­bre en un mer­cat xinès de la ciu­tat de Wuhan i, de moment, no té vacuna. En una època en què els xine­sos cele­bren l’arri­bada de l’any nou, mili­ons de per­so­nes han estat con­fi­na­des per por que el nou virus no es pugui pro­pa­gar. Els con­trols s’han extre­mat a les esta­ci­ons i als aero­ports, on fins i tot hi ha màqui­nes que detec­ten si algun viat­ger té dècimes de febre.

L’any de la rata s’ini­cia amb una epidèmia que recorda la de la SARS (síndrome res­pi­ratòria aguda severa, per les sigles en anglès) el virus que el 2002 va cau­sar la mort de 800 per­so­nes a tot el món. El que ja es coneix com la “pneumònia de Wuhan” s’ha expan­dit cap a altres països i amenaça de con­ver­tir-se en una epidèmia mun­dial.

1Què és el coro­na­vi­rus?

Els coro­na­vi­rus per­tany a una àmplia família de virus i es coneix que sis (el nou seria el setè) infec­ten les per­so­nes. En la seva forma més lleu causa un refre­dat comú. Segons l’informe de les auto­ri­tats locals, els paci­ents expe­ri­men­ten febre, tos, difi­cul­tat per res­pi­rar, pneumònia i dolor mus­cu­lar. Alguns experts asse­nya­len que aquest nou virus i el SARS són idèntics genètica­ment en un 80%, però que el nou coro­na­vi­rus seria d’una inten­si­tat més lleu. Els estu­dis pre­li­mi­nars, segons la BBC, asse­gu­ren que els dos virus es van desen­vo­lu­par pri­mer en rat­pe­nats i que després van pas­sar a altres ani­mals abans de fer-ho als humans. Una de les crítiques que més s’ha repe­tit cap al govern xinès és la impos­si­bi­li­tat de con­tro­lar mer­cats d’ali­ments com el de Wuhan. Es con­si­dera que són insa­lu­bres i que la venda d’ani­mals, tant per men­jar com per a la medi­cina tra­di­ci­o­nal, està en l’ori­gen del brot.

2com es trans­met?

De moment, encara no se n’ha fet un diagnòstic clar, però tot indica que aquest nou virus es con­ta­gia quan es tus i a través dels ester­nuts. És per aquest motiu que s’ha obli­gat a por­tar mas­ca­reta a les zones on s’han detec­tat focus, per evi­tar-ne la pro­pa­gació.

3a quan­tes per­so­nes ha afec­tat?

Les auto­ri­tats xine­ses donen la infor­mació amb comp­ta­go­tes, però a l’hora de tan­car aquesta edició havien mort més de 200 per­so­nes i es donava una xifra d’afec­tats supe­rior a 9.500.

4com es pro­paga?

Els experts coin­ci­dei­xen a afir­mar que el nou virus es pro­paga de manera ràpida. Els més afec­tats són els països més pro­pers. De moment, s’ha expan­dit per una vin­tena de països entre els quals hi ha Macau, Hong Kong, Malàisia, Sin­ga­pur, Sri Lanka, Tailàndia, Austràlia, el Japó, Taiwan, el Viet­nam, Corea del Sud, l’Índia, Cam­bodja, el Nepal i els Emi­rats Àrabs Units. També hi ha per­so­nes afec­ta­des al Canadà, França, Ale­ma­nya, Finlàndia i els Estats Units. Es dona la cir­cumstància que totes les per­so­nes hau­rien con­tret la malal­tia a la Xina.

5SE’N pot pre­ve­nir el con­tagi?

Els paci­ents que ja estan infec­tats, reben un trac­ta­ment men­tre són aïllats a l’hos­pi­tal de la resta. D’acord amb els con­sells de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS), per pre­ve­nir-se del con­tagi s’ha d’evi­tar el con­tacte pro­per amb per­so­nes que patei­xen infec­ci­ons res­pi­ratòries agu­des.

A més, és reco­ma­na­ble ren­tar-se les mans amb freqüència, espe­ci­al­ment després del con­tacte directe amb per­so­nes malal­tes o del seu entorn, i evi­tar el con­tacte sense pro­tecció amb ani­mals de granja o sal­vat­ges. També es reco­mana la màxima pre­caució a l’hora de cui­nar carn i ous. A la província més afec­tada s’han repar­tit més de 5 mili­ons de mas­ca­re­tes i més de 106.000 paquets de roba mèdica de pro­tecció per a paci­ents, per­so­nal mèdic i ciu­ta­dans.

6

el paper de l’oMS

L’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut decla­rava el dijous 30 de gener l’emergència glo­bal pel nou brot de coro­na­vi­rus. D’aquesta manera, l’orga­nisme rec­ti­fi­cava i feia autocrítica davant del que fins lla­vors s’havia qua­li­fi­cat d’epidèmia de risc “mode­rat”. L’emergència inter­na­ci­o­nal el que supo­sarà és que s’inten­si­fi­quin les mesu­res de pre­venció i coor­di­nació de les auto­ri­tats sanitàries a tot el món. Els dar­rers casos en què l’OMS va decla­rar l’epidèmia mun­dial van ser per la febre por­cina (2009), per l’epidèmia del virus de l’Ebola (2014-2016), pel virus del Zika (2016) i pel brot de virus de l’Ebola a República Democràtica de Congo (des del 2018).

7 hi ha vacuna?

De moment, no. Tot i això, la Xina anun­ci­ava fa uns dies que es tre­ba­lla per tro­bar una vacuna per atu­rar la pro­pa­gació de la malal­tia. En la línia per demos­trar la cele­ri­tat amb què tre­ba­lla el govern xinès, aquests dies es du a terme la cons­trucció d’un nou hos­pi­tal a Wuhan (que es pre­veu que esti­gui cons­truït en menys d’una set­mana) per aten­dre els malalts de coro­na­vi­rus. Per la seva banda, Rússia, asse­gura que està pro­vant fins a trenta medi­ca­ments en diver­ses clíniques xine­ses.

8 con­seqüències en l’eco­no­mia mun­dial

El bar­ril de cru Brent bai­xava a prin­ci­pis de set­mana un 2% a causa dels temors d’una cai­guda en la demanda pel brot de coro­na­vi­rus a la Xina. Els grans ope­ra­dors turístics de diver­sos països han anun­ciat la sus­pensió tem­po­ral dels seus viat­ges a la Xina davant del nou virus cau­sant de la pneumònia de Wuhan, i alguns única­ment ofe­rei­xen vols per repa­triar els turis­tes que es tro­ben al país asiàtic. Diver­ses com­pa­nyies aèries de tot el món han suspès de manera tem­po­ral els vols xàrter a la Xina.

9El perill dels coro­na­vi­rus

L’apa­rició de l’ano­me­nada síndrome res­pi­ratòria de l’Ori­ent Mitjà (MERS), una malal­tia cau­sada per un nou coro­na­vi­rus simi­lar a la SARS que es va detec­tar per pri­mera vegada a l’Aràbia Sau­dita el 2012, va tor­nar a dis­pa­rar les alar­mes. S’han des­crit 2.144 casos d’infecció per MERS i unes 750 morts rela­ci­o­na­des amb el pato­gen en vint-i-set països (dades del 2018), si bé tots els casos s’han vin­cu­lat amb esta­des en països de la Península Aràbiga.

ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

46

mili­ons de per­so­nes
han estat con­fi­na­des a la ciu­tat de Wuhan i als vol­tants.

750

per­so­nes,
apro­xi­ma­da­ment, van morir pel virus MERS a la península Aràbiga el 2012.

.

wuhan, una ciutat de més de 10 milions d’habitants

Adela Genís

Hi ha diverses teories a l’entorn de la propagació del coronavirus. Algunes indiquen que l’origen de tots dos és als ratpenats i s’assenyala els mercats d’aliments de la ciutat de Wuhan com a principal focus de contagi de la malaltia. Les autoritats xineses han decretat la quarantena en aquesta zona situada al centre del país, amb una població de més de 10 milions d’habitants. Des de fa uns dies no és possible sortir ni entrar de la ciutat i d’una desena de localitats properes. En total, s’han confinat més de 46 milions de persones. Els aeroports de la gran majoria dels països asiàtics, així com dels Estats Units, el Regne Unit i Rússia, entre d’altres, han establert mesures de control per detectar viatgers procedents de les zones afectades.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor