Internacional

Els Estats Units, en flames

La mort de l’afroamericà George Floyd ha desencadenat una onada de protestes a tot el país que han acabat en greus disturbis. Trump demana mà dura als governadors

CASOS
La violència policial en contra de la comunitat afroamericana és un fet habitual als Estats Units
PRESIDENCIALS
Trump aposta per l’estratègia de la mà dura amb la vista posada en les eleccions del mes de novembre

“No puc res­pi­rar.” Aques­tes parau­les s’han con­ver­tit en un lema en les pro­tes­tes que recor­ren les prin­ci­pals ciu­tats dels Estats Units. De nord a sud i d’est a oest. Nova York, Los Ange­les, Seattle... També van ser els últims mots que va pro­nun­ciar George Floyd, l’afro­a­me­ricà que va morir bru­tal­ment asfi­xiat per un poli­cia a Min­ne­a­po­lis. La seva mort ha pro­vo­cat que faci més d’una set­mana que hi hagi greus dis­tur­bis entre la poli­cia i els mani­fes­tants.

Les imat­ges van ser enre­gis­tra­des per una via­nant, Dar­ne­lla Fra­zier, que les va pen­jar a les xar­xes soci­als. Men­tre gra­vava es podien sen­tir els crits de la gent que pas­sava perquè el poli­cia, Derek Chau­vin, aturés l’agressió. El seu com­pany de ser­vei s’ho mirava impas­si­ble men­tre inten­tava posar-se al davant per tapar el que estava suc­ceint. Chau­vin ha estat detin­gut i acu­sat d’homi­cidi.

La violència poli­cial en con­tra dels afro­a­me­ri­cans s’ha demos­trat habi­tual als Estats Units. Fa gai­rebé sis anys, la ciu­tat de Fer­gu­son (Mis­souri) també escla­tava després de la mort del jove Mic­hael Brown, de només 18 anys. L’agost del 2014, els Estats Units es veien immer­sos en nous dis­tur­bis per la violència poli­cial. Es cal­cula que cada any 1.000 per­so­nes moren a mans de les for­ces de segu­re­tat.

casos cíclics

Un dels epi­so­dis que més ha mar­cat el país es va pro­duir el 1992. Aquell any, l’afro­a­me­ricà Rod­ney King va rebre una bru­tal pallissa per part de qua­tre agents uni­for­mats. Les imat­ges també es van gra­var. L’abso­lució dels poli­cies en el judici va fer escla­tar la ira de molts ciu­ta­dans.

Durant dies, la ciu­tat de Los Ange­les va ser l’esce­nari de la violència, dis­tur­bis, incen­dis i saque­jos espe­ci­al­ment a la zona sud de la ciu­tat, molt cas­ti­gada per una greu crisi econòmica. Els alda­rulls van aca­bar amb la mort de mig cen­te­nar de per­so­nes. La reacció per l’assas­si­nat de George Floyd es com­para amb les mani­fes­ta­ci­ons que es van pro­duir per l’assas­si­nat de Mar­tin Lut­her King a Memp­his, el 1968. En aquell moment, les pro­tes­tes també es van escam­par per tot el país i van pro­vo­car una cin­quan­tena de morts.

En els dar­rers anys, les càmeres dels mòbils han dei­xat tes­ti­moni –s’exer­ceix la violència fins i tot per dete­nir nens– de múlti­ples agres­si­ons a la comu­ni­tat negra.

Les dades que publi­quen diver­sos mit­jans de comu­ni­cació són reve­la­do­res: els ado­les­cents negres tenen 21 vega­des més de pos­si­bi­li­tats de morir en mans de la poli­cia que els blancs. De mit­jana, una família blanca és deu vega­des més rica que una de negra. Mol­tes vega­des les deten­ci­ons també resul­ten arbitràries. Segons diver­ses infor­ma­ci­ons, el delicte de Floyd hau­ria estat inten­tar pagar amb un bit­llet de 20 dòlars fals. La bru­ta­li­tat del vídeo ha pro­vo­cat una onada de pro­tes­tes. Estre­lles del món de l’esport, com ara l’exju­ga­dor de bàsquet Mic­hael Jor­dan han aixe­cat la veu en con­tra d’aquests abu­sos, un gest no gaire habi­tual per part d’aquest espor­tista. “Estic trist, pro­fun­da­ment dol­gut i furiós. Veig i sento el dolor i la frus­tració de tots i em posi­ci­ono amb els que s’han aixe­cat en con­tra del racisme i en con­tra de la violència con­tra la gent de color que està arre­lada en aquest país [...]. Ja hem aguan­tat prou”, asse­gu­rava en un comu­ni­cat. No ha estat l’únic. Una altra estre­lla del bàsquet, Lebron James, piu­lava: “Per què no ens volen?” El juga­dor de Los Ange­les Lakers és molt crític amb el pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump, i ho demos­tra sovint a través de Twit­ter. Per la seva banda, el pilot britànic de Fórmula 1 Lewis Hamil­ton també lamen­tava els fets i denun­ci­ava sen­tir-se sol “en un món de blancs”. Per­so­na­li­tats del món de l’espec­ta­cle com Jus­tin Bie­ber i Kate Perry han pagat les fian­ces dels mani­fes­tants.

Enmig d’una greu pandèmia que ha supo­sat la mort de milers de per­so­nes –pre­ci­sa­ment la comu­ni­tat afro­a­me­ri­cana és de les més cas­ti­ga­des pel coro­na­vi­rus per les difi­cul­tats que tenen per acce­dir als ser­veis mèdics– i de la crisi econòmica que se’n deri­varà, el pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump, s’enfronta a un esce­nari com­pli­cat pocs mesos abans de les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als. El man­da­tari ha optat per la seva habi­tual violència ver­bal i ha acu­sat els gover­na­dors de ser “tous” davant dels dis­tur­bis que estan oca­si­o­nant els mani­fes­tants. Les parau­les de Trump han aca­bat d’escal­far els ànims. En una piu­lada, el pre­si­dent qua­li­fi­cava d’“escòria” i “gen­tussa” les per­so­nes res­pon­sa­bles dels alda­rulls i també dels saque­jos.

ter­ro­risme naci­o­nal

Des que va escla­tar el con­flicte, Trump ha pas­sat de pun­te­tes per aquest pro­blema de fons i s’ha cen­trat en la urgència per res­ta­blir l’ordre. L’estratègia li pot donar vots de cara el mes de novem­bre, quan es jugarà la ree­lecció davant del demòcrata Joe Biden. L’exvi­ce­pre­si­dent de l’era Obama avan­tatja en sis punts Trump en les enques­tes naci­o­nals (amb un 48,6% de vots popu­lars, envers el 42,6% del repu­blicà), però la pre­sidència dels Estats Units es juga als estats fron­tissa, i el mag­nat aposta ara per la mà de ferro. Una enquesta publi­cada a The Was­hing­ton Post asse­nya­lava que vuit de cada deu afro­a­me­ri­cans con­si­dera que Trump és racista. L’estratègia elec­to­ral sem­bla clara: agi­tar les seves bases. L’opo­sició demòcrata ha con­dem­nat el que per al can­di­dat d’aquest par­tit a la Casa Blanca, Joe Biden, és un intent de “tra­fi­car amb la por i la divisió”.

La duresa del dis­curs de Trump també ha pro­vo­cat altres reac­ci­ons en con­tra. Wil­ton Gre­gory, l’arque­bisbe catòlic de Was­hing­ton, va qua­li­fi­car de “des­con­cer­tant i indig­nant” la visita del pre­si­dent ame­ricà a la Basílica Naci­o­nal. “Ha estat una mani­pu­lació rea­lit­zada d’una manera que viola els nos­tres prin­ci­pis reli­gi­o­sos”, va etzi­bar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor