Internacional

iNTERNACIONAL

L'ANÀLISI D'ANTONI SEGURA

‘FAUDA’

L’obsessió de Netanyahu per expulsar els palestins i ocupar tota Cisjordània no és nova ni és un patrimoni exclusiu de la dreta israeliana
Netanyahu, davant les dificultats creixents del seu govern, maniobra per desconcertar tothom i guanyar temps

El mot fauda sig­ni­fica en àrab ‘caos’ i és la paraula en clau que uti­lit­zen les for­ces enco­ber­tes isra­e­li­a­nes per adver­tir els mem­bres d’un comando infil­trat entre les orga­nit­za­ci­ons pales­ti­nes que han estat des­co­berts. Ho sap bé Ben­ja­min Neta­nyahu que, amb l’aqui­escència de Donald Trump, anun­ci­ava ara fa un any la intenció d’anne­xi­o­nar prop d’un 30% de Cis­jordània. Amb això per­se­guia un tri­ple objec­tiu: des­viar l’atenció dels seus pro­ble­mes judi­ci­als –està impu­tat per diver­sos delic­tes de sub­orn, frau i abús de poder–, obte­nir el suport dels colons de cara a les elec­ci­ons del setem­bre del 2019 (les sego­nes de les tres cele­bra­des entre el maig del 2019 i el març del 2020 per les difi­cul­tats de tro­bar una majo­ria par­la­mentària i la seva resistència a dei­xar el govern) i apro­fi­tar-se del des­con­cert inter­na­ci­o­nal –sobre­tot als països àrabs i de la UE– que pro­vo­cava la piròmana política de Trump: anunci del tras­llat de l’ambai­xada dels Estats Units a Jeru­sa­lem, reco­nei­xe­ment de la sobi­ra­nia isra­e­li­ana sobre els alts del Golan, aban­do­na­ment del prin­cipi dels dos estats com a solució del con­flicte i pre­sen­tació de “l’acord del segle per a l’Ori­ent Mitjà” que deixa la vall del Jordà en mans d’Israel.

L’annexió d’una part de Cis­jordània s’havia d’ini­ciar l’1 de juliol, però Neta­nyahu la va pos­po­sar a causa de l’opo­sició inter­na­ci­o­nal (inclo­ses algu­nes comu­ni­tats jue­ves de la diàspora) i de coman­da­ments de les For­ces de Defensa d’Israel (FDI) –que temien el col·lapse de l’Auto­ri­tat Naci­o­nal Pales­tina i una situ­ació d’ingo­ver­na­bi­li­tat als ter­ri­to­ris ocu­pats–, el retraïment dels Estats Units –inclòs l’artífex de “l’acord del segle” i gen­dre de Trump, Jared Kush­ner, que ara veuen l’annexió com una difi­cul­tat per man­te­nir la bona sin­to­nia amb les monar­quies de la península aràbiga– i el des­a­cord del can­di­dat demòcrata, Joe Biden. A tot això s’afe­gia la greu crisi econòmica pro­vo­cada per la segona onada de la pandèmia de la covid-19 a Israel (100.716 casos con­fir­mats el 22 d’agost i 809 morts, sobre una població de 9 mili­ons d’habi­tants, un 20% dels quals són àrabs) que ha donat lloc a pro­tes­tes con­tra el govern. Als ter­ri­to­ris pales­tins, els casos con­fir­mats són 18.313 i els morts 122, amb una població de 4,5 mili­ons.

L’OCU­PACIÓ DE CIS­JORDÀNIA

L’obsessió de Neta­nyahu per expul­sar els pales­tins i ocu­par tot Cis­jordània no és nova ni és un patri­moni exclu­siu de la dreta isra­e­li­ana. També l’esquerra sio­nista ha par­ti­ci­pat d’aquest anhel per incor­po­rar el Gran Eretz Israel (els antics reg­nes de Judà i Israel, la “terra pro­mesa” per Jehovà a Moisès), on hi ha els ter­ri­to­ris ocu­pats pales­tins. Així, el movi­ment Gran Eretz Israel, creat per intel·lec­tu­als labo­ris­tes, va ini­ciar la colo­nit­zació de Cis­jordània amb l’esta­bli­ment de l’assen­ta­ment de Kiryat Arba a Hebron el 1968. Era el tri­omf del fona­men­ta­lisme poli­ti­co­re­ligiós, en vir­tut del qual la política deixa de ser la pràctica del pos­si­ble per con­ver­tir-se en “un espai per a l’apli­cació de veri­tats eter­nes”. A par­tir de lla­vors, “el mes­si­a­nisme poli­ti­co­re­ligiós, amb el seu vio­lent des­a­fi­a­ment a la democràcia en nom d’una religió total i intran­si­gent, s’havia de con­ver­tir en una de les majors ame­na­ces per a l’esta­bi­li­tat política [...]”, ja que: “Assig­nava un sig­ni­fi­cat social i polític a les veri­tats o mane­res de pen­sar teològiques [...]. Els escrip­tors i pen­sa­dors pro­pers a la cul­tura labo­rista es van sumar al cor del xovi­nisme messiànic. De fet, li van pro­por­ci­o­nar una legi­ti­mi­tat intel·lec­tual.” (Shlomo Ben-Ami).

I aquest ha estat un dels objec­tius més per­se­guits per Neta­nyahu, sem­pre opo­sat a una pau que con­si­dera clau­di­cant amb els pales­tins, des que va ser pri­mer minis­tre d’Israel (del 1996-1999 i ara des del 2009). Aquest és el motiu del des­con­cert inter­na­ci­o­nal que va pro­vo­car l’anunci (fet per Donald Trump, no pas pels pro­ta­go­nis­tes de l’acord!), a mit­jans d’aquest mes, de l’esta­bli­ment de rela­ci­ons diplomàtiques entre els Emi­rats Àrabs Units (EAU) i Israel a canvi que les auto­ri­tats isra­e­li­a­nes para­lit­zin l’annexió del ter­ri­tori palestí ocu­pat. Després d’Egipte (1979) i Jordània (1994), els EAU són el ter­cer país àrab a reconèixer l’Estat d’Israel.

A què obe­eix aquest canvi sob­tat de Neta­nyahu que renun­cia així a una de les seves pro­me­ses elec­to­rals més rei­te­ra­des? I en el cas dels EAU? Neta­nyahu, davant les difi­cul­tats crei­xents del seu govern i la incer­tesa de la con­tinuïtat de Donald Trump a la Casa Blanca, no fa més que posar en marxa una fauda per des­con­cer­tar tot­hom i gua­nyar temps però, pro­ba­ble­ment, sense cap volun­tat de com­plir el que ha acor­dat amb els EAU. Aquests s’unei­xen con­tra l’ene­mic comú –l’Iran no es men­ci­ona en l’acord, però n’és la clau, atesa la por que des­perta en les monar­quies petro­li­e­res– i, ja sense pudor, no mal­den per demos­trar que la causa pales­tina només ha estat durant més de mig segle un pre­text per des­viar l’atenció de la falta de lli­ber­tats i la con­cul­cació dels drets humans en les teocràcies del Golf (ací l’Iran inclòs).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.