Internacional

Un soci incòmode

El Regne Unit s’ha mostrat com un soci incòmode per a la Unió Europea. Pocs mesos abans que es faci efectiu el Brexit, el primer ministre britànic endureix el discurs i dibuixa un escenari incert

SITUACIÓ
Després de dècades cultivant l’euroesceptiscime, el Brexit és més a prop que mai i tot s’encamina cap a un final abrupte

Les rela­ci­ons entre el Regne Unit i la Unió Euro­pea mai han estat un camí de roses. En aquests gai­rebé cin­quanta anys de per­ti­nença a la Unió Euro­pea –el Regne Unit s’hi va incor­po­rar el 1973–, Lon­dres s’ha mos­trat sem­pre com un soci incòmode, pre­o­cu­pat per treure el màxim ren­di­ment de les rela­ci­ons amb els estats euro­peus. Poques set­ma­nes abans de la cul­mi­nació defi­ni­tiva del Bre­xit, les nego­ci­a­ci­ons per arri­bar a un acord comer­cial estan enca­lla­des i ara per ara sem­bla difícil que es pugui arri­bar a un acord. De fet, el pri­mer minis­tre, Boris John­son, asse­gu­rava que es mos­trava dis­po­sat a “vio­lar la lega­li­tat inter­na­ci­o­nal” per no haver d’obeir uns acords que ja havien estat gai­rebé beneïts.

A la pràctica, el que ha fet el pri­mer minis­tre és apro­var una con­tro­ver­tida nor­ma­tiva –que fins i tot ha tro­bat la nega­tiva d’alguns mem­bres del mateix par­tit con­ser­va­dor– que con­ce­deix als minis­tres poders per incom­plir o rein­ter­pre­tar els ter­mes de l’acord del Bre­xit sig­nat l’any pas­sat entre Lon­dres i Brus­sel·les. Un movi­ment que s’exe­cuta cent dies abans de la fi del període de tran­sició i de la con­su­mació de la sor­tida de la Unió Euro­pea.

El punt més espinós és el que deixa les mans lliu­res al govern britànic per no apli­car el pro­to­col a Irlanda del Nord inclòs en el pacte ja subs­crit amb la Unió Euro­pea, i que va ser un dels més com­pli­cats de tirar enda­vant. John­son sosté que neces­sita aquesta nova regu­lació per blin­dar la inte­gri­tat del Regne Unit i evi­tar pos­si­bles dis­cri­mi­na­ci­ons en el trànsit de béns i ser­veis entre les qua­tre naci­ons que el com­po­nen, Angla­terra, Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord. El punt de fricció és l’esta­tus espe­cial d’aquesta última nació i la seva relació amb la República d’Irlanda, ter­ri­tori de la Unió Euro­pea que des de la sig­na­tura d’l’acord de pau de Diven­dres Sant el 1998 –que va posar fi a dècades de violència i ter­ro­risme de l’IRA i dels grups para­mi­li­tars uni­o­nis­tes– no té fron­tera física amb els seus veïns. Un cop es con­sumi el Bre­xit, l’Uls­ter també dei­xarà de ser part de la Unió Euro­pea i un dels ris­cos que es volia evi­tar era la cons­trucció d’una nova fron­tera física entre les dues part de l’illa.

ten­si­ons d’última hora

Els últims movi­ments de John­son han pre­o­cu­pat i enut­jat les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees, que tor­nen a com­pro­var els movi­ments erràtics del ja pràcti­ca­ment exmem­bre. El pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron, és un dels que ha cri­ti­cat ober­ta­ment les for­mes del Regne Unit i ha dema­nat que s’aca­bin d’una vegada les nego­ci­a­ci­ons. El man­da­tari francès con­si­dera que ja s’ha per­dut prou temps. França ha estat en molts casos crítica amb l’acti­tud del Regne Unit. De fet, el gene­ral francès Char­les de Gau­lle era con­trari que els britànics pogues­sin entrar a for­mar part del club euro­peu, i sem­pre se’ls ha con­si­de­rat un soci sui gene­ris i aliat de Was­hing­ton. No va ser fins al 1973 que es va fer el pri­mer pas enda­vant. El Regne Unit es tro­bava enmig d’una recessió econòmica i la pos­si­bi­li­tat d’obrir-se al mer­cat comú sig­ni­fi­cava una gran opor­tu­ni­tat per redreçar les finan­ces. L’entrada a la Unió Euro­pea va anar acom­pa­nyada de l’euro­es­cep­ti­cisme d’una part de l’elit política britànica, que ara ha fet ser­vir aquest espan­tall per convèncer una part de la població, també cas­ti­gada des de fa anys per la crisi econòmica. L’arri­bada de ciu­ta­dans comu­ni­ta­ris al Regne Unit no ha estat ben rebuda per una part de la soci­e­tat, que ho veu com una amenaça a la seva esta­bi­li­tat labo­ral.

Les pug­nes entre el Regne Unit i la Unió Euro­pea venen de lluny. De fet, l’ex-pri­mera minis­tra Mar­ga­ret Thatc­her, ja va ini­ciar una bata­lla al si de la ins­ti­tució quan va fer famosa la frase I want my money back (‘vull que em tor­nin els meus diners’). En aque­lla cimera a Dublín, l’any 1979, la Dama de Ferro va dema­nar a la CEE que ajustés les con­tri­bu­ci­ons del seu país i va amenaçar de rete­nir paga­ments d’impos­tos al valor afe­git si no ho feia. Thatc­her va nego­ciar el que pas­sa­ria a ano­me­nar-se “el xec britànic”, una rebaixa en les con­tri­bu­ci­ons per la qual a Lon­dres se li retor­nen dos terços del dèficit fis­cal del Regne Unit i del bloc euro­peu. La mesura es va expli­car perquè aquells més de dos terços del pres­su­post euro­peu ana­ven a la Política Agrària Comuna, de la qual Lon­dres es bene­fi­ci­ava poc. Més enda­vant, en un dels moments més impor­tants de la història de la Unió Euro­pea, la implan­tació de la moneda comuna –l’euro–, el Regne Unit tam­poc hi va voler par­ti­ci­par. Una vegada més, Lon­dres se’n va des­mar­car. Tot i això, va ser un dels socis que més va defen­sar l’ampli­ació del club, fins al punt que va ser l’artífex que el 2004 entres­sin fins a deu països. Després de dècades cul­ti­vant l’euro­es­cep­tis­cime, el Bre­xit és més a prop que mai i s’enca­mina cap a un final abrupte. Tot i això, el pro­per 15 d’octu­bre hi ha una cimera de la Unió Euro­pea per aca­bar de per­fi­lar les rela­ci­ons amb el Regne Unit. Serà una de les dar­re­res opor­tu­ni­tats per recon­duir les nego­ci­a­ci­ons.

Economia
Els efectes de la marxa del Regne Unit
s’han començat a notar. La pandèmia i el Brexit han suposat un fre.
Londres
La capital d’Anglaterra és un dels centres financers del món,
i el Brexit podria provocar que moltes empreses busquessin altres ciutats.
No a Europa
En els darrers mesos,
les posicions s’han polaritzat. Els euroescèptics volen abandonar la Unió Europea sense acord.
Brexit
El Regne Unit va marxar
de la Unió Europea el 31 de gener passat. D’aquí a pocs mesos, després d’un darrer tràmit, el Brexit es farà efectiu.

segona onada de coronavirus

Després de negar la gravetat de la pandèmia, el primer ministre, Boris Johnson, assegurava dimecres que s’ha d’estar preparat per a “una segona onada”. De moment, les mesures afectaran bars i restaurants, que hauran de tancar a les deu de la nit. També s’imposa la mascareta obligatòria per als empleats de l’hosteleria i del petit comerç. Johnson va fer referència a les dades que arriben des de França i l’Estat espanyol per alertar els britànics. “Mireu què està passant allà.” El primer ministre s’ha vist obligat a fer marxa enrere d’unes declaracions en què animava la gent a anar treballar a les oficines. Després de les dades dels darrers dies, ha optat per aconsellar el teletreball. Hi ha un alarmant repunt en el nombre de persones infectades amb coronavirus, el que segons Johnson ha provocat que en els últims quinze dies es dupliqués el nombre de malalts amb covid-19 admesos als hospitals.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor