Internacional

Guerra i tensions a l’espai postsoviètic

El conflicte a l’Alt Karabakh posa de relleu els problemes enquistats de l’antic sistema rus. Bielorússia i el Kirguizistan viuen protestes per les acusacions de frau electoral

ALT KARABAKH
Rússia continua tenint una gran influència sobre Armènia i l’Azerbaidjan, que ara reobren un conflicte latent

L’espai que ocu­pava l’antiga Unió Soviètica viu moments con­vul­sos. Tres dècades després del col·lapse, hi ha con­flic­tes que encara cue­gen i que pro­ve­nen d’aquell moment històric. El cas més exem­pli­fi­cant és el dels enfron­ta­ments que es van ini­ciar a finals de setem­bre a la regió de l’Alt Kara­bakh, un ter­ri­tori que es dipu­ten Armènia i l’Azer­baid­jan. Aquesta zona, ha estat històrica­ment sota domini dels arme­nis, però l’any 1921 Mos­cou la va entre­gar a l’Azer­baid­jan. S’esta­blia així la regió autònoma de l’Alt Kara­bakh. Sota la influència soviètica, el con­flicte es va anar esllan­guint, però les ten­si­ons entre arme­nis i àzeris van con­ti­nuar latents. De fet, ho ha estat en les dar­re­res dècades, perquè durant aquest temps s’ha des­en­ca­de­nat una guerra –va ser a prin­ci­pis dels noranta i va cau­sar 30.000 morts i milers de des­plaçats–, la pro­cla­mació de la República d’Artaj, no reco­ne­guda inter­na­ci­o­nal­ment, i ara aquest esclat de violència, el més greu dels dar­rers anys.

Rússia té una gran influència sobre els dos països. De fet, la set­mana pas­sada, el pre­si­dent rus, Vladímir Putin, va inten­tar que arri­bes­sin a un acord per tal d’atu­rar les hos­ti­li­tats. De moment, i a l’hora de tan­car aquesta edició, els com­bats entre les dues repúbli­ques exsoviètiques con­ti­nuen.

Un altre país que encara viu sota l’òrbita de Mos­cou és Bie­lorússia. El seu pre­si­dent des de fa gai­rebé trenta anys és Alek­sandr Lukai­xenko, un nostàlgic de la Unió Soviètica. El país viu des del mes d’agost un seguit de pro­tes­tes pel que es con­si­dera un frau elec­to­ral de l’actual man­da­tari. El 9 d’agost, Lukai­xenko va reva­li­dar la pre­sidència amb més d’un 80% dels sufra­gis. Els grups opo­si­tors –als quals s’acusa de ser pro­oc­ci­den­tals– estan patint una greu repressió per part de les for­ces de segu­re­tat. En els dar­rers mesos hi ha hagut milers de detin­guts.

El pre­si­dent rus, doncs, s’eri­geix com a forçós pro­ta­go­nista d’aquests con­flic­tes. Pri­me­ra­ment, per la influència que encara exer­ceix en l’espai soviètic i, després, perquè manté estre­tes rela­ci­ons comer­ci­als amb tots. Rússia és ali­ada d’Armènia, amb el qual té un acord de defensa, i en els dar­rers temps ha venut grans quan­ti­tats d’arma­ment a l’Azer­baid­jan. D’altra banda, Putin va donar suport total a Lukai­xenko amb un crèdit con­ce­dit a les arques bie­lo­rus­ses per valor de 1.500 mili­ons de dòlars.

PROTESTES PER FRAU ELECTORAL

El Kirguizistan, l’antiga república soviètica limítrofa amb la Xina, també ha experimentat protestes per un frau electoral en les eleccions del 4 d’octubre passat. Els opositors van entrar per la força al Parlament i en els enfrontaments posteriors hi va haver un mort i un miler de ferits. El Comitè Electoral Central va anul·lar el resultat de les eleccions per evitar més protestes i s’ha designat un nou primer ministre. La UE ha elogiat el fet que anul·lessin les eleccions, però demana “diàleg” entre les forces polítiques per sortir de la crisi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor