Internacional

Rumb a la Casa Blanca

Dimarts vinent hi ha eleccions als Estats Units. En un ambient polaritzat i marcat per la pandèmia, els nord-americans decideixen si volen quatre anys més de Trump

RESULTATS
Ohio és l’estat més decisiu: el vencedor que s’hi imposa ha guanyat les eleccions presidencials des del 1960
KREMLIN
Les relacions ambigües que Trump manté amb Putin no agraden als demòcrates
CORONAVIRUS
L’esclat de la pandèmia ha trastocat la campanya electoral dels dos candidats XOCS La violència policial en contra de la comunitat afroamericana ha derivat en enfrontaments aquest 2020

Són unes elec­ci­ons de resul­tat incert i molt pola­rit­za­des. El can­di­dat a la ree­lecció, Donald Trump, ha cul­ti­vat durant qua­tre anys aquest clima que ara és enra­rit i mar­cat tos­su­da­ment per la pandèmia. Fa tot just uns mesos Trump par­tia com un can­di­dat fort i con­so­li­dat. Els demòcra­tes encara esta­ven deci­dint el seu can­di­dat –Ber­nie San­ders era l’altra aposta amb més pos­si­bi­li­tats però va aca­bar caient de la cursa per a les files demòcra­tes– men­tre el mag­nat ja havia enge­gat la cursa per ocu­par la Casa Blanca un segon man­dat.

L’explosió de la pandèmia, però, ha tras­to­cat la cam­pa­nya elec­to­ral. El virus s’ha eri­git en prin­ci­pal pro­ta­go­nista. Pri­me­ra­ment, perquè Trump va deci­dir des del pri­mer moment cul­par la Xina de l’expansió de la covid-19, fet que encara ha afe­git més ten­si­ons en la guerra comer­cial que tenen els dos països. El segon pas de Trump ha estat el nega­ci­o­nisme. El pre­si­dent es pre­senta a la majo­ria d’actes sense mas­ca­reta i rara­ment res­pecta les distàncies de segu­re­tat. De fet, en els dar­rers mítings es podia veure com donava la mà i s’abraçava a molts dels seus segui­dors, men­tre que, als mítings de Biden, la majo­ria d’assis­tents hi ana­ven amb mas­ca­reta i res­pec­tant les distàncies de segu­re­tat.

La “sor­presa d’octu­bre” –que és com molts ana­lis­tes solen ano­me­nar un fet ines­pe­rat que es pro­du­eix poques set­ma­nes abans de l’elecció del pre­si­dent i en plena cam­pa­nya elec­to­ral– va ser que el mateix Trump es con­tagiés del virus, que aquest s’escampés per la Casa Blanca i que afectés la mateixa família de Trump. Tot i això, i fins i tot des de l’hos­pi­tal, el can­di­dat ha con­ti­nuat mini­mit­zant les afec­ta­ci­ons de la covid-19 tot i els milers de morts –més de 225.000 i 8,6 mili­ons de per­so­nes con­ta­gi­a­des a l’hora de tan­car aquesta edició– que ha pro­vo­cat als Estats Units

Si una fita havia acon­se­guit Trump durant els dar­rers qua­tre anys és que l’eco­no­mia nord-ame­ri­cana es recu­perés i que els nivells d’atur bai­xes­sin dades que ara s’han tras­to­cat a causa de la pandèmia. De fet, les dades apun­ta­ven que la deso­cu­pació era d’un 4%. Tot i això, també es fa incidència en el fet que en el dar­rer man­dat de Barack Obama la xifra de l’atur ja era del 4,6% i s’havia acon­se­guit bai­xar del 10%, que ja es con­si­dera una xifra molt alta als Estats Units.

Les enques­tes li van en con­tra però no es pot dub­tar del segui­ment que té Trump, i comp­tant que el 2016 ja va acon­se­guir reben­tar tots els pronòstics que dona­ven Hillary Clin­ton com a gua­nya­dora. Des del 1933, només tres pre­si­dents han estat der­ro­tats en les elec­ci­ons naci­o­nals: Gerald Ford el 1976, Jimmy Car­ter el 1980 i George W. Bush el 1992.

De fet, Clin­ton es va impo­sar per nom­bre de vots però el sis­tema elec­to­ral dels Estats Units –cada estat con­tri­bu­eix amb un nom­bre dife­rent de dele­gats– va aca­bar donant la victòria a Trump.

la data

Les elec­ci­ons se cele­bra­ran el 3 de novem­bre. Als Estats Units, els comi­cis són en dia labo­ra­ble i no és un de qual­se­vol: es tracta del pri­mer dimarts després del pri­mer dilluns del mes de novem­bre. La tria d’aquesta data és perquè se situa entre quan s’acaba la collita i l’arri­bada del fred hiver­nal, que supo­sava l’impe­di­ment que mol­tes per­so­nes pogues­sin exer­cir el seu dret a vot. És una norma que es va apro­var el 1845 i que en els dar­rers anys ha rebut les crítiques d’aquells que opi­nen que les elec­ci­ons s’hau­rien de cele­brar en un dia fes­tiu perquè el màxim d’elec­tors pogues­sin exer­cir el seu dret a vot.

sis­tema elec­to­ral

L’elecció del pre­si­dent als Estats Units és indi­recta. Quan un ciu­tadà nord-ame­ricà vota pel seu can­di­dat, real­ment està votant un grup de com­pro­mis­sa­ris (també ano­me­nats elec­tors, que con­for­men el col·legi elec­to­ral), i després aquests trien el pre­si­dent.

El repar­ti­ment del total de 538 com­pro­mis­sa­ris de país és pro­por­ci­o­nal a la població de cada estat. La par­ti­cu­la­ri­tat és que, en la gran majo­ria (excepte en els casos de Nebraska i Maine), el can­di­dat que acon­se­gueix la majo­ria de vots es queda amb tots els com­pro­mis­sa­ris assig­nats a aquest estat. I és aquí, en aquells estats ano­me­nats swing sta­tes, on es juga la par­tida. Hi ha estats que des de fa dècades no han can­viat mai de color. És el cas de Utah, que des del 1964 es decanta pel can­di­dat repu­blicà. En canvi, Ver­mont acos­tuma a fer-ho pel repre­sen­tant demòcrata.

Ohio és l’estat més cone­gut i deci­siu per anto­nomàsia: el ven­ce­dor que s’hi imposa ha gua­nyat les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als des del 1960. Però l’atenció se cen­tra també en els swing sta­tes (estats fron­tissa) o els batt­le­ground sta­tes (en dis­puta), aquells on repu­bli­cans i demòcra­tes tenen un suport simi­lar i que defi­ni­ran el resul­tat de les elec­ci­ons. Flo­rida, Wis­con­sin, Mic­hi­gan, Caro­lina del Nord, Iowa, Texas i Ari­zona són alguns de la desena d’estats en joc.

També Penn­silvània, que és l’estat natal de Joe Biden i que el 2016 va apos­tar per Donald Trump. El polític veterà, que seria el pre­si­dent de més edat que entra a la Casa Blanca, lidera els pronòstics. Amb un dis­curs sense estridències i amb una com­pa­nya de viatge que és Kamala Har­ris –exfis­cal gene­ral de Califòrnia, sena­dora i d’ascendència índia (pare jamaicà i mare índia)–, ha acon­se­guit aglu­ti­nar el vot femení més pro­gres­sista i trans­ver­sal.

El com­pany de ticket de Donald Trump és Mike Pence. Va néixer el 1959 i ha estat el vice­pre­si­dent durant aquests últims qua­tre anys. Exgo­ver­na­dor de l’estat d’Indi­ana, ha actuat mol­tes vega­des com a “pre­si­dent a l’ombra”, par­ti­ci­pant acti­va­ment en diver­sos assump­tes de govern i viat­jant molt pel país. De família catòlica, poste­ri­or­ment es va fer evan­ge­lista, comu­ni­tat en la qual té una forta tirada.

En els dos debats en què se l’ha pogut veure, Biden s’ha com­por­tat com allò que és: un polític pro­fes­si­o­nal que fa gai­rebé qua­ranta anys que es pre­senta per ser pre­si­dent dels Estats Units. El per­fil de Biden pot fer gua­nyar més vots que no pas la pro­posta de Hillary Clin­ton, que havia creat cert rebuig fins i tot entre les files demòcra­tes. Biden assu­meix a la per­fecció el manual del bon demòcrata. Per exem­ple, a l’hora d’esta­blir nous ponts de diàleg en les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals.

acció exte­rior

Un dels lemes que més va fer ser­vir Trump durant la pas­sada cam­pa­nya elec­to­ral va ser Ame­rica first. En aquest eslògan, s’hi poden enca­bir molts con­cep­tes però una de les acci­ons més imme­di­a­tes era reple­gar les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes que esta­ven com­plint mis­si­ons inter­na­ci­o­nals a l’Afga­nis­tan o a Síria. Trump asse­gura que els Estats Units “no han de ser la poli­cia del món” i està en con­tra de la des­pesa ingent que suposa tenir des­ple­gats milers de sol­dats arreu del món. L’anunci de la reti­rada de part del con­tin­gent a Síria va pro­vo­car una agra polèmica perquè s’aban­do­nava els kurds –que havien llui­tat cos a cos con­tra Estat Islàmic– davant del potent exèrcit turc en un acord tàcit amb els seus homòlegs, Recep Tayyip Erdo­gan i Vladímir Putin. Pre­ci­sa­ment, les rela­ci­ons amb Rússia són una de les prin­ci­pals polèmiques que encara s’arros­se­guen des de la cam­pa­nya del 2016. Trump ha mos­trat des de sem­pre certa admi­ració pel man­da­tari rus. També es va com­pro­var que el Krem­lin havia fet cam­pa­nya a favor de Trump en les pas­sa­des elec­ci­ons. Aquesta relació amb Mos­cou no agrada als demòcra­tes i a bona part de nord-ame­ri­cans que encara rela­ci­o­nen Rússia amb l’ene­mic de la guerra freda. “Putin no és, com plan­teja Trump, un soci estratègic, sinó que és un rival estratègic”, asse­gura Biden.

En aquests qua­tre anys Trump ha pres deci­si­ons polèmiques que han demos­trat ser autèntics ter­ratrèmols, com per exem­ple l’anunci del tras­llat de l’ambai­xada nord-ame­ri­cana a Jeru­sa­lem a finals del 2017 i que va supo­sar un seguit de pro­tes­tes vio­len­tes al món àrab que van aca­bar amb cen­te­nars de morts. Una altra de les deci­si­ons polèmiques va ser l’aban­do­na­ment del pacte nuclear amb l’Iran que l’expre­si­dent Barack Obama havia asso­lit i l’assas­si­nat del gene­ral iranià Qas­sem Solei­mani a prin­ci­pis del 2020, que era tota una decla­ració d’inten­ci­ons de la política exte­rior de Trump davant el règim de Tehe­ran. El patro­cini dels Estats Units dels recents Acords d’Abra­ham –que a la pràctica sig­ni­fica l’aliança de països àrabs amb Israel– és una de les acci­ons exte­ri­ors més des­ta­ca­des del man­dat de Trump.

black lives mat­ter

Els qua­tre anys del pre­si­dent Trump han estat mar­cats per una gran pola­rit­zació. En un món digi­tal, les ano­me­na­des notícies fal­ses s’han eri­git en única font d’infor­mació per a molts nord-ame­ri­cans. Els mit­jans de comu­ni­cació també han con­tribuït a aquest enra­ri­ment del clima, que ha por­tat a enfron­ta­ments. Els més recents han estat els inci­dents amb la comu­ni­tat afro­a­me­ri­cana que s’han produït aquest 2020 arran de la mort d’un home de 46 anys, George Floyd, a mans de la poli­cia. I can’t bre­athe” (no puc res­pi­rar), les dar­re­res parau­les que pro­nun­ci­ava Floyd men­tre un poli­cia l’agre­dia, es va con­ver­tir en el lema i en el crit de pro­testa d’un nou movi­ment als Estats Units con­tra la violència poli­cial. Pre­ci­sa­ment, quan falta poc menys d’una set­mana per a les elec­ci­ons, una altra agressió de la poli­cia en con­tra d’un ciu­tadà afro­a­me­ricà, aquesta vegada a Filadèlfia, ha tor­nat a encen­dre els ànims. S’afe­geix als noms de Jakob Blake, Daniel Prude i Bre­onna Tay­lor.

Molts segui­dors de Trump i supre­ma­cis­tes blancs han sor­tit al car­rer per exhi­bir la seva força. Després de dies d’alda­rulls i de decla­ra­ci­ons des­a­for­tu­na­des del pre­si­dent, en el dar­rer debat tele­vi­sat Trump va arri­bar a asse­gu­rar que era un dels pre­si­dents que més havia fet per la comu­ni­tat negra. Tan sols dos mesos abans havia renun­ciat a con­dem­nar la violència comesa pels supre­ma­cis­tes.

immi­graciÓ

En l’ante­rior cam­pa­nya elec­to­ral, Donald Trump va fer un dis­curs antiim­mi­gració, pro­me­tent la cons­trucció d’un mur amb la fron­tera amb Mèxic, una bar­rera que es cons­tru­eix amb penes i tre­balls però que con­ti­nua el seu curs. Les imat­ges de nens enga­bi­ats i sepa­rats dels seus pares van cau­sar un gran impacte fins que una jut­gessa va sen­ten­ciar que el procés no era legal.

UN ‘OUTSIDER’ AMB GANES DE REPETIR

El president dels Estats Units i candidat a la reelecció, Donald Trump, lluita per continuar a la Casa Blanca. El seu estil directe i rude l’ha fet molt popular entre els seus seguidors però també ha fet créixer el seu nombre de detractors. Sense pèls a la llengua, com ho demostra a les xarxes socials, sobretot a Twitter, Trump es considera a si mateix un exemple de l’antipolític. Representa l’ideari més escorat cap a la dreta del partit republicà.

BIDEN, L’ETERN CANDIDAT

Joe Biden és el que s’anomena un veterà de la política. Senador per Delaware durant tres dècades, Joe Biden va ser el vicepresident de Barack Obama. En els darrers compassos de la campanya electoral, s’ha mostrat com un home segur i amb ferms valors demòcrates. Es va imposar en les primàries als altres candidats amb un discurs molt dur contra Trump tot i haver iniciat la cursa en les primàries amb cert desavantatge respecte a Bernie Sanders. Biden assegura que vol lluitar contra la desigualtat i ha presentat un pla contra la pobresa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.