Internacional

10 anys de guerra

La revolució siriana contra el règim dels Al-Assad, que va desencadenar una guerra global, compleix una dècada. El resultat és desolador: un país devastat i milions de persones que han hagut d’abandonar casa seva

PARTICIPACIÓ
El paper de Rússia, que dona suport al règim d’Al-Assad, és clau en el desenllaç del conflicte
CONSEQÜÈNCIA
Més de la meitat de
ESCENARI
L’auge d’Estat Islàmic va suposar que Occident comencés a mirar amb preocupació el què estava passant al Pròxim Orient
la població siriana ha hagut de fugir de casa seva a causa del conflicte

Les pin­ta­des d’uns ado­les­cents en unes parets de la ciu­tat siri­ana de Daraa, a prop de la fron­tera amb Jordània, són una de les espur­nes que va encen­dre la revo­lució siri­ana. Els nois van plas­mar a la seva manera els càntics que feia dies que sen­tien als car­rers. El crit con­tra un règim ins­tau­rat durant els anys setanta del segle pas­sat i que té la família Al-Assad com a gran aglu­ti­na­dora de poder. Les tor­tu­res que van patir a la presó no van fer cap altra cosa que indig­nar més una població can­sada d’un govern dic­ta­to­rial. El 15 de març del 2011 és la data en què es fixa l’inici de la revo­lució, que al prin­cipi seguia les pas­ses de les pro­tes­tes en països com Tunísia, Egipte i Líbia. Des de ciu­tats com Hama o Homs –que l’any 1982 ja havien pro­ta­go­nit­zat pro­tes­tes con­tra el règim i que havien patit una greu repressió que va cau­sar milers de morts– es començava a orga­nit­zar el que es va ano­me­nar els “diven­dres de la ira”. El des­con­ten­ta­ment social era la suma de dife­rents fac­tors: el can­sa­ment con­tra l’omni­pre­sent par­tit Baas (del clan dels Al-Assad), una greu crisi econòmica pro­vo­cada per una sequera que va fer que mol­tes per­so­nes del món rural hagues­sin d’emi­grar cap als subur­bis de les grans ciu­tats (on les fei­nes ja eren escas­ses) i un dels mals endèmics dels països àrabs, un atur juve­nil que en aquells moments ja superava el 30%.

La violència emprada per l’exèrcit de Bas­har Al-Assad con­tra les revol­tes –el 23 de març, per exem­ple, l’actu­ació de les for­ces de segu­re­tat con­tra una mani­fes­tació va aca­bar amb 100 morts– va pro­vo­car el crei­xe­ment de grups armats que al cap de pocs mesos va desem­bo­car en una guerra civil que va tenir en l’Exèrcit Lliure de Síria el prin­ci­pal expo­nent. El que havia començat com una guerra entre par­ti­da­ris i opo­si­tors al règim de seguida es va con­ver­tir en un con­flicte que va des­per­tar l’interès de les potències regi­o­nals.

Con­flicte glo­bal

La guerra siri­ana ha estat un con­flicte enve­ri­nat des de l’inici i amb múlti­ples actors. La veïna Tur­quia i el seu pri­mer minis­tre, Recep Tayyip Erdo­gan, van veure en la pos­si­ble cai­guda d’Al-Assad la manera de con­ver­tir el país veí en una mena de satèl·lit turc. Així, durant els pri­mers com­pas­sos de la guerra, la fron­tera turca es va con­ver­tir en un pas perquè milers de com­ba­tents que arri­ba­ven des de dife­rents punts del pla­neta entres­sin a Síria. Erdo­gan, però, va come­tre alguns errors de càlcul. Pri­me­ra­ment, el poten­cial de l’exèrcit sirià. Fidel aliat de Rússia, el país àrab dis­po­sava a l’inici del con­flicte d’un dels arse­nals més impor­tants d’armes del món, que no va dub­tar a fer ser­vir, també, en con­tra de la població civil. Tur­quia ha anat ser­pen­te­jant en les seves deci­si­ons fins a aca­bar pràcti­ca­ment pac­tant amb el règim sirià i amb Rússia la situ­ació dels kurds siri­ans, una de les prin­ci­pals pre­o­cu­pa­ci­ons d’Erdo­gan. Àvid per domi­nar una de les zones on els kurds gai­rebé havien acon­se­guit una auto­no­mia –durant l’inici del con­flicte aquesta zona del nord-est del país va que­dar fora de l’epi­cen­tre dels com­bats–, Tur­quia entrava en ter­ri­tori sirià el 2016 per tallar de soca-rel la cre­ació d’un bastió kurd a tocar de la seva fron­tera. Al dar­rere també s’hi ama­guen interes­sos econòmics: a més de con­tro­lar el pas del petroli, el Kur­dis­tan és un ter­ri­tori agrícola molt ric i s’hi pro­du­eix, per exem­ple, un oli de gran qua­li­tat. Pre­ci­sa­ment, una de les ope­ra­ci­ons mili­tars turca por­tava el nom de “Branca d’Oli­vera”.

L’AMBICIÓ RUSSA

També és clau el paper de Rússia, i l’evo­lució que ha tin­gut el con­flicte no s’entén sense la par­ti­ci­pació de Mos­cou. Interes­sada a man­te­nir les bases al Medi­ter­rani i amb la intenció de con­ti­nuar engran­dint la seva influència geo­política, el pre­si­dent rus, Vla­di­mir Putin, ha diri­git el con­flicte des de la seva entrada en escena el 2015. La seva inter­venció va supo­sar ser­vir en safata la victòria a Al-Assad que començava a fla­que­jar després de cinc anys de dura bata­lla. Amb l’exhi­bició i ús del potent arma­ment rus, el règim sirià va començar a gua­nyar ter­reny i a hores d’ara es dona per fet que ha gua­nyat la guerra. Quan es fa balanç d’aquesta dècada de guerra, s’inter­preta que Rússia ha estat el prin­ci­pal gua­nya­dor. Ha acon­se­guit con­trac­tes mili­o­na­ris per a la recons­trucció del país, ha rea­fir­mat la seva presència a les bases del Medi­ter­rani i s’ha eri­git com un actor impres­cin­di­ble en un con­flicte amb múlti­ples ares­tes.

En l’inici de la guerra, la pugna entres dues potències regi­o­nals com l’Iran i l’Aràbia Sau­dita va ser evi­dent. De fet, Tehe­ran ha estat una peça clau per enten­dre els ali­ats que ha tin­gut Al-Assad. Els ira­ni­ans han par­ti­ci­pat en la guerra amb arma­ment, amb cos­sos d’elit com les bri­ga­des Quds, que han lliu­rat bata­lles clau. Tenir el suport de l’Iran també ha supo­sat per al règim sirià tenir a favor les milícies de Hez­bo­llah del veí Líban. Per la seva banda, i sobre­tot en els pri­mers temps del con­flicte, l’Aràbia Sau­dita també va aga­far un pro­ta­go­nisme impor­tant: finançava els grups opo­si­tors de tendència sala­fista, és a dir, els que li eren més afins ideològica­ment. A mesura que la guerra avançava, la pro­li­fe­ració de grups crei­xia de manera expo­nen­cial. De fet, es cal­cula que hi havia cen­te­nars de fac­ci­ons arma­des. Per la seva banda, Israel va començar a bom­bar­de­jar objec­tius a l’inte­rior de Síria supo­sa­da­ment vin­cu­lats a l’Iran o a Hez­bo­llah, encara que no va reconèixer ofi­ci­al­ment aques­tes ope­ra­ci­ons fins al 2017.

Des de l’inici de la guerra, Occi­dent es va mirar amb estu­por i incre­du­li­tat les imat­ges que arri­ba­ven des de Síria. Una guerra sense fil­tres, amb imat­ges dolo­ro­ses, com l’atac químic amb gas sarín que va supo­sar la mort de 1.300 per­so­nes en una sola nit, entre ells molts nens, a Guta, un barri de Damasc ales­ho­res con­tro­lat pels rebels. Després de la pro­testa inter­na­ci­o­nal, Al-Assad va acce­dir a des­truir el seu arse­nal químic. Tot i això, aquest tipus d’arma­ment es va con­ti­nuar uti­lit­zant: el 2017, les Naci­ons Uni­des van deter­mi­nar que les for­ces gover­na­men­tals havien uti­lit­zat armes químiques en almenys tres oca­si­ons entre el 2014 i el 2015, i Estat Islàmic, almenys una vegada.

El poder d’estat islàmic

Un altre de les apa­ri­ci­ons que va aca­bar de dis­tor­si­o­nar el con­flicte va ser l’eclosió d’Estat Islàmic. Aquest grup ter­ro­rista va anar gua­nyant ter­reny fins a domi­nar bona part de l’est de Síria i la zona oest de l’Iraq. Amb un gran poten­cial a les xar­xes soci­als, la for­mació isla­mista es pre­sen­tava com una versió millo­rada de la seva pre­de­ces­sora, Al-Qaida, que lla­vors ja s’havia con­ver­tit en Al-Nusra. Milers de com­ba­tents arri­ba­ven des de dife­rents punts del pla­neta atrets per un dis­curs radi­cal. Men­tres­tant, el món vivia amb ter­ror els atemp­tats que es per­pe­tra­ven en nom seu en qual­se­vol punt del pla­neta. Ciu­tats com Bar­ce­lona, Brus­sel·les, París i Lon­dres eren vícti­mes d’atemp­tats bru­tals. La violència, malau­ra­da­ment, també con­ti­nu­ava a Bag­dad, Damasc i Kabul.

L’auge d’Estat Islàmic va supo­sar que Occi­dent comencés a mirar amb pre­o­cu­pació el que estava pas­sant al Pròxim Ori­ent. Una ope­ració con­junta, lide­rada pels Estats Units, tenia com a objec­tiu posar fi al domini de la for­mació isla­mista i recu­pe­rar ciu­tats impor­tant com la siri­ana Raqqa i la ira­ni­ana Mos­sul, que feia anys que esta­ven sota el jou d’Estat Islàmic i que s’havien con­ver­tit en les seves capi­tals. En aquest temps, els diri­gents del grup havien implan­tat fins i tot una moneda i es regien per la xaria, una versió molt res­trin­gida de la llei islàmica que va supo­sar que molts habi­tants vis­ques­sin sota un règim de ter­ror. La matança que van per­pe­trar fac­ci­ons d’Estat Islàmic con­tra els yazi­di­tes –una mino­ria reli­gi­osa que viu a l’Iraq i a la qual els segui­dors d’Estat Islàmic con­si­de­ren heret­ges– l’agost del 2014 és només una de les atro­ci­tats come­ses durant aquests anys. Es cal­cula que van matar milers d’homes i que mol­tes dones van ser segres­ta­des per després ven­dre-les com a escla­ves. Dues d’aques­tes noies van gua­nyar anys després el Premi Nobel de la Pau en fer pública la situ­ació. La pri­ma­vera del 2016, gràcies a el suport rus, l’exèrcit sirià va recu­pe­rar de mans dels giha­dis­tes l’emblemàtica Pal­mira, ciu­tat Patri­moni de la Huma­ni­tat, algu­nes de les joies arqueològiques de la qual havien estat des­truïdes. La ciu­tat va haver de tor­nar a ser recon­que­rida un any més tard.

Drama huma­ni­tari

Les xifres de la guerra de Síria fan fere­dat. Durant aquesta dècada, el país ha que­dat total­ment devas­tat. Des de l’inici de la guerra el 2011 i fins al desem­bre del 2020, cal­cula que hi van morir 387.118 per­so­nes, segons dades de l’Obser­va­tori Sirià per als Drets Humans, un grup de moni­to­rit­zació amb seu al Regne Unit i amb una xarxa de fonts sobre el ter­reny. D’aques­tes 387.118, 116.911 eren civils.

El nom­bre de vícti­mes no té en compte 205.300 per­so­nes que figu­ren com a des­a­pa­re­gu­des i que pre­su­mi­ble­ment estan mor­tes, inclo­sos 88.000 civils que es creu que van morir per tor­tura en pre­sons admi­nis­tra­des pel govern, segons l’Obser­va­tori.

Més de la mei­tat dels 22 mili­ons d’habi­tants que tenia Síria abans de la guerra va haver de fugir. Segons càlculs d’Acnur, l’agència de l’ONU per als refu­gi­ats, 6,7 mili­ons són des­plaçats interns i 5,6 mili­ons de siri­ans estan regis­trats com a refu­gi­ats a l’estran­ger. Països veïns com el Líban, Jordània i Tur­quia, que alber­guen el 93% dels refu­gi­ats, enfron­ten un dels èxodes més grans de la història recent. Un milió de nens siri­ans han nas­cut a l’exili.

El gran èxode de siri­ans es va pro­duir, sobre­tot, l’estiu del 2015. Estat Islàmic encara no estava ani­qui­lat i els com­bats empe­nyien la població civil a fugir com podia. La pressió sobre Tur­quia es va des­bor­dar el setem­bre del 2015, i una onada de refu­gi­ats siri­ans, però també d’altres països (com ara l’Afga­nis­tan i l’Iraq) es va obrir pas cap al cen­tre i el nord d’Europa. Més de 2 mili­ons de per­so­nes van empren­dre un camí a peu de Grècia cap a Ale­ma­nya, la major crisi migratòria que ha col­pe­jat el Vell Con­ti­nent des de la segona Guerra Mun­dial.

Guerra i pandèmia

Quan es com­pleix una dècada de con­flicte, els com­bats i bom­bar­de­jos con­ti­nuen. Síria, com la majo­ria de con­flic­tes inter­na­ci­o­nals, ha pas­sat a un segon pla amb la crisi sanitària mun­dial cau­sada pel coro­na­vi­rus, que ha dei­xat al país més de 15.000 con­ta­gi­ats i més d’un miler de morts. Molts dels civils que han fugit de les seves cases ara s’han d’enfron­tar al virus, i per si fos poc, les plu­ges del mes de gener pas­sat van inun­dar els camps de refu­gi­ats d’Idlib. El govern ha recu­pe­rat el con­trol de les ciu­tats més grans de Síria, tot i que diver­ses zones del país estan en mans de rebels, giha­dis­tes i de les tro­pes lide­ra­des pels kurds.

En els pro­pers mesos hi ha pre­vis­tes elec­ci­ons pre­si­den­ci­als. Deu anys després de l’inici de la guerra, Al-Assad es pre­senta com a tri­om­fa­dor i com el recons­truc­tor d’un país en ruïnes. L’any pas­sat, el man­da­tari va com­plir vint anys al cap­da­vant del govern, la mei­tat enmig d’un con­flicte que ha supo­sat la des­trucció i el tren­ca­ment d’un país que encara no ha posat punt i final a la guerra.

ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

DATES CLAU
Març del 2011
És l’inici de la revolució a Síria. Emmirallats en els processos que s’esdevenen en altres països com Tunísia, Egipte i Líbia, els opositors comencen una sèrie de protestes que són reduïdes amb molta violència per part del règim d’AlAssad.
Octubre del 2011
Desertors de l’exèrcit sirià creen l’Exèrcit Lliure Sirià (ELS), la primera milícia rebel, fet que marca l’inici de la lluita armada i que suposa l’enfrontament entre l’oposició i els partidaris del règim.
Juliol del 2012
La batalla comença el 19 de juliol del 2012 i s’anomena “la mare de les batalles” o l’“Stalingrad de Síria”. Els combats estan marcats per l’ús massiu d’artilleria i pels atacs aeris per part de les forces governamentals, que maten milers de persones i causen una gran devastació. La batalla s’allarga durant quatre anys.
Juny del 2014
Estat Islàmic proclama un califat que comprèn territoris entre l’Iraq i Síria.
Setembre del 2015
Rússia entra en el conflicte i es mostra com un actor clau en el seu desenllaç. L’ajut de Moscou decanta la balança cap a Al-Assad.
Octubre del 2019
Aprofitant la retirada de les tropes nord-americanes, Turquia llança una ofensiva contra el Kurdistan sirià.
Març del 2021
Després d’una dècada de conflicte, els combats i bombardejos continuen. Hi ha milions de refugiats i el país està totalment devastat. En els propers mesos hi ha previstes eleccions presidencials.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor