Internacional

Tensió al pati del darrere

Els conflictes a l’espai postsoviètic tenallen el futur dels països que van néixer de la desintegració de l’URSS. L’ombra russa és allargada

BIELORÚSSIA
Lukaixenko ha portat el país a una situació d’aïllament, i ara depèn de Putin
MOLDÀVIA
La nova presidenta demana la retirada dels soldats russos de Transnístria

El mes d’agost es com­pli­ran trenta anys de l’inici de la des­in­te­gració de la Unió Soviètica. Un dels països més pode­ro­sos del món s’esllan­guia en l’ocàs de la guerra freda i enmig d’un col·lapse econòmic. Aquell agost del 1991, mili­ons de per­so­nes a tot el pla­neta veien com s’esfon­drava el para­digma del sis­tema comu­nista. El gegant queia i dese­nes de repúbli­ques es començaven a inde­pen­dit­zar l’una dar­rere l’altra. Trenta anys després, però, es demos­tra que l’ombra soviètica és allar­gada i que els con­flic­tes que tena­llen aquests països tenen a veure amb el seu pas­sat i amb les rela­ci­ons actu­als amb Mos­cou.

Ucraïna, un país amb més de 44 mili­ons d’habi­tants, amb diver­sos recur­sos energètics (té unes impor­tants reser­ves de gas) està en guerra amb Rússia des de l’any 2014. El país va pas­sar de l’Euro­mai­dan a la guerra del Don­bass en un tan­car i obrir d’ulls. L’Euro­mai­dan és el nom amb què es coneix el movi­ment de les pro­tes­tes en con­tra del pre­si­dent pro­rus Víktor Ianukòvitx l’any 2012. Una part de la població obria els ulls cap a Europa, però la pet­jada russa a Ucraïna és latent. Les zones de Donetsk i Lugansk (el Don­bass) són emi­nent­ment pro­rus­ses. De fet, es cal­cula que el 97% de la població fa ser­vir l’idi­oma rus de manera habi­tual. Des de fa set anys, aquest con­flicte, obli­dat fins ara per la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, ha pro­vo­cat la mort de 13.000 per­so­nes. Se supo­sava que l’arri­bada del nou pre­si­dent ucraïnès, Volodímir Zelenski, actor i guio­nista nou­vin­gut a la política, ser­vi­ria per tan­car aquest epi­sodi tan dolorós, però el nou man­da­tari s’ha eri­git ara en esten­dard per recu­pe­rar la península de Cri­mea –un dels fets més des­ta­cats de la guerra entre Rússia i Ucraïna– i que va supo­sar l’annexió d’aquest ter­ri­tori per part de Mos­cou en un referèndum orga­nit­zat per les auto­ri­tats de Cri­mea i que no ha estat reco­ne­gut per la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal.

En res­posta a les recents ame­na­ces i mani­o­bres mili­tars de Mos­cou, Zelenski ha incre­men­tat els seus esforços per pres­si­o­nar per ser mem­bre de l’OTAN i ha des­car­tat qual­se­vol retorn de les nego­ci­a­ci­ons a Minsk, a Bie­lorússia. De fet, el pre­si­dent ucraïnès no accepta ara que les con­ver­ses es desen­vo­lu­pin en un ter­ri­tori que torna a ser de l’òrbita russa.

Des de l’estiu pas­sat, les pro­tes­tes a Bie­lorússia s’han anat mul­ti­pli­cant. Els resul­tats de les elec­ci­ons cele­bra­des el 9 d’agost van reve­lar que el pre­si­dent del país, Alek­sandr Lukai­xenko, s’havia tor­nat a impo­sar per més dels 80% dels sufra­gis. El pre­si­dent bie­lorús fa vint-i-sis anys que ocupa el càrrec, des que aquesta antiga república exsoviètica es va inde­pen­dit­zar de l’URSS. Ha estat acu­sat al llarg dels anys d’encapçalar un govern autocràtic, en què l’opo­sició ha estat repri­mida, segons infor­mes anu­als d’orga­nis­mes de drets humans. De fet, se’l con­si­dera l’últim dic­ta­dor d’Europa.

La nit després de les elec­ci­ons, els vio­lents enfron­ta­ments van pro­vo­car 3.000 deten­ci­ons a Minsk i en altres ciu­tats. La poli­cia va dis­pa­rar gasos lacrimògens, bales de goma i gra­na­des para­lit­zants per dis­per­sar la mul­ti­tud. Fins abans que esclatés la revolta con­tra Lukai­xenko, les rela­ci­ons entre Mos­cou i Minsk eren molt ten­ses. Putin i el seu homòleg bie­lorús van man­te­nir una reunió el febrer de l’any pas­sat per inten­tar resol­dre qüesti­ons com el trànsit de gas i el preu del petroli. La bru­tal repressió de Lukai­xenko, amb els líders opo­si­tors a la presó, l’han posat al cen­tre de la crítiques d’occi­dent.

La situ­ació d’aïlla­ment a què ha por­tat al seu país l’ha llançat als braços de Putin, de qui ara depèn política­ment i econòmica­ment, i sobre­tot dels crèdits neces­sa­ris per inten­tar millo­rar la situ­ació de la població i cal­mar així el des­con­ten­ta­ment gene­ra­lit­zat.

De fet, fa només uns dies, repre­sen­tants del dos governs es van reu­nir per rei­ni­ciar el pro­jecte de cre­ació de l’estat rus i bileorús, una mena d’aliança que a la pràctica supo­sa­ria el retorn de l’exrepública soviètica a les mans de Mos­cou.

guerra de l’Alt Kara­bakh

La guerra de l’Alt Kara­bakh va escla­tar el setem­bre de l’any pas­sat. A la pràctica, el con­flicte es va allar­gar durant sis set­ma­nes i ha supo­sat l’expulsió de la població d’ori­gen armeni que hi vivia fins ales­ho­res. Aquest encla­va­ment mun­tanyós se’l dis­pu­ten des de fa dècades Armènia i l’Azer­baid­jan; aquest ter­ri­tori, històrica­ment armeni, va ser anne­xi­o­nat a l’Azer­baid­jan durant la revo­lució bol­xe­vic.

D’aquesta manera es cre­ava una regió autònoma dins de l’Azer­baid­jan. Amb l’esfon­dra­ment de l’URSS, la població d’aquesta regió, de majo­ria armènia, va voler tren­car amb l’Azer­baid­jan. La pro­cla­mació d’una república inde­pen­dent (l’Alt Kara­bakh) per part de les auto­ri­tats locals un any abans va aca­bar d’empit­jo­rar la situ­ació. La lluita es va allar­gar durant dos anys, va pro­vo­car la mort de 30.000 per­so­nes, va supo­sar la der­rota dels azer­baid­ja­ne­sos i l’expulsió de la població àzeri. Cap país, ni tan sols la mateixa Armènia, ha reco­ne­gut mai la República de Kara­bakh, tot i que, a la pràctica, aquesta zona fun­ci­o­nava com un satèl·lit de Yere­van. Ara les tor­nes han can­viat.

L’Azer­baid­jan dis­posa d’un exèrcit amb molts més recur­sos, i és que aquesta república exsoviètica dis­posa de grans reser­ves de petroli. En el con­flicte més recent ha que­dat demos­trat. A més, al dar­rere hi ha l’interès de dues potències regi­o­nals per tenir influència en aquesta zona.

Pri­me­ra­ment, Rússia. Armènia i l’Azer­baid­jan són dos països que li són molt pro­pers, i el Krem­lin el que ha dema­nat en tot moment és “mode­ració”. Si bé és cert que Mos­cou i Yere­van han com­par­tit ali­an­ces, Rússia tam­poc vol donar l’esquena a l’Azer­baid­jan, que clara­ment té al dar­rere un aliat potent com Tur­quia. Ankara ja es va posi­ci­o­nar com a fidel aliat de Bakú. Des de fa temps, els unei­xen lli­gams reli­gi­o­sos, ja que la població azer­baid­ja­nesa és majo­ritària­ment musul­mana, men­tre que els arme­nis pro­fes­sen la fe cris­ti­ana.

Armènia i Tur­quia són ene­mics històrics sobre­tot a causa del geno­cidi de l’ales­ho­res imperi otomà con­tra la població armènia per­pe­trat el 1915.

El cas de Transnístria

És un con­flicte de l’era post­soviètica i segu­ra­ment un dels més obli­dats. Aquesta zona de Moldàvia, a la riba del riu Dnièster, va pro­cla­mar la seva inde­pendència l’any 1990. És un ter­ri­tori pro­rus que viu dins d’un país que beu de la influència roma­nesa. Amb la pro­cla­mació d’inde­pendència van dema­nar suport a Mos­cou, que hi manté, des de lla­vors, més d’un miler de sol­dats. La regió de Transnístria viu a la pràctica sub­ven­ci­o­nada per Rússia, que paga pen­si­o­nis­tes i fun­ci­o­na­ris i li sub­mi­nis­tra gas. L’any 2006, el 97% dels seus 530.000 habi­tants es van pro­nun­ciar en un referèndum a favor de la inde­pendència i de la inte­gració a Rússia. Un cas molt simi­lar al de Cri­mea.

Ara, però, bufen vents de canvi a Moldàvia. A la pre­sidència hi ha Maia Sandu, una euro­pe­ista con­vençuda, que una de les pri­me­res peti­ci­ons que ha fet ha estat dema­nar a Rússia que retiri el con­tin­gent de sol­dats de Transnístria.

Pro­tes­tes al Kir­gui­zis­tan

El Kir­gui­zis­tan, l’antiga república soviètica limítrofa amb la Xina, ha expe­ri­men­tat greus pro­tes­tes per un frau elec­to­ral en les elec­ci­ons del mes d’octu­bre pas­sat. Aquest país mun­tanyós, que limita amb la Xina i Rússia, s’ha arri­bat a defi­nir com un dels més democràtics de l’era post­soviètica. Des de la seva inde­pendència, la base de la política exte­rior del Kir­gui­zis­tan ha estat l’equi­distància. Amb Rússia al nord i la Xina a l’est, el país neces­sita el suport de les dues potències. En aquests dar­rers anys, la Xina hi ha anat gua­nyant pro­ta­go­nisme, sobre­tot per la gran quan­ti­tat d’inver­si­ons que fa en aquest estat de l’Àsia Cen­tral. Tot i les incur­si­ons de països com la Xina i Tur­quia, l’ombra de l’era soviètica, trenta anys després, es demos­tra que con­ti­nua sent molt allar­gada.

BIELORÚSSIA President: Aleksandr Lukaixenko Inici del conflicte: agost del 2020 Conseqüències: les protestes dels opositors van començar per un suposat frau electoral del mandatari.
UCRAÏNA President: Volodímir Zelenski Capital: Minsk Inici del conflicte: 2014 Conseqüències: la guerra entre Rússia i Ucraïna ha suposat la mort d’unes 13.000 persones. Els combats es concentren a la zona del Donbass, a l’est del país.
EL KIRGUIZISTAN President: Sadyr Japarov Capital: Bishkek Inici del conflicte: octubre del 2020 Conseqüències: el Kirguizistan, l’antiga república soviètica limítrofa amb la Xina, també ha experimentat protestes per frau electoral.
L’AZERBADJAN President: Ilham Aliyev Capital: Bakú Inici del conflicte: setembre del 2020 Conseqüències: la guerra entre Armènia i l’Azerbaidjan per l’enclavament de l’l’Alt Karabakh ha suposat una victòria transcendental per a Bakú.
ARMÈNIA Primer ministre: Nikol Pashinyan Capital: Yerevan Inici del conflicte: setembre del 2020 Conseqüències: el primer ministre armeni, Nikol Pashinyan, presentava la dimissió fa tan sols uns dies. La derrota contra l’Azerbaidjan han provocat importants protestes.
MOLDÀVIA Presidenta: Maia Sandu Capital: Chisinau Inici del conflicte: 1992 Conseqüències: la desintegració de l’URSS va fer aflorar la independència de Moldàvia. En aquella regió, però, es va proclamar la independència de la República de Transnístria, un territori on encara hi ha l’exèrcit rus.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor