Internacional

INTERNACIONAL

L'ANÀLISI D'ANTONI SEGURA I MAS

IMPUNITAT

Netanyahu segueixi massacrant impunement
Aquest cop hi ha hagut un element nou: el paper dels àrabs israelians

Fa deu dies, l’ONU adver­tia que Israel i Hamas s’abo­ca­ven a una “guerra a gran escala”. Dotze dies després, entrava en vigor un alto el foc “recíproc, simul­tani i sense con­di­ci­ons” pro­pi­ciat per la medi­ació egípcia. Entre aques­tes dues dates, la situ­ació va anar a pit­jor i el nom­bre de vícti­mes pales­ti­nes es compta per cen­te­nars, men­tre que les isra­e­li­a­nes pugen a més d’una desena. No ha estat, però exac­ta­ment, una guerra, perquè el con­cepte amaga la rea­li­tat d’un con­flicte asimètric que enfronta una potència regi­o­nal amb l’exèrcit més poderós de l’Ori­ent Mitjà amb els coets, més o menys sofis­ti­cats, d’unes milícies islàmiques que actuen des de la presó a cel obert més gran del món, sot­mesa al setge d’aques­tes milícies i a l’embar­ga­ment, segons l’expressió d’Ilan Pappé, his­to­ri­a­dor isra­elià expa­triat i actu­al­ment pro­fes­sor a la Uni­ver­si­tat d’Exe­ter. Perquè, efec­ti­va­ment, Gaza només té fron­tera amb Israel (51 km) i al sud-est (11 km) amb un aliat d’Israel, Egipte, on des del cop d’estat mili­tar del juliol del 2013 governa Abdel Fatah al-Sisi. La deriva d’Egipte, el pri­mer estat àrab que va reconèixer l’Estat d’Israel arran dels Acords de Camp David del 1978, asse­nyala la crei­xent sole­dat de la causa pales­tina, a la qual han anat donant l’esquena en altres temps els “països àrabs ger­mans”: el 1994, va ser Jordània la que va reconèixer i sig­nar un acord de pau amb Israel; el 2020, empe­sos pel pre­si­dent nord-ame­ricà Donald Trump i, sens dubte, amb l’aqui­escència de Riad, ho van fer la Unió dels Emi­rats Àrabs Units i Bah­rain; també el Mar­roc, un cop molt dur, ja que el soldà Moham­med VI és el pre­si­dent del Comitè Al-Quds (Jeru­sa­lem), encar­re­gat de vet­llar pels habi­tants de la Ciu­tat Santa, i Oman, que fa temps que manté bones rela­ci­ons comer­ci­als amb Israel.

L’enèsima crisi entre Pales­tina i Israel ha tin­gut com a deto­nant el des­no­na­ment, decre­tat per un tri­bu­nal isra­elià, d’unes famílies pales­ti­nes expul­sa­des de Jaffa i Haifa el 1948 i que, per decisió lla­vors de Jordània, que s’havia anne­xi­o­nat Cis­jordània, i de l’Agència de les Naci­ons Uni­des per als Refu­gi­ats Pales­tins (UNRWA), es van esta­blir al barri de Sheikh Jar­rah a Jeru­sa­lem Est. Des de fa uns anys, uns colons isra­e­li­ans, apel·len a la llei d’afers admi­nis­tra­tius del 1970, que per­met recla­mar les pro­pi­e­tats per­du­des arran de la guerra i la divisió de Jeru­sa­lem del 1948 (recla­mació que la llei no pre­veu en el cas de pro­pi­e­ta­ris cris­ti­ans i musul­mans), i exi­gei­xen que se’ls retor­nin les cases d’aques­tes famílies pales­ti­nes perquè, afir­men, eren pro­pi­e­tat seva abans de la guerra (des del segle XIX, segons diuen). En un procés crei­xent de judaïtzació, aquest des­no­na­ment deixa tot el perímetre de la ciu­tat de Jeru­sa­lem Est en mans jue­ves i tanca així el cer­cle sobre les famílies pales­ti­nes que encara viuen a l’inte­rior de la ciu­tat. Les pro­tes­tes pales­ti­nes van començar de manera pacífica, fins que el dia 10 de maig va tenir lloc la Marxa de la Ban­dera –una demos­tració naci­o­na­lista isra­e­li­ana que com­me­mora l’ocu­pació de Jeru­sa­lem Est durant la guerra dels Sis Dies–, en què es van pro­duir enfron­ta­ments entre pales­tins i mani­fes­tants jueus i les for­ces de segu­re­tat isra­e­li­a­nes, que en per­se­cució de joves àrabs, van entrar a la mes­quita d’Al-Aqsa amb el resul­tat de més de dos-cents ferits. Tota una pro­vo­cació que recorda l’inici de la segona inti­fada quan, el 28 de setem­bre del 2000, Ariel Sha­ron va visi­tar, envol­tat de poli­cies, l’espla­nada de les Mes­qui­tes.

Així doncs, des d’ales­ho­res, en una crei­xent esca­lada de la violència, Hamas i la Gihad islàmica han estat llançant coets con­tra ciu­tats isra­e­li­a­nes i l’exèrcit d’Israel ha bom­bar­de­jat l’estreta Franja de Gaza (385 km²), on s’enca­bei­xen una mica més de 2 mili­ons de per­so­nes (den­si­tat 5.480 hab./km²). El dese­qui­li­bri i la des­pro­porció de l’enfron­ta­ment ha estat obscè i més que evi­dent, per molt que Ben­ja­min Neta­nyahu hagi apel·lat al dret a la legítima defensa per res­pon­dre al llançament de coets. Com el 2008/09 (ope­ració Plom Fos) i el 2014 (ope­ració Marge Pro­tec­tor, més de 2.200 vícti­mes pales­ti­nes), l’ofen­siva isra­e­li­ana ha tin­gut un rere­fons rela­ci­o­nat amb la política interna d’Israel: després de qua­tre elec­ci­ons segui­des, Neta­nyahu no acon­se­gueix for­mar govern i corre el perill de ser final­ment pro­ces­sat i con­dem­nat per cor­rupció, però, com sem­pre, l’enfron­ta­ment amb els pales­tins fun­ci­ona com un ele­ment de cohesió –pro­ba­ble­ment l’únic– a la soci­e­tat política isra­e­li­ana–. De moment, ja s’ha tren­cat el front anti-Neta­nyahu, que li impe­dia sumar els sei­xanta-un escons neces­sa­ris per asso­lir la majo­ria i evi­tar així el judici.

En aquesta ocasió, però, ha apa­re­gut un ele­ment nou en la crisi actual: els àrabs amb ciu­ta­da­nia isra­e­li­ana (entorn del 21% de la població total del país) han sor­tit al car­rer per rei­vin­di­car que ells també són pales­tins i es mani­fes­ten a favor dels des­no­nats de Sheikh Jar­rah i en con­tra de la bru­tal actu­ació de les for­ces de segu­re­tat a Al-Aqsa. A Gali­lea, Haifa i en altres loca­li­tats amb un per­cen­tatge impor­tant de població àrab, s’han produït lin­xa­ments, per­se­cu­ci­ons, atacs a esta­bli­ments i enfron­ta­ments entre colons jueus i ciu­ta­dans àrabs d’Israel. Tal com adver­tia The New York Times el 16 de maig, “les men­ti­des a les xar­xes soci­als infla­men [encara més] el con­flicte entre Israel i Pales­tina”. És pos­si­ble que, davant la pas­si­vi­tat de Joe Biden, que –quina decepció!– veta qual­se­vol reso­lució con­dem­natòria del Con­sell de Segu­re­tat de les Naci­ons Uni­des; davant la impotència de la UE –a pesar del suport d’Emma­nuel Macron a una medi­ació egípcia–, i davant la ver­go­nya de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, Neta­nyahu segueixi mas­sa­crant impu­ne­ment i sense tes­ti­mo­nis –entre els pri­mers objec­tius figu­rava la torre on hi havia les seus d’Asso­ci­a­ted Press i Al Jaze­era que va ser des­truïda– la des­es­pe­rada població pales­tina de Gaza i acon­se­gueixi, de pas­sada, la ree­lecció. Això no obs­tant, la reacció de la població àrab d’Israel i d’alguns ciu­ta­dans jueus fa pen­sar que en el futur la impu­ni­tat no sor­tirà de franc.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor