Internacional

Calma tensa

L’Estat espanyol i el Marroc protagonitzen l’enèsim xoc. Creix la tensió, que té a veure amb el Sàhara i amb l’arribada de milers de persones a les costes espanyoles

SUPORT
El Marroc ha anat teixint aliances amb els Estats Units i amb Israel en els darrers anys

El Mar­roc i l’Estat espa­nyol acu­mu­len un gran nom­bre de des­a­cords. Històrica­ment, la relació entre els dos països ha vis­cut moments de forta tensió, com l’epi­sodi de la invasió de l’illa de Pere­jil per part de for­ces de segu­re­tat mar­ro­qui­nes, l’any 2002, que va supo­sar tot un con­flicte diplomàtic que va neces­si­tar la medi­ació dels Estats Units. Ara, el nou con­flicte se cen­tra en el Sàhara Occi­den­tal i en l’entrada de milers de per­so­nes a les cos­tes espa­nyo­les davant de la per­mis­si­vi­tat de la poli­cia mar­ro­quina.

FRONT POLI­SA­RIO

El líder del Front Poli­sa­rio, Bra­him Ghali, és el pro­ta­go­nista i el des­en­ca­de­nant d’aquesta nova crisi. Ghali era hos­pi­ta­lit­zat a Logro­nyo el 22 d’abril pas­sat. La seva salut estava molt debi­li­tada a causa del coro­na­vi­rus. Es dona la cir­cumstància que Ghali va haver d’entrar a l’Estat amb una iden­ti­tat falsa, ja que la justícia espa­nyola l’acusa de vio­la­ci­ons con­tra els drets humans. Ghali és pre­si­dent de l’auto­pro­cla­mada República Àrab Saha­raui Democràtica (RASD), que s’enfronta a Rabat per dema­nar la inde­pendència del Sàhara. Al novem­bre, es van des­en­ca­de­nar les hos­ti­li­tats entre aquests dos rivals. La seva pugna, que està pen­dent de resol­dre’s, danya de manera clara les rela­ci­ons amb Madrid. Ghali ja va ser tras­lla­dat a Algèria.

immi­gració

Un dels punts àlgids d’aquesta nova crisi es va pro­duir el 17 de maig pas­sat. Milers de per­so­nes –se n’han arri­bat a quan­ti­fi­car 8.000– van tra­ves­sar la fron­tera en una onada humana sense pre­ce­dents a la ciu­tat autònoma de Ceuta. La majo­ria eren homes joves, però també es van comp­ta­bi­lit­zar fins a més de 1.000 menors que inten­ta­ven tra­ves­sar la fron­tera. Meli­lla i Ceuta són l’únic punt d’entrada ter­res­tre a la Unió Euro­pea des del con­ti­nent africà, fet que pro­voca que aques­tes dues ciu­tats autònomes espa­nyo­les siguin un objec­tiu pri­mor­dial per a milers de per­so­nes, mol­tes d’elles obli­ga­des a fugir del seu país a causa de l’extrema pobresa o de la violència, i que volen entrar a Europa a través del Mar­roc. Aquesta xifra ingent que en només dos dies es con­si­dera que ha estat pro­vo­cada, segons l’opinió de molts ana­lis­tes, per la rela­xació en el con­trol de fron­te­res.

Rabat sap que aquesta és una de les car­tes que té a la mà que més pre­o­cupa Madrid i, sobre­tot, la Unió Euro­pea. Els flu­xos migra­to­ris van vari­ant segons les cir­cumstàncies de cada moment. Per exem­ple, entre el 2014 i el 2015, la via turca era la més uti­lit­zada pels migrants per arri­bar a les cos­tes euro­pees. Des de dife­rents encla­va­ments turcs s’aga­fava una bar­cassa per poder arri­bar a alguna illa grega i tre­pit­jar sòl euro­peu. També hi havia la pos­si­bi­li­tat de con­ti­nuar cami­nant i fer la ruta dels Bal­cans. Davant de l’allau i la crisi de refu­gi­ats –que va coin­ci­dir en el temps amb l’auge de violència a la guerra de Síria– i que va tenir el seu moment àlgid l’estiu del 2015, Europa va deci­dir posar fil a l’agu­lla per atu­rar l’onada de refu­gi­ats que era vista amb pre­o­cu­pació des de dife­rents punts d’Europa. Un acord mili­o­nari amb la Tur­quia de Recep Tayyip Erdo­gan, va acon­se­guir fre­nar aquest flux. Tot i això, el man­da­tari turc és cons­ci­ent que té la pae­lla pel mànec i una situ­ació simi­lar, per no dir gai­rebé cal­cada, és la que està jugant el Mar­roc. A més, les bones tem­pe­ra­tu­res de l’estiu fan que sigui el moment en què més per­so­nes inten­ten empren­dre el viatge. Madrid no des­carta que en els pro­pers mesos es puguin repe­tir els epi­so­dis que es van viure a maig. Entre aquest paral·lelisme també hi ha la donació de 30 mili­ons d’euros del govern espa­nyol a la poli­cia mar­ro­quina que s’emmarca en les fun­ci­ons per “con­tri­buir a finançar un millor des­ple­ga­ment de les for­ces de segu­re­tat en la lluita con­tra la immi­gració il·legal” tal com reco­nei­xia el minis­tre de l’Inte­rior, Fer­nando Grande-Mar­laska. L’agost del 2019, l’exe­cu­tiu de Pedro Sánchez ja va con­ce­dir un ajut de coo­pe­ració poli­cial inter­na­ci­o­nal al Mar­roc per import de 32.369.000 euros per con­tri­buir a la lluita con­tra la immi­gració irre­gu­lar, el tràfic d’immi­grants i el tràfic d’éssers humans.

3ali­an­ces inter­na­ci­o­nals

En els dar­rers anys, el Mar­roc ha anat tei­xint una sèrie d’ali­an­ces inter­na­ci­o­nals que ara li per­me­ten jugar aquest pols amb l’Estat espa­nyol. Així, el regne ala­uita rebia el suport de l’expre­si­dent dels Estats Units Donald Trump en una de les últi­mes piu­la­des que va publi­car com a man­da­tari nord-ame­ricà. “Una altra fita històrica. Els nos­tres dos grans amics, Israel i el regne del Mar­roc, han acor­dat rela­ci­ons diplomàtiques ple­nes”, deia el text. Les rela­ci­ons entre els dos països venen de lluny si es té en compte que el Mar­roc va ser el pri­mer país que va reconèixer, el 1777, la inde­pendència dels Estats Units. Ara aques­tes rela­ci­ons es tro­ben en un molt bon moment perquè el Mar­roc ha anat acos­tant posi­ci­ons amb Israel, aliat històric dels nord-ame­ri­cans. Rabat es va començar a dis­tan­ciar dels països del món àrab en el moment en què va accep­tar l’aliança amb Israel i es va ali­near amb els països que van sig­nar els Acords d’Abra­ham el mes de setem­bre pas­sat, amb el suport de l’expre­si­dent Trump.

A la pràctica, aquesta unió va debi­li­tar encara més els pales­tins en l’escena inter­na­ci­o­nal, a més de fer front comú en con­tra de l’Iran. L’Aràbia Sau­dita –l’altra potència regi­o­nal a la zona i que lliura una bata­lla per l’hege­mo­nia– no s’hi va afe­gir, però el seu suport és latent. En aquests moments, el Mar­roc també té el suport tàcit de la França de Macron, que no es vol ene­mis­tar amb un país (a França hi ha elec­ci­ons pre­si­den­ci­als el 2022) amb el qual molta de la població fran­cesa té forts lli­gams emo­ci­o­nals. Ale­ma­nya és l’altra cara de la moneda. Berlín xoca amb Rabat per l’assumpte del Sàhara Occi­den­tal.

4ar­mes

El Mar­roc és un dels grans com­pra­dors d’armes del món. De fet, és un des grans cli­ents de l’Estat espa­nyol. Tot i això, Rabat ha començat a com­prar grans quan­ti­tats d’arma­ment als Estats Units. Es cal­cula que en el dar­rer any la inversió del Mar­roc en arma­ment ha aug­men­tat gai­rebé un 30%.

5re­la­ci­ons en hores bai­xes

L’enèsima crisi entre l’Estat espa­nyol i el Mar­roc deixa un esce­nari incert. L’esca­lada de tensió de les dar­re­res set­ma­nes ha anat dis­mi­nuint, amb els dos actors cons­ci­ents que estan con­dem­nats a enten­dre’s per raons, sobre­tot, econòmiques. Hi ha una gran quan­ti­tat d’empre­ses amb interes­sos al Mar­roc que han aler­tat el govern espa­nyol de les fatals con­seqüències econòmiques que pot tenir l’enquis­ta­ment d’un con­flicte amb Rabat que ha revi­fat per l’hos­pi­ta­lit­zació de Ghali, però que té dar­rere un llarg his­to­rial de dis­pu­tes.

nens enviats des del marroc

Una de les acusacions que s’ha fet a les autoritats marroquines és que enviessin nens que estaven a l’escola a travessar la frontera, sense que els seus pares en tinguessin coneixement. “Fins ara sabíem que arribaven adolescents, però no s’havia donat el cas de nens tan petits. Sabem que els seus pares els estan buscant”, assegurava la ministra d’Educació, Isabel Celaá, que afirmava que s’estava treballant perquè els menors fossin retornats als seus progenitors. Es calcula que cada any arriben a l’Estat espanyol entre 7.000 i 8.000 menors acompanyats i també no acompanyats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor