Internacional

Tensió inesperada

Cuba viu les manifestacions més importants de les darreres dècades. La crisi econòmica i el coronavirus fan sortir els ciutadans al carrer per demanar la fi de la dictadura

SITUACIÓ
SITUACIÓ
Amb una economia que depèn gairebé totalment del turisme, l’illa està sent molt castigada
RELACIONS
RELACIONS
El president dels Estats Units, Joe Biden assegura que Cuba “és un estat fallit”

Són les pro­tes­tes més impor­tants a Cuba de les dar­re­res dècades. La sor­tida als car­rers de milers de per­so­nes a tota l’illa revela el des­con­ten­ta­ment social en una illa poc ave­sada a les mani­fes­ta­ci­ons en con­tra del govern. La dar­rera data del 1994 i va reu­nir pocs cen­te­nars de per­so­nes al pas­seig marítim de l’Havana. El 2021, però, l’esce­nari és dife­rent. Què ha pro­vo­cat aques­tes ten­si­ons?

Les pro­tes­tes es van ini­ciar a San Anto­nio de los Baños, una ciu­tat situ­ada a 26 quilòmetres de la capi­tal, i ràpida­ment es van anar este­nent per tot el ter­ri­tori gràcies a les xar­xes soci­als. Amb els lemes “A baix la dic­ta­dura” i “Pàtria i vida”, els mani­fes­tants no feien sinó mos­trar el seu des­con­ten­ta­ment per la situ­ació tan crítica que viu el país.

Cuba és, ara per ara, un dels països més cas­ti­gats pel coro­na­vi­rus a l’Amèrica Lla­tina. Si bé a l’inici de la pandèmia es va eri­gir com un dels països que tenia el virus més con­tro­lat, els dar­rers mesos la situ­ació ha anat empit­jo­rant. Els hos­pi­tals estan col·lap­sats i a molts hi fal­ten medi­ci­nes, segons denun­cien els mani­fes­tants. Aquest fet ha pro­vo­cat que molts ciu­ta­dans no puguin acce­dir a una atenció mèdica ade­quada, fet que ha encès els ànims de la població. L’altra pota de les pro­tes­tes és la deli­cada situ­ació econòmica. Amb una eco­no­mia que depèn gai­rebé total­ment del turisme, l’illa està sent molt cas­ti­gada. Hi ha una crei­xent inflació, hi fal­ten men­jar i pro­duc­tes bàsics i també hi ha talls de llum. La res­posta del govern cubà, capi­ta­ne­jat per Miguel Díaz-Canel, no s’ha fet espe­rar. Ell mateix va cri­dar els seus par­ti­da­ris, que va qua­li­fi­car de “revo­lu­ci­o­na­ris”, a sor­tir al car­rer per atu­rar aques­tes pro­tes­tes. Men­tres­tant, la poli­cia actu­ava amb duresa en con­tra dels mani­fes­tants. Les dar­re­res infor­ma­ci­ons afir­men que hi ha cen­te­nars de detin­guts i que la repressió és molt dura en con­tra dels mani­fes­tants.

L’orga­nit­zació Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal ha infor­mat que es manté una forta presència mili­tar als car­rers i que la pro­tes­tes han estat repri­mi­des per la poli­cia, amb infor­mes de ferits, ame­na­ces i deten­ci­ons arbitràries. També es va infor­mar de la mort d’un home de 36 anys, dimarts pas­sat, en els trans­curs d’una mani­fes­tació.

El dis­curs de Díaz-Canel en con­tra dels mani­fes­tants apunta al vell ene­mic de sem­pre: els Estats Units. De fet, s’acusa Was­hing­ton de ser el dar­rere dels fets que sac­se­gen aquests dies l’illa. El pre­si­dent nord-ame­ricà, Joe Biden, ha donat suport als mani­fes­tants i des de Miami –gran feu de l’exili cubà i majo­ritària­ment en con­tra dels governs cubans– les mos­tres de suport a les pro­tes­tes no paren d’arri­bar, com des de dife­rents punts del pla­neta, com ara Mèxic i l’Estat espa­nyol. L’admi­nis­tració lide­rada per Donald Trump va tren­car la línia més laxa ini­ci­ada per l’expre­si­dent demòcrata Barack Obama i va endu­rir encara més el blo­queig econòmic, comer­cial i finan­cer con­tra Cuba. Ara, el govern de Joe Biden (que va ser vice­pre­si­dent a l’època Obama) no sem­bla que esti­gui interes­sat a variar el camí del seu ante­ces­sor repu­blicà. L’actual exe­cu­tiu nord-ame­ricà va demos­trar, fa tot just tres set­ma­nes, que no tenia espe­cial interès a revo­car la política de Trump, quan va votar en con­tra de la reso­lució anual de l’ONU que con­demna l’embar­ga­ment nord-ame­ricà. Amés, Biden va asse­gu­rar que Cuba “és un estat fallit” i que des del seu exe­cu­tiu s’estu­dia com aju­dar el país. Els Estats Units podrien enviar vacu­nes a l’illa en els pro­pers dies.

La bata­lla entre els par­ti­da­ris de la dic­ta­dura i els con­tra­ris, molts d’ells a l’exili, és molt dura. D’una banda hi ha els qui defen­sen la Revo­lució Cubana, aque­lla que va començar a les mun­ta­nyes de l’illa a prin­ci­pis el 1959 i que té com a ico­nes Ernesto Che Gue­vara i Fidel Cas­tro. Aquells joves llui­ta­ven con­tra les desi­gual­tats soci­als que impe­ra­ven a l’illa. Són els nostàlgics d’uns temps en què Cuba, ali­ada amb la Unió Soviètica, es va con­ver­tir en una autèntica pedra a la sabata per al gran gegant nord-ame­ricà. Aques­tes pro­tes­tes es pro­du­ei­xen en ple segle XXI, quan per a molts joves de l’illa aques­tes figu­res que­den ja molt llu­nya­nes i quan el suport econòmic que ofe­ria la Unió Soviètica fa anys que ja no arriba. Amb la reti­rada política de Raúl Cas­tro s’aca­bava una era que Díaz-Canel intenta con­ti­nuar sense gaire èxit. D’altra banda, hi ha la pressió que arriba des de l’exili i que veu en aques­tes pro­tes­tes una manera d’aca­bar amb un règim que fa més de cin­quanta anys que ostenta el poder. Com el 2016 amb la mort de Fidel Cas­tro, l’exili cubà ha sor­tit al car­rer per demos­trar als seus com­pa­tri­o­tes que “no estan sols”. De moment, les con­ne­xi­ons a inter­net han estat inter­rom­pu­des en molts punts del país per evi­tar la pro­pa­gació de les pro­tes­tes. L’horitzó es dibuixa incert.

El govern cubà ha tan­cat files però en els dar­rers dies ha fet certa autocrítica i per­met l’entrada d’ali­ments i medi­ca­ments davant les pro­tes­tes d’una població cas­ti­gada per la pobresa des de fa dècades.

ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor