Internacional

La Xina, la nova potència

La victòria comunista va erigir Mao en nou líder del país
Sota la tutela de Xi Jinping, el país mostra poder polític i econòmic

El 23 de juliol del 1921, 13 mili­tants comu­nis­tes van fun­dar el Par­tit Comu­nista Xinès (PCX), només feia nou anys que s’havia abo­lit la dinas­tia Qing (1664-1912), i pro­cla­mat la República. Tan­ma­teix, el poder del pre­si­dent i del Kuo­min­tang (KMT, Par­tit Naci­o­na­lista) era sols nomi­nal i no arri­bava més enllà de Pequín (Bei­jing), ja que el país es tro­bava sotmès a les ingerències de les potències estran­ge­res (el Regne Unit, Ale­ma­nya, Rússia, França i el Japó) i al poder dels senyors de la guerra, fins que, entre els anys 1926 i 1927, Chi­ang Kai-shek acon­se­gueix doble­gar mili­tar­ment les regi­ons sep­ten­tri­o­nals i impo­sar el poder de la república. Al mateix temps, però, trenca l’aliança –res­tau­rada durant l’ocu­pació japo­nesa del 1937-45– que man­te­nia amb el PCX donant inici a la guerra civil (1927-1950) que pos­si­bi­lita l’ascens polític de Mao Zedong en lide­rar la Llarga Marxa (octu­bre del 1934-octu­bre del 1935) de l’Exèrcit Roig, per tal de fugir de les esco­me­ses de l’exèrcit repu­blicà. La victòria comu­nista en la guerra civil suposa la con­so­li­dació de Mao com a nou diri­gent del país, la ins­tau­ració d’un règim comu­nista, ini­ci­al­ment aliat de l’URSS fins a la rup­tura xino-soviètica de prin­ci­pis de la dècada dels sei­xanta del segle pas­sat per dis­crepàncies en la con­cepció del comu­nisme i la deses­ta­li­nit­zació, la pro­cla­mació de la República Popu­lar de la Xina (RPX) i el con­fi­na­ment del KMT a Taiwan. L’illa serà la Xina reco­ne­guda per l’ONU fins al 1971 quan la repre­sen­tació i el seient per­ma­nent en el Con­sell de Segu­re­tat són trans­fe­rits a la RPX en el con­text de l’apro­xi­mació entre Mao i Nixon.

Des de l’arri­bada al poder, els objec­tius del PCX no han estat tant la revo­lució pro­letària (el 1949 els obrers eren menys de l’1% de la població, i el 1995, entorn del 8% i un 10% dels mem­bres del par­tit) i la ins­tau­ració del soci­a­lisme com la cons­trucció d’un estat fort capaç d’enfron­tar-se a les pre­ten­si­ons impe­ri­a­lis­tes de les potències occi­den­tals (la Segona Guerra Mun­dial deixa fora de joc el Japó) i l’URSS, que, davant la con­vicció de Sta­lin que els xine­sos no estan pre­pa­rats per cons­truir el comu­nisme, pretén exer­cir una mena de tutela ideològica i econòmica sobre la Xina. La classe diri­gent comu­nista –i els naci­o­na­lis­tes després de la der­rota de Chi­ang Kai-shek– creu que aquest objec­tiu només es pot acon­se­guir amb la cons­trucció d’un estat fort, diri­git per un par­tit únic i sense fis­su­res que pugui impul­sar la moder­nit­zació agrària i indus­trial i alhora cohe­si­o­nar la soci­e­tat garan­tint un mínim vital a un volum de població immens (667 mili­ons el 1960 i 1.402 mili­ons el 2020), que òbvi­a­ment no exclou les desi­gual­tats. Les mino­ries ètni­ques (entorn del 9%) poden esde­ve­nir un fac­tor d’ines­ta­bi­li­tat i seran repri­mi­des. És el cas dels tibe­tans i els uigurs que viuen en regi­ons pobres, però on se situen les capçale­res dels tres rius més impor­tants de la Xina. Per motius dife­rents, també les rei­vin­di­ca­ci­ons democràtiques dels hongkon­gue­sos cons­ti­tu­ei­xen avui un fac­tor de deses­ta­bi­lit­zació del monolític règim xinès.

En defi­ni­tiva, tots els intents de des­viar-se de l’objec­tiu de bas­tir un estat fort i un país modern i potent en el con­cert mun­dial es veuen con­dem­nats al fracàs, fins i tot si estan lide­rats pel “gran timo­ner” en apli­cació teòrica­ment d’una estricta, però ine­ficaç, ortodòxia leni­nista (el “gran salt enda­vant” del 1958-62 o la “revo­lució cul­tu­ral” del 1966-76). Final­ment, és el prag­ma­tisme de Deng Xia­o­ping (“No importa que el gat sigui blanc o negre, l’impor­tant és que caci rato­lins”) el que imposa, pen­sant en la rein­cor­po­ració de Hong Kong, el prin­cipi “un país, dos sis­te­mes”, clau de volta del par­ti­cu­lar “soci­a­lisme xinès”, és a dir, poden coe­xis­tir dife­rents sis­te­mes econòmics –com ara l’evo­lució cap al capi­ta­lisme i el sis­tema de mer­cat a les ciu­tats del sud del país– sota un únic sis­tema polític soci­a­lista. Pel pro­fes­sor de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Polítics de París Jean-Louis Rocca, la soci­e­tat xinesa té avui ja tots els trets d’una vari­ant del capi­ta­lisme: el tre­ball ha esde­vin­gut una mer­ca­de­ria, la soci­e­tat de con­sum és el motor del crei­xe­ment i la garan­tia de l’esta­bi­li­tat social i les desi­gual­tats soci­als es repro­du­ei­xen mit­jançant l’acu­mu­lació de capi­tal, l’endogàmia política i l’accés a l’edu­cació supe­rior.

L’exhi­bició de poder mili­tar i polític que va pre­si­dir els actes del cen­te­nari de la fun­dació del PCX a la plaça de Tia­nan­men de Pequín és el reflex de l’evo­lució de la segona potència econòmica (si no la pri­mera) i mili­tar del món sota el lide­ratge de Xi Jin­ping. Va voler emfa­sit­zar que la Xina no pre­veu sub­or­di­nar-se mai més a pres­si­ons estran­ge­res (“El temps en què la Xina era humi­li­ada s’ha aca­bat”, va pro­cla­mar), que només el PCX sota el seu lide­ratge (el retorn del “culte a la per­so­na­li­tat” és palès) pot garan­tir l’esta­bi­li­tat i el desen­vo­lu­pa­ment del país, que no hi caben les dis­sidències ni les des­vi­a­ci­ons de la línia ofi­cial (una clara referència als acti­vis­tes pro drets humans i a Xin­ji­ang, Hong Kong i el Tibet) ni tam­poc la cor­rupció, i que dis­posa de força mili­tar sufi­ci­ent per defen­sar els interes­sos de la Xina a la fron­tera amb l’Índia, al mar de la Xina meri­di­o­nal o per rein­cor­po­rar Taiwan. El crei­xe­ment econòmic, basat en les expor­ta­ci­ons i en la ini­ci­a­tiva del Cin­turó i la Ruta de la Seda que incor­pora a l’esfera d’influència econòmica xinesa molts països asiàtics, afri­cans i lla­ti­no­a­me­ri­cans (sobre­tot si tenen hidro­car­burs), sense qüesti­o­nar les seves polítiques inter­nes i que ha reforçat amb el sub­mi­nis­tra­ment de les vacu­nes xine­ses con­tra la covid-19 (Sinop­harm a 55 estats, Sino­vac a 27), i l’orgull naci­o­na­lista xinès (han) són els pilars del poder de Xi, que ha abo­lit el límit dels dos man­dats. L’hege­mo­nia xinesa truca a la porta, que no sigui en detri­ment de les democràcies libe­rals, les lli­ber­tats i els drets humans.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor