Internacional

En mans del terror

La precipitada marxa dels Estats Units de l’Afganistan dona ales als principals grups islamistes instal·lats al país. S’obre un escenari incert. Quins són els seus objectius? En què es diferencien?

FITA
FITA
Estat Islàmic va aconseguir una gran rellevància amb la conquesta de territoris a Síria i a l’Iraq
REALITAT
REALITAT
El futur, amb la presència sobre el terreny d’aquests tres grups terroristes, és inquietant i incert

La marxa dels Estats Units de l’Afga­nis­tan ha dei­xat al des­co­bert la implan­tació que tenen els prin­ci­pals grups ter­ro­ris­tes al ter­ri­tori. En aques­tes dar­re­res set­ma­nes, s’ha demos­trat de manera cru­enta la violència que ha de supor­tar la població civil des de fa més de qua­ranta anys. Els tali­bans han arri­bat al poder de manera exprés i es demos­tra que en els dar­rers temps havien anat gua­nyant ter­reny, però el bru­tal atemp­tat a l’aero­port de Kabul per­pe­trat per Estat Islàmic –que va cau­sar la mort de més de 200 per­so­nes– indica que els dife­rents grups isla­mis­tes mal­den per acon­se­guir l’hege­mo­nia en el poder: són els tali­bans, Al-Qaida i Estat Islàmic. S’obre un esce­nari incert entre fac­ci­ons giha­dis­tes; ara bé, qui és qui i quins són els seus objec­tius?

Els tali­bans van sor­gir durant la resistència con­tra la Unió Soviètica. For­mats ori­ginària­ment per afga­ne­sos de l’ètnia paixtu, l’any 1996 van arri­bar al poder i van ins­tau­rar un règim ins­pi­rat en la xaria i extre­ma­da­ment dur amb les dones. Si bé durant aques­tes dar­re­res set­ma­nes els tali­bans han vol­gut donar una imatge més mode­rada de cara a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, la rea­li­tat és que mol­tes dones ja no sur­ten al car­rer si no és acom­pa­nya­des d’un home, i d’altres han dei­xat d’anar a tre­ba­llar per por de represàlies.

En l’època que va anar del 1996 al 2001, i en la qual van osten­tar el poder abso­lut, les nenes més grans de 10 anys tenien pro­hi­bit anar a l’escola. Els tali­bans com­par­tei­xen amb Estat Islàmic i Al-Qaida aquesta versió tan res­tric­tiva de la llei islàmica. Els tres grups giha­dis­tes són segui­dors de la branca wah­ha­bita i com­par­tei­xen la visió bèl·lica de la religió. L’objec­tiu dels tali­bans és cons­truir un emi­rat al seu ter­ri­tori i rara­ment han tin­gut els ulls posats en l’expansió o a sem­brar el ter­ror fora de les seves fron­te­res.

Els ten­ta­cles d’Estat Islàmic arri­ben fins a l’Afga­nis­tan. Amb el nom d’Estat Islàmic del Kho­ra­san es con­si­dera el grup més vio­lent que opera al país. De fet, els atacs més bru­tals patits els dar­rers anys –com l’atemp­tat a una escola de nenes o a una mater­ni­tat– por­ten el segell i la bru­ta­li­tat d’aquesta orga­nit­zació ter­ro­rista. Després de l’embran­zida que va supo­sar la con­questa de ter­ri­to­ris de Síria i l’Iraq, on van ins­tau­rar un auto­pro­cla­mat Estat Islàmic a mit­jans del 2014, una nova franquícia del grup nai­xia a l’Afga­nis­tan. Tot i això, els tali­bans s’han asse­gu­rat que aquest grup que va emer­gir amb força a la guerra de Síria no s’hagi pogut expan­dir i hagin que­dat rele­gats a la zona ori­en­tal del país, con­cre­ta­ment a la província de Nan­gar­har. Els giha­dis­tes són una escissió d’Al-Qaida, i en un prin­cipi el grup estava for­mat per sol­dats ira­quians. La pro­jecció mun­dial que va acon­se­guir aquesta orga­nit­zació ter­ro­rista els va per­me­tre reclu­tar milers de com­ba­tents arreu del pla­neta. A l’Afga­nis­tan s’han nodrit de deser­tors tali­bans, que tro­ba­ven que la seva orga­nit­zació no era prou radi­cal, i sobre­tot de pakis­ta­ne­sos i uzbeks. De fet, els líders d’Estat Islàmic a l’Afga­nis­tan acu­sen els tali­bans d’haver aban­do­nat la lluita per arri­bar a un acord de pau amb els nord-ame­ri­cans a Doha, capi­tal de Qatar. Tam­poc van cele­brar l’arri­bada al poder dels tali­bans, com sí van fer d’altres orga­nit­za­ci­ons.

L’atemp­tat suïcida a l’aero­port de la capi­tal del país, on milers de per­so­nes espe­ra­ven el seu torn pre­ci­sa­ment per fugir d’aquest futur tenyit de violència, és un avís d’Estat Islàmic als seus com­pe­ti­dors.

L’objec­tiu d’aquesta orga­nit­zació és recu­pe­rar el poder i l’hege­mo­nia mun­dial que van tenir fa poc més de set anys. Estat Islàmic ambi­ci­ona l’expansió i la con­questa ter­ri­to­rial, fet que el porta a enfron­tar-se amb Al-Qaida. Estat Islàmic és una versió més moderna d’Al-Qaida que va acon­se­guir un gran nom­bre de segui­dors gràcies a la tre­ba­llada imatge que ha pre­sen­tat des dels seus ini­cis a les xar­xes soci­als.

La marxa de les tro­pes inter­na­ci­o­nals fa témer el res­sor­gi­ment d’aques­tes dues fac­ci­ons isla­mis­tes. Les dar­re­res dades indi­quen que Estat Islàmic podria dis­po­sar de poc menys de 2.000 homes en ter­reny afganès. En moments d’auge, aquesta franquícia d’Estat Islàmic tenia el suport de 3.000 com­ba­tents, però les llui­tes amb les for­ces nord-ame­ri­ca­nes, afga­ne­ses i tali­ba­nes han supo­sat nom­bro­ses bai­xes. Per la seva banda, Al-Qaida tin­dria uns 600 homes, però tot indica que aquest nom­bre podria aug­men­tar gràcies a la victòria tali­bana.

El futur que es dibuixa a l’Afga­nis­tan amb la presència sobre el ter­reny d’aquests tres grups ter­ro­ris­tes és inqui­e­tant i, alhora, incert. Els tali­bans tenen el con­trol del poder i, de cara a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal –i sobre­tot per l’acord a què van arri­bar amb els Estats Units–, asse­gu­ren que han tren­cat rela­ci­ons amb Al-Qaida.

Tot i això, l’Afga­nis­tan gover­nat pels tali­bans va ser base d’Al-Qaida, i la intel·ligència nord-ame­ri­cana situ­ava en aquest país i al Pakis­tan la seu prin­ci­pal d’actu­ació del seu líder, Ossama Bin Laden. Serà difícil des­lli­gar els llaços que unei­xen des de fa dues dècades les dues orga­nit­za­ci­ons. De moment, els dos grup man­te­nen una posició de distància.

La pugna pel poder i el ter­ri­tori entre les for­ma­ci­ons ter­ro­ris­tes està ser­vida. Els pro­pers com­pas­sos mar­ca­ran les llui­tes entre uns i altres i s’albira una con­fron­tació entre tali­bans i la insurgència que ara repre­senta Estat Islàmic. Un nou espi­ral de violència que sobre­tot afecta a una població civil molt cas­ti­gada des de fa més de qua­tre dècades.

ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.