Internacional

Objectiu 2023

Sturgeon ha desafiat Johnson prometent que hi haurà un referèndum d’aquí a dos anys. La pandèmia serveix, de moment, com a compàs d’espera, però quan es compleixen set anys de la primera consulta, els dos mandataris saben que es juguen el futur polític a aquesta carta

SUPORT
En els darrers anys, el suport a la independència ha anat augmentat fins a arribar al 50%, segons les enquestes
LLUITA
Sturgeon i Johnson mesuraran les seves forces. La ministra escocesa ha anunciat la voluntat de fer un altre referèndum

Quan es com­plei­xen set anys del referèndum d’Escòcia –es va cele­brar jus­ta­ment el 18 de setem­bre del 2014 i el 55% de la població hi va votar en con­tra de la inde­pendència– la idea de tor­nar-ne a cele­brar un altre es comença a per­fi­lar de manera cada vegada més clara. Quan els resul­tats de la con­sulta van afa­vo­rir els interes­sos del Regne Unit, l’ales­ho­res pri­mer minis­tre britànic, David Came­ron, va asse­gu­rar que l’assumpte que­dava apar­cat per a una gene­ració, que el poble escocès ja s’havia pro­nun­ciat. Què ha pas­sat en els dar­rers set anys perquè ara la pri­mera minis­tra d’Escòcia, Nicola Stur­geon, es vegi amb cor de pro­po­sar un altre referèndum?

La raó prin­ci­pal que s’esgri­meix per enten­dre aquesta nova enves­tida de l’inde­pen­den­tisme escocès és el Bre­xit. La sor­tida del Regne Unit de la Unió Euro­pea ha estat un cop molt dur per a Escòcia, on pràcti­ca­ment el 60% de la població en volia con­ti­nuar for­mant part. De fet, molts ciu­ta­dans recor­den que un dels argu­ments prin­ci­pals en con­tra de la inde­pendència era pre­ci­sa­ment que­dar-se fora de la Unió Euro­pea, i prin­ci­pal­ment per aquest motiu no es van sumar a la causa inde­pen­den­tista. En aquests set anys, els par­ti­da­ris de mar­xar del Regne Unit no han parat de créixer. En els son­de­jos que s’han anat publi­cant en els dar­rers temps, es revela que el 50% de la població hi esta­ria a favor. Només ha fal­tat la dar­rera crisi pro­vo­cada pel Bre­xit, que ha supo­sat la impac­tant imatge de veure pres­tat­ge­ries bui­des en alguns comerços del Regne Unit, on els pro­duc­tes escas­se­gen als esta­bli­ments. Aquest fet s’ha vist agreu­jat per la cir­cumstància de la res­tau­ració de fron­te­res, que ha supo­sat que a molts tre­ba­lla­dors euro­peus els sigui molt difi­cul­tosa l’entrada. De fet, molts han tor­nat als seus països d’ori­gen i es cal­cula que fan falta 100.000 cami­o­ners per trans­por­tar mer­ca­de­ries.

La situ­ació que es viu al Regne Unit fa mesos que no passa des­a­per­ce­buda per a la líder del Par­tit Naci­o­nal Escocès (SNP), que està apro­fi­tant el des­con­ten­ta­ment gene­ra­lit­zat per sumar més adep­tes a la seva causa. Con­si­dera que la sor­tida del Regne Unit forma part de les velles obses­si­ons con­ser­va­do­res i que estan infli­gint un gran dany a Escòcia. Així, Stur­geon s’ha com­promès davant dels seus par­ti­da­ris a fer una nova con­sulta l’any 2023. La data no ha estat esco­llida a l’atzar. Encara queda un temps per anun­ciar que la situ­ació de la pandèmia s’ha superat, i aquest marge és clau perquè els par­ti­da­ris de la inde­pendència aquest cop puguin sor­tir vic­to­ri­o­sos. Tot i la volun­tat de la minis­tra prin­ci­pal, al davant té el rocós Boris John­son, que no accep­tarà amb tant fair play la pro­posta que arriba del Par­la­ment de Holy­rood com al seu moment la va accep­tar David Came­ron. El rol que han aga­fat els dos polítics en aquest assumpte pot dei­xar molt tocat qui surti per­de­dor d’un hipotètic referèndum. Ara les car­tes ja estan sobre la taula. Stur­geon con­si­dera que el Par­la­ment de West­mins­ter no ha de deci­dir el futur dels esco­ce­sos. De moment, John­son tira pilo­tes fora i asse­gura que ara, amb la situ­ació pro­vo­cada per la pandèmia, no és el moment de posar en marxa una con­sulta. Tot i això, en algun moment, Lon­dres haurà de donar una res­posta con­creta al clam dels inde­pen­den­tis­tes esco­ce­sos. En el referèndum que es va cele­brar ara fa set anys, es va tras­pas­sar, de manera tem­po­ral, la capa­ci­tat de con­vo­car una con­sulta al par­la­ment escocès, i segu­ra­ment la clau jurídica tor­narà a ser aquesta.

des­a­fi­a­ment

Si en el referèndum del 2014 aquest pas va ser gai­rebé un tràmit, ara es podria con­ver­tir en un escull. Stur­geon –espe­ro­nada pels bons resul­tats elec­to­rals que va treure el mes de maig pas­sat i que refor­cen l’hege­mo­nia de l’SNP– asse­gura seguirà enda­vant amb la legis­lació per a una nova votació, des­a­fi­ant el govern del Regne Unit. L’acord de govern amb Els Verds, que també donen suport al referèndum i que suposa tenir la majo­ria abso­luta a Holy­rood, encara dona més força a la minis­tra a l’hora de tor­nar a dema­nar una con­sulta.

RETORN A LA UNIÓ EURO­PEA?

Un dels casos hipotètics que es podria donar si se celebrés el referèndum i el sí s’imposés seria el retorn d’Escòcia a la Unió Euro­pea. De fet, el Par­tit Naci­o­nal Escocès s’ha com­promès a tor­nar-hi al més aviat pos­si­ble. La incògnita que s’hau­ria de reve­lar és si Brus­sel·les li obri­ria les por­tes de bat a bat. Tot fa pen­sar que, en un hipotètic cas, Escòcia tin­dria més pos­si­bi­li­tats que altres països que fa anys que espe­ren el seu torn, com Sèrbia i Kosovo. El fet que ja en formés part i que tin­gui tots els estàndards cor­rec­tes fa que tin­gui mol­tes més pos­si­bi­li­tats que altres estats. A més, les rela­ci­ons entre Brus­sel·les i Lon­dres després de tot el procés de sepa­ració han que­dat molt dete­ri­o­ra­des, fins al punt que socis amb una ascendència impor­tant dins de la Unió Euro­pea, com la França de Macron, advo­ca­ven pràcti­ca­ment per una sepa­ració sense acord. Que ara una part del Regne Unit demani tor­nar a la Unió Euro­pea i esgri­meixi tots els des­a­van­tat­ges que el Bre­xit està supo­sant per a la seva eco­no­mia s’inter­preta, segons alguns ana­lis­tes, com una dolça ven­jança.

Un dels punts forts de la cam­pa­nya en con­tra de la inde­pendència en el referèndum del 2014 que van adop­tar els pro­britànics va ser la fórmula del bet­ter toge­he­ter (‘millor junts’), que es va con­ver­tir en un autèntic talla­foc per a les aspi­ra­ci­ons inde­pen­den­tis­tes. Aques­tes pro­cla­mes van pro­li­fe­rar sobre­tot durant les dar­re­res set­ma­nes i també van ser­vir per donar ales als inde­ci­sos, que van aca­bar votant pel no. El Bre­xit i l’ascensió de Boris John­son al poder –el pri­mer minis­tre britànic forma part de l’ala més dre­tana del par­tit con­ser­va­dor–, també han supo­sat un canvi de para­digma a Escòcia, que no viu els moments més feliços amb els seus veïns angle­sos. La història de les dues naci­ons en els dar­rers anys des­taca per una con­vivència prou pacífica, molt allu­nyada de la violència que s’havia patit en altres punts del ter­ri­tori, com Irlanda del Nord. La pugna entre els dos líders és emi­nent­ment política i en els pro­pers dos anys serà una causa que anirà in cres­cendo i que es pre­veu difícil de desac­ti­var.

El Bre­xit ha supo­sat un ter­ratrèmol al si de la Unió Euro­pea. La marxa del Regne Unit, un dels socis més impor­tants, ha estat un autèntic xoc emo­ci­o­nal. Les con­seqüències d’aquests movi­ments encara no han aca­bat i caldrà veure si també aca­ba­ran supo­sant un canvi traumàtic al mateix Regne Unit. De moment, set anys després del pri­mer referèndum escocès, se’n torna a dema­nar un altre, i és la mateixa gene­ració.

la líder que vol portar escòcia a la independència

Diuen que Nicola Sturgeon deu la seva passió per la política a Margaret Thatcher. Nascuda a Irvine fa 51 anys, associa els temps de la Dama de Ferro als dies més foscos d’Escòcia. L’ara primera ministra recorda el desmantellament de la indústria al seu país i com va anar creixent la seva animadversió envers el Partit Conservador. Des que va assumir el càrrec el 2014, s’ha mostrat com una líder granítica. Va agafar les regnes de la formació quan el seu mentor, Alex Salmond, va dimitir després de la derrota dels independentistes en el referèndum d’ara fa set anys. En aquest temps, el Partit Nacional Escocès s’ha anat enfortint i guanyant el suport dels votants, com va quedar demostrat el mes de maig passat amb uns resultats que els van deixar a només un escó de la majoria absoluta. Sturgeon no només ha aconseguit desactivar els laboristes, sinó que també va deixar el nou partit de Salmond sense representació al Parlament de Holyrood. Sturgeon s’ha proposat portar Escòcia a la independència, i es marca el 2023 per aconseguir el seu objectiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor