Internacional

El polvorí etíop

El país viu immers en un violent conflicte des de fa un any. L’ombra d’una guerra civil s’allarga en aquest estat de la Banya d’Àfrica

SITUACIÓ
La figura del president Abiy Ahmed, que va guanyar el Premi Nobel de la Pau el 2019, està en entredit
REFUGIATS
El conflicte ja ha suposat que hi hagi gairebé 2 milions de desplaçats

Des de fa poc més d’un any, Etiòpia viu immersa en un con­flicte que ha des­en­ca­de­nat tota mena d’atro­ci­tats. El país, situat en una zona estratègica del con­ti­nent africà, havia aixe­cat grans espe­ran­ces en els dar­rers anys pels can­vis enge­gats, però ara es troba en una situ­ació que ja es con­si­dera de guerra civil.

Al país, cas­ti­gat durant molt de temps per una guerra inter­mi­na­ble amb la veïna Eri­trea –que es va allar­gar del 1998 al 2000– i amb una sequera galo­pant que per­ju­dica dura­ment la població, el con­flicte actual amb la regió de Tigre no ha fet més que agreu­jar la situ­ació de crisi.

A prin­ci­pis de novem­bre del 2020, ara fa tot just un any, una ope­ració de l’exèrcit etíop inten­tava res­ta­blir “l’estat de dret” en aquesta regió, després que aquesta zona semi­autònoma, situ­ada al nord del país, hagués deci­dit tirar pel dret i cele­brar elec­ci­ons al seu par­la­ment. Els comi­cis, però, havien estats pos­po­sats a tot el país a causa de la pandèmia. No obs­tant això, el Front d’Alli­be­ra­ment Popu­lar de Tigre (TPLF) –una orga­nit­zació política i mili­tar d’ètnia tigri­nya que havia domi­nat la coa­lició gover­nant d’Etiòpia durant dècades fins a l’arri­bada el 2018 del pre­si­dent, Abiy Ahmed Ali– va cele­brar uni­la­te­ral­ment les seves pròpies elec­ci­ons a la regió amb el pre­text que l’actual pre­si­dent era un líder il·legítim.

A causa d’aquesta deso­bediència, el govern d’Addis Abeba es va negar a reconèixer els resul­tats, i el Minis­teri de Finan­ces va dei­xar de dis­tri­buir recur­sos econòmics al govern de la regió de Tigre. En aquest con­flicte s’entre­ve­uen les dife­rents ètnies etíops i les rela­ci­ons que han tin­gut en les dar­re­res dècades amb el poder. Es tracta de ten­si­ons estruc­tu­rals, ètni­ques i polítiques ama­ga­des sota la superfície i que ara no han fet més que escla­tar amb tota la seva virulència.

Etiòpia està for­mada per deu regi­ons i dues ciu­tats amb gran auto­no­mia, una divisió geogràfica que acos­tuma a coin­ci­dir amb les dife­rents ètnies que les habi­ten. Ara, aquests con­flic­tes ètnics i de caire naci­o­na­lista (com el que s’ha des­en­ca­de­nat a la regió de Tigre) s’han atiat: la pugna i l’equi­li­bri entre el poder cen­tral i la perifèria són també en l’ori­gen de la dis­puta.

El Front d’Alli­be­ra­ment Popu­lar de Tigre (TPLF), tot i repre­sen­tar una mino­ria en el con­junt de la població del país, havia osten­tat el poder fins a l’arri­bada d’Abiy Ahmed –que pre­ci­sa­ment va rebre el Premi Nobel de la Pau el 2019, quan feia poc més d’un any que havia arri­bat al poder– per haver posat fi a vint anys de guerra amb Eri­trea. L’estratègia del pre­si­dent d’arra­co­nar el fins ales­ho­res par­tit gover­nant ha aca­bat pro­vo­cant un con­flicte que pot supo­sar la deses­ta­bi­lit­zació d’una zona tan sen­si­ble com la Banya d’Àfrica.

Eri­trea for­mava part d’Etiòpia, però se’n va inde­pen­dit­zar el 1993, després de trenta anys de lluita armada. Entre el 1998 i el 2000, els dos països van lliu­rar una guerra en què van morir milers de per­so­nes. Quan va arri­bar al poder, Abiy Ahmed es va afa­nyar a nor­ma­lit­zar les rela­ci­ons amb Eri­trea. El man­da­tari va fer albi­rar noves espe­ran­ces que feien entre­veure un canvi que podia por­tar el país africà cap a una esta­bi­li­tat més dura­dora: va fer pas­sos sig­ni­fi­ca­tius per dur a terme refor­mes inter­nes. A més de for­jar una treva amb Eri­trea, va pro­mul­gar una llei de segu­re­tat, va alli­be­rar milers de pre­sos polítics, es va mobi­lit­zar per obrir la indústria de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i va ampliar la inversió pri­vada. Triat com a líder refor­mista, va acu­sar fun­ci­o­na­ris d’antics governs de cor­rupció i de no res­pec­tar els drets humans. A més, va expul­sar polítics clau de l’FLPT del govern cen­tral. La seva aura com a líder capaç d’unir i por­tar Etiòpia cap a un futur més pròsper, però, s’ha dete­ri­o­rat ràpida­ment, i el seu acord de pau amb Eri­trea sem­bla que ha apla­nat el camí perquè els dos països entrin en guerra amb el seu ene­mic mutu, els rebels de Tigre. El gir del pre­si­dent Abiy Ahmed és evi­dent: sobre d’ell ara plana la sos­pita d’haver per­pe­trat crims de guerra i fins i tot ha estat cen­su­rat per Face­book per publi­car mis­sat­ges ofen­sius i vio­lents con­tra els seus ene­mics. Un cas que recorda, malau­ra­da­ment, el de la líder de Myan­mar Aung San Suu Kyi, que va rebre el Premi Nobel de la Pau per la seva lluita con­tra la dic­ta­dura a Myan­mar, però que després, durant el seu man­dat com a pre­si­denta del país, ha estat dura­ment cri­ti­cada per la per­se­cució a què estan sot­me­sos els rohingyes –una mino­ria musul­mana en un país emi­nent­ment budista– per part de les for­ces de segu­re­tat.

A Etiòpia, el resul­tat de totes aques­tes ope­ra­ci­ons és un con­flicte de grans dimen­si­ons que en les dar­re­res set­ma­nes ha expe­ri­men­tat un gir de guió que encara posa en una situ­ació més difícil el pre­si­dent. Les milícies de Tigre avan­cen cap a la capi­tal del país, Addis Abeba, amb l’ajut i la nova aliança amb l’ètnia oromo, de la qual forma part el pre­si­dent, con­si­de­rat ara un “traïdor”.

Fins ara, la guerra que es lliura a Etiòpia ha estat opaca, amb escas­ses infor­ma­ci­ons sobre la situ­ació que es viu al país. De fet, s’ha denun­ciat que durant tot aquest temps hi ha hagut una apa­gada infor­ma­tiva. Tot i això, una inves­ti­gació de l’Alt Comis­si­o­nat per als Drets Humans de les Naci­ons Uni­des con­si­dera que totes les parts del con­flicte són res­pon­sa­bles “en diver­sos graus” de “crims de guerra i con­tra la huma­ni­tat”. És la con­clusió a què arriba l’informe pre­sen­tat per l’Alta Comis­si­o­nada de les Naci­ons Uni­des pels Drets Humans i expre­si­denta xilena, Mic­he­lle Bac­he­let, rea­lit­zat en col·labo­ració amb la Comissió Etíop de Drets Humans: “Hi ha detalls de vio­la­ci­ons i abu­sos, que inclo­uen assas­si­nats i exe­cu­ci­ons extra­ju­di­ci­als, tor­tu­res, violència sexual i basada en el gènere, vio­la­ci­ons con­tra els refu­gi­ats i des­plaçament forçat de civils.”L’OIM (Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal per a les Migra­ci­ons) també ha denun­ciat que 2 mili­ons de per­so­nes han estat des­plaçades a causa del con­flicte i que almenys 75.000 etíops han fugit al Sudan.

Etiòpia Extensió: 1.104 milions km² Habitants: 115 milions (2020) Capital: Addis Abeba
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor