Internacional

LLIBERT FERRI

PERIODISTA

“Putin és un Stalin postmodern”

El periodista Llibert Ferri ha viscut des de la primera línia moments crucials de la història russa

REALITAT
“Rússia és una democràcia paralítica, no s’ha aconseguit mai una democràcia real”
HISTÒRIA
“Putin ha fet una política de reivindicació de la figura de Stalin com a gran patriota”
Hi ha Putin per a estona?
Hi ha un politòleg libe­ral rus, poc sos­pitós de fanàtic i de sec­tari, una per­sona que podríem dir de dreta libe­ral: es diu Nikita Belikh, i el 2008 ja va dir que l’opo­sició democràtica russa per cons­truir-se, per arti­cu­lar-se, per començar a sig­ni­fi­car una autèntica alter­na­tiva política neces­si­tava, almenys, vint anys. Això ho va dir entre el 2008 i el 2009. Putin vol tor­nar a ser pre­si­dent a les elec­ci­ons del 2024 fins al 2030 i del 2030 fins al 2036, quan ja tin­dria 83 anys. Des d’aquesta mirada molt lineal, empírica, podríem dir que hi ha Putin per a anys.
En dife­rents punts del lli­bre s’entre­veu que Putin és un per­so­natge astut. Com el defi­ni­ria?
És un home intel·ligent. I ho va demos­trar en la manera de fugir i en la manera de retor­nar. Quan fuig ho fa perquè l’URSS i el bloc de l’Est s’ensor­ren. Cau el mur de Berlín i ell es dedica a cre­mar papers, a Dres­den. Pràcti­ca­ment és cap del KGB a la República Democràtica Ale­ma­nya. Sap recol·locar-se amb un comu­nista refor­mista, Ana­toli Sobt­xak. Putin exer­ceix com a vice­al­calde de Sant Peter­burg, res­pon­sa­ble de Rela­ci­ons Inter­na­ci­o­nals i des d’allà fa un seguit de nego­cis, apa­rent­ment per obte­nir ajuda huma­nitària a canvi de matèries pri­me­res, i amb aques­tes transac­ci­ons des­a­pa­rei­xen cen­te­nars de mili­ons de dòlars. Aquests cen­te­nars de mili­ons de dòlars por­ten cua i són denun­ci­ats per opo­si­tors com la regi­dora de Sant Peters­burg Marina Sallier. Apa­reix una denúncia feta a Newsweek l’any 2001. Què passa el 2001? L’atac a les Tor­res Bes­so­nes, de manera que lla­vors Bush neces­sita les bases del Kir­gui­zis­tan, el Tad­jikis­tan i l’Uzbekis­tan i de cop des­a­pa­reix la inves­ti­gació que l’FBI havia començat a fer. Torna a aparèixer el 2016 amb els Papers de Panamà i ara han tor­nat a aparèixer amb els de Pan­dora.
Hi ha una opo­sició orga­nit­zada?
Una sociòloga molt interes­sant, Natàlia Zubarèvitx, fa uns anys va for­mu­lar la teo­ria de les qua­tre Rússies. Asse­gura que hi ha una pri­mera Rússia, la postin­dus­trial, la Rússia que té 33 mili­ons d’habi­tants –ara deuen ser uns 40–, subs­crita a xar­xes soci­als, gent que mínima­ment pot viat­jar, que té un cert nivell soci­o­cul­tu­ral. Ella no ho diu, però jo la iden­ti­fico amb la Rússia d’Ale­xei Navalni. La Rússia de les clas­ses mit­ja­nes de les dotze grans ciu­tats. A l’hora de quan­ti­fi­car, hem de dir que això sig­ni­fica un 22% de la població. No és sufi­ci­ent i quan s’han pre­sen­tat can­di­dats –el mateix Navalni es va pre­sen­tar a alcalde de Mos­cou– amb prou fei­nes va arri­bar a un 28% dels vots. Ja és això. Quan a les Pussy Riot les van empre­so­nar i van fer cam­pa­nyes, les enques­tes que els dona­ven suport no sobre­pas­sa­ven el 30% de suport. Això vol dir que no hi ha una opo­sició estruc­tu­rada i fa pen­sar que hi ha Putin per a estona, encara que sem­pre hi ha la pos­si­bi­li­tat que pas­sin impre­vis­tos.
Per què Putin acon­se­gueix aques­tes majo­ries tan clares?
Aques­tes majo­ries, segons el moment, sobre­pas­sen el 60% o fins i tot el 68%. Per exem­ple, en el referèndum de la Cons­ti­tució, que es va cele­brar per ell con­ti­nuar enca­de­nant man­dats, arriba al 77%. D’on ve aquest vot? Segons la sociòloga Zubarèvitx, i en això coin­ci­dei­xen també altres sociòlegs del cen­tre Levada (un ins­ti­tut de recerca inde­pen­dent), pro­ce­deix de la segona, la ter­cera i la quarta Rússia, que són les Rússies d’estruc­tura pro­duc­tiva soviètica indus­trial i agrícola. És a dir, ciu­tats de més de 250.000 habi­tants, mit­ja­nes i peti­tes que tenen una indústria de matriu soviètica. O for­men part d’aquests 400 mili­ons d’hectàrees agrícoles que no s’han refor­mat, que s’ha anat apedaçant i que han que­dat com a gran­ges col·lec­ti­ves que estan ges­ti­o­na­des més o menys pri­va­da­ment. No s’ha fet una autèntica reforma agrària. D’allà sur­ten els vots, jun­ta­ment amb els vots de Sibèria, els vots del Cau­cas, de zones més des­po­bla­des.
Des que cau la Unió Soviètica fins avui en dia s’ha acon­se­guit moder­nit­zar el sis­tema?
S’ha moder­nit­zat fins a cert punt. Putin tenia una mena de lema no escrit: moder­nit­zació auto­ritària. Gri­gori Iav­linski, el líder libe­ral, que d’alguna manera encara té un pes moral en l’escena política russa, va aca­bar dient: “La cosa ha aca­bat amb auto­ri­ta­risme sense moder­nit­zació. Quina moder­nit­zació? Doncs apro­fi­tant la pujada dels preus del petroli en el seu segon man­dat (2004-2008), aquests recur­sos els aboca a la recon­versió i a la recu­pe­ració de l’escola, de la sani­tat, d’alguns ser­veis soci­als, a pro­cu­rar que les pen­si­ons no siguin tan mise­ra­bles, i això li dona vots. D’això en diu moder­nit­zació, jun­ta­ment amb la fabri­cació de noves armes. Aquí el que no dis­mi­nu­eix és el pres­su­post d’arma­ment, que con­ti­nua sent el mateix o fins i tot més alt. I la moder­nit­zació l’aplica a les armes, a l’expor­tació d’armes i també a la influència en con­flic­tes. També a una certa expansió geo­política, amb la inter­venció a l’Afga­nis­tan, en la guerra de Síria, a Veneçuela –no amb armes, però sí amb asses­sors mili­tars–. Intervé a tota l’antiga Unió Soviètica i pro­cura fer, recon­ver­tir, aque­lla comu­ni­tat d’estats inde­pen­dents en què va que­dar la Unió Soviètica, de la qual gai­rebé ni es par­lava, en un ens que s’ano­mena Unió Euro­asiàtica i del qual for­men part Bie­lorússia –Ucraïna, no, perquè se’n va des­mar­car– i alguns països que ho fan a con­tra­cor, com ara el Kazakhs­tan, que té molts recur­sos. L’Uzbekis­tan és un bon satèl·lit i el Kir­gui­zis­tan, també. També hi ha altres estats que els tenen pràcti­ca­ment sota la seva amenaça, com Geòrgia, i d’altres que els tenen com a pro­tec­to­rats com Moldàvia.
Quin és l’objec­tiu de Putin amb aques­tes actu­a­ci­ons?
Tenir-les com a satèl·lits, apli­cant el prin­cipi de sobi­ra­nia limi­tada que va apli­car la Unió Soviètica a Txe­cos­lovàquia i a Hon­gria.
Els peri­o­dis­tes estan en perill a Rússia?
Pot­ser és dels països del món on els peri­o­dis­tes estan més inde­fen­sos. Ho dic al començament del lli­bre. “Gent no ree­du­ca­ble.” Aque­lla cir­cu­lar que el cap de gabi­net de Putin envia l’any 2006 des del Krem­lin a dife­rents ens admi­nis­tra­tius. “Hi ha gent a la nos­tra soci­e­tat que no els agrada com gover­nem i amb aquesta gent cal dia­lo­gar, però ens tro­ba­rem que molta d’aquesta gent acaba, si no col·labo­rant, tenint una acti­tud més o menys ami­ga­ble. Però hi ha gent que no. Hi ha gent que no tindrà cap acti­tud ni ami­ga­ble ni com­pren­si­ble, i aquesta gent se l’ha d’eli­mi­nar.” Al cap d’uns mesos van assas­si­nar Anna Politkóvskaia.
Rússia es pot con­si­de­rar una democràcia?
No. És un estat poli­cial que en diver­sos moments ha tin­gut dife­rents graus, però sem­pre ha estat un estat poli­cial i ha estat emmas­ca­rat per les urnes. És una democràcia paralítica, no s’ha acon­se­guit mai una democràcia real i és un estat més poli­cial ara que no pas en el temps de Ielt­sin, perquè en aquell temps el roba­tori venia per una altra banda, a les sub­has­tes delic­ti­ves per que­dar-se amb la pro­pi­e­tat pública soviètica. Iablinski, en una entre­vista que li vaig fer, ho va recor­dar amb la famosa frase de Sta­lin: “En unes elec­ci­ons el que és impor­tant no és qui diuen que ha gua­nyat les elec­ci­ons, sinó qui compta els vots, i per fer unes elec­ci­ons no calen grans cam­pa­nyes ni pro­pa­gan­des, el que calen són recur­sos admi­nis­tra­tius.”
Fa menció a la vene­ració que hi ha a Rússia per Sta­lin i que Putin ha vol­gut recor­dar.
Putin ha fet una política de rei­vin­di­cació de la figura de Sta­lin com a gran patri­ota. I aquesta política, crec que és una política d’into­xi­cació, però que ha donat resul­tats. En una de les seves últi­mes enques­tes, el cen­tre Levada reve­lava que un 50% li donava suport i que, en el uns casos, tenia fins al 70% de suport. La figura de Sta­lin la tenien més o menys ben situ­ada. Ell és l’Sta­lin post­mo­dern. Ell ha après de Sta­lin, no hi ha cap dubte. Creu que l’enfon­sa­ment de l’URSS ha estat una de les grans catàstro­fes del segle XX i que això es paga­ria car. De fet, Putin creu que es podria haver fet amb molt més res­pecte, però es va fer amb fórmu­les d’escar­ment, de ren­dició incon­di­ci­o­nal. La Unió Soviètica des­a­pa­reix a par­tir d’una ren­dició incon­di­ci­o­nal i d’una des­feta econòmica tre­menda, de les pit­jors que ha vis­cut la història moderna.
I com es podria haver fet perquè els ciu­ta­dans no hagues­sin hagut de patir d’aque­lla manera?
El que durant tot l’any 1990 va posar sobre la taula Gor­bat­xov par­tint de les idees del seu minis­tre d’Eco­no­mia, Gri­gori Iav­linski, era fer un pla Mars­hall per a Rússia. No per esta­bi­lit­zar l’eco­no­mia ni per crear flo­ri­tu­res, sim­ple­ment per evi­tar que hi hagués una catàstrofe i per evi­tar que hi hagues­sin enfron­ta­ments armats i violència. El Pla Mars­hall per a Rússia sig­ni­fi­cava que els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals (FMI, Banc Mun­dial i altres enti­tats finan­ce­res) havien de donar entre 5.000 i 7.000 de mili­ons de dòlars almenys durant cinc anys a Rússia a fons per­dut. Més de 35.000 mili­ons de dòlars, i això no ho van voler fer. Ni Thatc­her ni Bush van voler pas­sar per aquí. És més, hi ha sec­tors que van voler esce­ni­fi­car la ren­dició incon­di­ci­o­nal perquè era la ren­dició de l’antic imperi del mal.
I Putin beu d’aquesta humi­li­ació?
La mateixa humi­li­ació que reben els ale­manys, els ciu­ta­dans de la República de Wei­mar, amb el Trac­tat de Ver­sa­lles i amb les repa­ra­ci­ons de guerra i que ser­vei­xen a Hit­ler i al naci­o­nal­so­ci­a­lisme, al fei­xisme, per remun­tar, arri­bar al poder i final­ment mun­tar la catàstrofe que van mun­tar. Són les matei­xes pul­si­ons emo­ci­o­nals, psi­cològiques, psi­co­so­ci­als i polítiques que ins­pi­ren una gran part de la soci­e­tat russa a posar un home com Putin al cap­da­vant de l’estat, igual que els ale­manys van posar Hit­ler.
Quina és la relació de Putin amb la Unió Euro­pea?
A Putin no li agrada la Unió Euro­pea, li fa nosa, vol­dria que no existís. Per tant, Putin apro­fi­tarà sem­pre qual­se­vol escletxa que hi ha hagi a la Unió Euro­pea i en un estat de la Unió Euro­pea, sobre­tot si aquest estat és dels flancs més fràgils, com ara Espa­nya. Ucraïna és el para­digma de crear males­tar a Europa.
I què pot pas­sar amb la guerra d’Ucraïna?
L’esclat va ser a finals de desem­bre del 2013, quan Vik­tor Ianukóvitx es negava a rati­fi­car, no el trac­tat d’adhesió sinó el d’asso­ci­ació que s’havia ela­bo­rat amb la Unió Euro­pea. Allò és el deto­nant de les mani­fes­ta­ci­ons que comen­cen al desem­bre i con­ti­nuen al gener. Durant el mes de febrer, és quan Ianukòvitx fuig i quan l’exèrcit es manté neu­tral. Mai­dan és una revolta que té com a base la lluita con­tra la sobi­ra­nia limi­tada, és una revolta d’eman­ci­pació naci­o­nal però també és una revolta que lluita con­tra la cor­rupció dels oli­gar­ques, tant dels que són més naci­o­na­lis­tes ucraïnesos com dels que són més pro­rus­sos. Mai­dan té aquest espe­rit. S’havia arri­bat a uns límits espan­to­sos de cor­rupció, i ales­ho­res, per aquest motiu, donen la pre­sidència a Vlo­do­mir Zelenski, que després ha sor­tit tacat i esquit­xat en els Papers de Pan­dora. A Rússia hi ha tanta cor­rupció com la que hi pot haver a Ucraïna. Indub­ta­ble­ment, un dels prin­ci­pals caps de la cor­rupció era un home que al seu moment havia estat vene­rat perquè es pen­sa­ven que era la pro­mesa libe­ral i l’hereu del Putin, Dmi­tri Medvédev, que va ser pre­si­dent, vice­pre­si­dent i pri­mer minis­tre en diver­ses eta­pes.
Quan pensa que Ucraïna mira cap a Europa, es posa nerviós?
Ucraïna té un trac­tat d’asso­ci­ació, no de plena inte­gració, i a la llarga pot for­mar part de l’OTAN. Putin, d’això, no en vol ni sen­tir a par­lar. I apro­fita les esclet­xes que hi ha perquè esde­vin­guin esquer­des. De fet, el 2017 apro­fita les esclet­xes que hi ha a Espa­nya, tot això que s’explica de l’ope­ració Vólkhov, dels 10.000 sol­dats rus­sos. Una part de la premsa anglo­sa­xona –quan va començar el nos­tre setem­bre i octu­bre– van asse­gu­rar que Putin podria apro­fi­tar la fra­gi­li­tat d’Espa­nya. El CNI no va poder tro­bar les urnes del referèndum del 2017 –perquè hi va haver una logística impor­tant per part de la gent–, però que després no pogues­sin tom­bar el cens uni­ver­sal, això sí que crec que només va poder ser amb una actu­ació dels isra­e­li­ans o dels rus­sos. I més aviat els con­tac­tes que es van fer van ser cap al sec­tor rus.
PUTIN TRENTA ANYS DESPRÉS DEL FINAL DE L’URSS Editorial: Edicions de 1984 Pàgines: 320 Preu: 18 euros

des de la PRIMERA LÍNIA

Llibert Ferri (Barcelona, 1948) va ser la veu que va explicar a través de TV3 moments clau de la història de la Unió Soviètica i l’Europa de l’Est. Hi va arribar el 1987 i va ser l’enviat especial de la televisió catalana fins al 2007, quan encara no hi havia corresponsalia. Va veure des de la primera línia com l’URSS es desintegrava. “Hi va haver un 2.500% d’inflació. En pocs mesos, 40 milions de persones travessen el llindar de la pobresa més miserable. La gent es va quedar sense calefacció a les cases, no rebia les pensions”, explica Ferri. Té gravada la imatge de persones grans que sortien al carrer a vendre’s tot el que tenien. Ferri explica que Joseph Stiglitz, Premi Nobel d’Economia de l’any 2001, va dir als responsables de l’FMI (Fons Monetari Internacional): “El que heu fet no té nom.” “La prova és que el màxim dirigent, un home que era director de l’institut Econòmic de Harvard, Jeffrey Sachs, sempre s’ha negat a donar entrevistes sobre l’URSS”, diu Ferri.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor