Internacional

El rastre de l’URSS

La crisi oberta al Kazakhstan mostra els llaços, les aliances i la dependència que mantenen les exrepúbliques soviètiques amb Moscou. Els règims autoritaris trontollen

REALITAT
Putin veu com l’espai postsoviètic es mou i com cada vegada és més difícil contenir les protestes

Fa poc més de trenta anys es dis­so­lia la Unió Soviètica, exac­ta­ment, el dia de Nadal de l’any 1991. A par­tir de lla­vors, dife­rents ter­ri­to­ris que durant dècades havien for­mat part de la potència comu­nista començaven a cami­nar de manera inde­pen­dent. El Kazakhs­tan va ser un d’aquests ter­ri­to­ris. Com a país és un dels més grans del món –ocupa la novena posició– i té una extensió simi­lar a la de l’Argen­tina. Té fron­tera amb Rússia, la Xina, el Kir­gui­zis­tan, el Turk­me­nis­tan i l’Uzbekis­tan.

Les pro­tes­tes, que van començar a prin­ci­pis d’any i que han pro­vo­cat la mort de més de 200 per­so­nes, han sac­se­jat aquest país de poc més de dinou mili­ons d’habi­tants. I el que s’ha anat demos­trant al llarg d’aquests dies és la influència que Mos­cou encara manté sobre aquesta exrepública soviètica. De fet, es con­si­dera que el Kazakhs­tan és un dels més fidels ali­ats a Rússia i que una de les pri­me­res deci­si­ons que va pren­dre el pre­si­dent, Kassym-Jomart Tokayev, quan va veure la dimensió que havien aga­fat les pro­tes­tes va ser tru­car al seu homòleg rus, Vla­di­mir Putin, per dema­nar-li ajuda i sufo­car l’intent de revolta. Aque­lla mateixa nit, tro­pes rus­ses van començar a desem­bar­car al Kazakhs­tan.

Els dos estats per­ta­nyen a l’Orga­nit­zació del Trac­tat de la Segu­re­tat Col·lec­tiva (OTSC), una aliança d’anti­gues naci­ons soviètiques lide­rada per Rússia. Aquesta unió està for­mada actu­al­ment per Armènia, Bie­lorússia, el Kazakhs­tan, el Kir­gui­zis­tan, Rússia i el Tad­jikis­tan, i va ser con­ce­buda com una unió per con­tra­res­tar les ame­na­ces mili­tars exter­nes. El pre­si­dent kazakh va asse­gu­rar que els mani­fes­tants eren grups ter­ro­ris­tes externs, i per això dema­nava la col·labo­ració de Rússia per “esta­bi­lit­zar” el país.

I per què arri­ben aques­tes pro­tes­tes? Quin ha estat el deto­nant que ha fet encen­dre l’espurna que ha pro­vo­cat que milers de per­so­nes sur­tin al car­rer en dife­rents parts del país? Doncs la pujada del preu del com­bus­ti­ble, el gas liquat, que és un pro­ducte nor­mal­ment barat i que fan ser­vir la majo­ria de ciu­ta­dans per omplir el dipòsit dels seus vehi­cles. L’aug­ment d’un pro­ducte bàsic per al dia a dia dels ciu­ta­dans ha encès els ànims però com a rere­fons hi ha un males­tar gene­ra­lit­zat que s’ha cana­lit­zat a través d’una pro­testa de per­fil econòmic. Davant la mag­ni­tud de les pro­tes­tes, de les més impor­tants que ha vis­cut mai el país, el govern ha fet marxa enrere i una part de la cúpula ha estat ces­sada.

El Kazakhs­tan es des­criu com un país auto­ri­tari. Les elec­ci­ons les gua­nya el mateix par­tit amb un suport de pràcti­ca­ment el 100% dels vots. L’opo­sició és ine­xis­tent. Després de la renúncia del pri­mer pre­si­dent, Nur­sul­tan Nazar­bayev, que va ocu­par el càrrec des de la inde­pendència fins al 2019, la gent espe­rava que el nou líder, Kassym-Jomart Tokayev, portés can­vis. Aques­tes expec­ta­ti­ves es van veure frus­tra­des de seguida. Només un exem­ple: el canvi de nom de la capi­tal d’Astana a Nur-Sul­tan, en honor a l’exlíder, va ser una prova per a molts que les elits de sem­pre encara con­ti­nu­a­ven i feien osten­tació del seu poder. Les estàtues que hi ha repar­ti­des en molts punts del ter­ri­tori també són una mos­tra de la influència que encara per­dura.

inter­venció russa

La influència de Mos­cou sobre el Kazakhs­tan s’ha dei­xat veure en les ràpides mani­o­bres que s’han exe­cu­tat. Dar­rere el teló d’una aliança de segu­re­tat, s’amaga el desig de con­trol de Rússia al que s’ha bate­jat com el seu pati del dar­rere. La crisi del Kazakhs­tan és un dels nous fronts que se li van obrint al pre­si­dent rus, Vla­di­mir Putin, que mai dubta a inter­ve­nir. Abans del Kazakhs­tan hi ha hagut Bie­lorússia. L’agost de 2020 unes pro­tes­tes van fer tron­to­llar el tron del pre­si­dent bie­lorús, Alek­sandr Lukai­xenko, que ostenta el poder des de 1994. Davant de l’esca­lada de les mani­fes­ta­ci­ons, el líder bie­lorús tam­poc va dub­tar a dema­nar ajuda a Putin. A més de sufo­car la revolta, el pre­si­dent rus va injec­tar més de 1.000 mili­ons de dòlars per apun­ta­lar la cas­ti­gada eco­no­mia bie­lo­russa. Un bon tracte amb el preu del gas també ha ser­vit perquè aquest país torni a acos­tar-se més inten­sa­ment a l’òrbita russa. Fa poc més d’un any també escla­tava la guerra a l’Alt Kara­bakh entre dos ene­mics acèrrims i també exrepúbli­ques soviètiques: Armènia i l’Azer­baid­jan lliu­ra­ven una guerra exprés de la qual l’Azer­baid­jan sor­tia vic­toriós amb l’annexió de l’Alt Kara­bakh, un ter­ri­tori que els dos països recla­men. En aquest cas, Rússia es va com­por­tar com una potència més aviat neu­tral: amb Armènia el lliga pre­ci­sa­ment el pacte que en aquest cas s’ha fet ser­vir per inter­ve­nir al Kazakhs­tan, i amb l’Azer­baid­jan hi ha impor­tants interes­sos econòmics. Bakú és un bon aliat econòmic, perquè fa una gran des­pesa d’armes que com­pra direc­ta­ment a Mos­cou. Les pro­tes­tes al Kazakhs­tan, però, no arri­ben en el millor moment per a Putin. Enfan­gats en una guerra amb Ucraïna, que ha posat en alerta la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal i l’OTAN, Putin veu com l’espai post­soviètic es mou i com cada vegada és més difícil con­te­nir unes pro­tes­tes que van diri­gi­des, sobre­tot en el cas de Bie­lorússia i el Kazakhs­tan, cap a un sis­tema polític que, enco­bert d’una supo­sada democràcia, ha permès que els pre­si­dents actuïn com a líders auto­ri­ta­ris i que es per­petuïn durant anys en el poder. El cas de Lukai­xenko, que és pre­si­dent des del 1994, és para­digmàtic, com també el de l’antic man­da­tari kazakh, Nur­sul­tan Nazar­bayev.

Tot i que el Kazakhs­tan es per­fila com un dels ali­ats més fidels del Krem­lin, les for­ces rus­ses, jun­ta­ment amb les dels altres països que for­men l’Orga­nit­zació del Trac­tat de la Segu­re­tat Col·lec­tiva, ja han anat aban­do­nant el país a mesura que les pro­tes­tes han anat a la baixa. Hi ha diver­sos motius que asse­nya­len aquesta reti­rada russa: aquesta inter­venció no s’hau­ria vist al Kazakhs­tan com una manera de paci­fi­car els dis­tur­bis, sinó com un intent de Rússia de posar els dos peus en ter­ri­tori kazakh. En un moment tan deli­cat de la història, i per molt que el Kazakhs­tan tin­gui llaços amb Rússia i pràcti­ca­ment una nul·la relació amb Occi­dent, la presència russa ha inco­mo­dat. Bona part de la població ho ha inter­pre­tat com una mani­o­bra simi­lar a la que va per­me­tre a Mos­cou anne­xi­o­nar, el 2014, la península de Cri­mea, que en aquell moment per­ta­nyia a Ucraïna.

A més, en aquests trenta anys d’inde­pendència, la demo­gra­fia del país ha expe­ri­men­tat un gir, i ara un 70% de la població és d’ori­gen kazakh, quan abans ho era d’un 40%. La raó és que després d’acon­se­guir la inde­pendència han estat gai­rebé un milió les per­so­nes que han tor­nat al seu país men­tre que d’altres que pro­ve­nien de dife­rents zones de la Unió Soviètica van aca­bar emi­grant. Ara, per tant, la sobi­ra­nia naci­o­nal és un tema impor­tant.

un país clau a l’àsia central

El Kazakhstan, ric en petroli i gas, és el país més influent de l’Àsia Central, responsable del 60% del PIB de la regió. El país produïa 1,8 milions de barrils diaris el 2020. És també el segon productor de petroli dels països socis de l’OPEP, al darrere de Rússia. De fet, l’or negre representava el 21% del PIB kazakh el 2020, segons el Banc Mundial.

Compta amb grans quantitats de manganès, ferro, crom i carbó. També disposa de les segones reserves mundials identificades d’urani. El Kazakhstan va declarar la seva independència el 1991, durant el col·lapse de la Unió Soviètica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.