Internacional

Narcotràfic, Femenicidi i degradació institucional

La guerra del narcotràfic contamina el poder polític
L’acció política del president López Obrador ha defraudat àmplies capes de les classes populars i dels grups progressistes

Mèxic, el ter­cer país més extens d’Amèrica, 130 mili­ons d’habi­tants, una quarta part de població indígena o pre­do­mi­nant­ment indígena i prop de dues ter­ce­res parts de població mes­tissa (indígena espa­nyola), és la segona eco­no­mia més gran de l’Amèrica Lla­tina, però pre­senta uns nivells de desi­gual­tat i pobresa insu­por­ta­bles. A més, des de mit­jans de la pri­mera dècada del segle, viu una crei­xent degra­dació ins­ti­tu­ci­o­nal, sobre­tot en alguns estats del nord i del cen­tre (Baixa Califòrnia, Sonora, Sina­loa, Chi­hu­a­hua, Mic­hoacán...), que amenaça d’hipo­te­car defi­ni­ti­va­ment el futur de la fede­ració. Lamen­ta­ble­ment, les espe­ran­ces dipo­si­ta­des en l’excap de govern de Mèxic dis­tricte fede­ral i etern can­di­dat de l’esquerra Andrés Manuel López Obra­dor –també cone­gut per les sigles del seu nom, AMLO i que després de dos intents fallits, final­ment va gua­nyar les elec­ci­ons fede­rals del juliol del 2018– no s’han vist con­fir­ma­des, i la seva acció política ha defrau­dat àmplies capes de les clas­ses popu­lars i dels grups pro­gres­sis­tes que li van donar suport. Això ha gene­rat més nivells de frus­tració i d’inse­gu­re­tat, fins a l’extrem que davant la crisi des­en­ca­de­nada per la covid-19, hi ha sec­tors de la població que con­si­de­ren que a l’hora de fer front a les con­seqüències de la pandèmia i pres­tar ajuda han estat més eficaços alguns càrtels del nar­cotràfic amb els mem­bres de les seves xar­xes de cli­en­te­lisme que no pas el govern amb la població en gene­ral.

És cert que la degra­dació ins­ti­tu­ci­o­nal de Mèxic comença molt abans i que té molt a veure amb el mono­poli del poder del Par­tit Revo­lu­ci­o­nari Ins­ti­tu­ci­o­nal (PRI), que va gover­nar de manera inin­ter­rom­puda durant set dècades (1929-2000) i va cons­truir –i es va apro­piar– un dis­curs ide­a­lit­zat de la revo­lució mexi­cana i unes xar­xes de cli­en­te­lisme que, després de la pre­sidència de Lázaro Cárde­nas (1934-1940), va uti­lit­zar per desa­cre­di­tar l’opo­sició –sem­pre tit­llada de con­tra­re­vo­lu­cionària– i trans­for­mar-se en un par­tit estat minat per la cor­rupció i el nepo­tisme que no dubta a uti­lit­zar el frau elec­to­ral i, si cal, la guerra bruta, com en les dècades dels sei­xanta-vui­tanta con­tra l’esquerra i les guer­ri­lles, per tal de man­te­nir-se al poder. És cert també, però, que la crisi econòmica del 2008 al 2014 va sac­se­jar de manera bru­tal Mèxic i que la lega­lit­zació de la mari­hu­ana en alguns estats de l’oest dels Estats Units i al Canadà reper­cu­teix direc­ta­ment en les eco­no­mies dels càrtels mexi­cans del nar­cotràfic, i des­en­ca­dena una com­petència que desem­boca en una guerra sag­nant, amb par­ti­ci­pació colom­bi­ana en alguns moments, pels mer­cats de l’heroïna en el poderós i ric estat del nord. Es cal­cula que en les dues pri­me­res dècades del segle, aquesta guerra ha cos­tat més de 100.000 morts i 22.000 des­a­pa­re­guts. La guerra con­ta­mina direc­ta­ment el poder polític i judi­cial, de manera que, molt sovint, polítics, jut­ges i poli­cies en lloc de per­se­guir els delinqüents es tro­ben al ser­vei dels càrtels, tal com va suc­ceir a prin­ci­pis de segle amb el cas del port de la ciu­tat de Lázaro Cárde­nas, a l’estat de Mic­hoacán, que va caure en mans del càrtel de Los Caba­lle­ros Tem­pla­rios, que també es va fer amo del sec­tor de la mine­ria del ferro de l’estat i uti­lit­zava el port per als seus nego­cis il·legals, però també per con­tro­lar les expor­ta­ci­ons legals cap a la Xina. Va cal­dre una acció con­junta de l’exèrcit i la poli­cia el novem­bre del 2013 per expul­sar-los del port i res­ti­tuir la lega­li­tat.

En una soci­e­tat for­ta­ment mas­clista com la mexi­cana, la guerra entre els càrtels té una deri­vada espe­ci­al­ment tràgica, un incre­ment sense pre­ce­dents dels assas­si­nats de dones. Mar­cela Lagarde va defi­nir el 2006 el femi­ni­cidi com l’assas­si­nat, pre­ce­dit o no de vio­lació, de dones i nenes per raons de gènere. El femi­ni­cidi és una lacra uni­ver­sal, que, en la pri­mera dècada del segle, asso­lia en una dot­zena de països una relació de sis dones assas­si­na­des per cada 100.000 i en una dot­zena més se situ­ava entre tres i sis assas­si­na­des per cada 100.000. En con­junt, una quarta part dels 104 països dels quals es dis­posa de dades apor­ta­ven el 47% de les dones assas­si­na­des. Ara bé, com subrat­lla l’acti­vista femi­nista mexi­cana, el femi­ni­cidi res­pon a carac­terísti­ques d’exter­mini ritual al país nord-ame­ricà, on s’ha pas­sat d’una mit­jana de 1.500 dones assas­si­na­des cada any a prin­ci­pis de la dècada dels noranta, però amb una tendència a dava­llar en els dar­rers anys del segle i pri­mers del segle XXI, a les 4.000 del 2020. Només en els tres pri­mers anys de la pre­sidència de López Obra­dor van morir 11.000 dones assas­si­na­des o, el que és el mateix, deu dones vícti­mes de la violència mas­clista cada dia, davant la indi­ferència de la justícia i les for­ces poli­ci­als. I no hi ha dubte que aquest incre­ment dels crims mas­clis­tes, clara­ment obser­va­ble a par­tir del 2008 en les dades anu­als que publica l’Ins­ti­tut Naci­o­nal d’Estadística i Geo­gra­fia de Mèxic (INEGI) té molt a veure amb la guerra dels càrtels i amb la degra­dació d’unes ins­ti­tu­ci­ons mina­des per la cor­rupció i sos­ca­va­des per les xar­xes de cli­en­te­lisme del nar­cotràfic. Igual­ment, com a danys col·late­rals inten­ci­o­nats, cal atri­buir a la guerra dels càrtels i al dete­ri­o­ra­ment i la cor­rupció de les ins­ti­tu­ci­ons –sobre­tot de gran part de l’apa­rell judi­cial, de la poli­cia i de l’esta­ment polític– l’acrei­xe­ment dels assas­si­nats, que d’un total de 14.493 el 1993 van pas­sar als 36.773 del 2020 (fa uns dies es des­co­brien setze cadàvers a l’estat de Zaca­te­cas, vícti­mes de l’enfron­ta­ment entre dos grups cri­mi­nals que es dis­pu­ten el con­trol de les acti­vi­tats delic­ti­ves) i el fet que ja fa uns anys que Mèxic és el país del món on, sense estar en guerra, són assas­si­nats més peri­o­dis­tes (150 des de l’any 2000, 9 el 2021 i 5 només en el que va d’any), perquè denun­ciar la situ­ació que viu el país i asse­nya­lar-ne els res­pon­sa­bles es paga sovint amb la vida.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.