Internacional

Assaig de guerra

Un laboratori del conflicte. Les tàctiques desplegades per l’exèrcit rus a Ucraïna s’han posat en pràctica a Síria. Kíiv podria ser el nou Alep?

ATACS
La batalla d’Alep va ser un dels episodis més cruents de la guerra siriana. La intervenció militar russa va ser clau per a la victòria d’Assad
MANIOBRES
Els atacs contra hospitals o escoles van ser una constant durant el conflicte sirià

Bom­bar­de­jos indis­cri­mi­nats sobre zones habi­ta­des, atacs a edi­fi­cis on hi ha nens –com un dels dar­rers que s’ha produït a la ciu­tat de Mariúpol, on es cal­cula que hi havia un miler de per­so­nes refu­gi­a­des–, cor­re­dors huma­ni­ta­ris que no es res­pec­ten... Són algu­nes de les tàcti­ques de guerra que ha fet ser­vir Rússia en la invasió a Ucraïna. No són noves. De fet, són la posada en pràctica del que l’exèrcit rus ha per­pe­trat a Síria en els dar­rers anys. Mos­cou va entrar de ple en la guerra de Síria el setem­bre del 2015. El pre­si­dent rus, Vladímir Putin, va esgri­mir lla­vors que l’avanç d’Estat Islàmic podia supo­sar un perill per a l’esta­bi­li­tat del seu país. De fet, no volia que el radi­ca­lisme islàmic entrés pel Cau­cas i tornés a supo­sar un con­flicte amb Txetxènia, on aquells anys hi havia un dego­teig impor­tant de com­ba­tents que s’allis­ta­ven a les files giha­dis­tes. De fet, aquests mili­tars es con­si­de­ra­ven els més pre­pa­rats entre les files d’Estat Islàmic, que tenia una mul­ti­tud de segui­dors que s’havien anat unit a la seva causa, però que no tenien cap mena d’experiència. Per a Rússia, l’entrada en un con­flicte inter­na­ci­o­nal a gran escala després del col·lapse de la Unió Soviètica sig­ni­fi­cava donar un cop de puny sobre la taula davant la Unió Euro­pea i els Estats Units.

L’ajuda russa al règim de Bas­har al-Assad s’ha reve­lat clau perquè pogués gua­nyar una guerra que se li havia anat com­pli­cant després de qua­tre anys de con­flicte. La inter­venció mili­tar del Krem­lin va ser una de les més sag­nants de la guerra siri­ana. Per pri­mera vegada, es van uti­lit­zar míssils balístics inter­con­ti­nen­tals, caces de com­bat Su-57, el sis­tema de defensa antiaèria S-500 o els tancs Armata. Amb l’estratègia de la des­trucció total, Rússia va acon­se­guir posar les seves botes sobre el ter­reny i lide­rar una ope­ració que fins lla­vors també havia tin­gut el suport de l’Iran i d’altres grups com les milícies liba­ne­ses de Hez­bo­llah. La demos­tració de força també va ser­vir a Putin per con­so­li­dar la sor­tida al Medi­ter­rani de la base siri­ana de Tar­tus –d’on pre­ci­sa­ment fa unes set­ma­nes sor­tien sis vai­xells de guerra que es diri­gien cap al mar Negre– i per acon­se­guir uns con­trac­tes astronòmics per a la recons­trucció del país. A més, Damasc ha adju­di­cat a com­pa­nyies rus­ses l’explo­tació de camps de petroli i fos­fats. Hi ha qui diu que en la guerra siri­ana el prin­ci­pal gua­nya­dor va ser la Rússia de Putin.

ter­ror

El fet d’ata­car bar­ris resi­den­ci­als segueix l’estratègia del ter­ror. El que es vol amb aquesta mani­o­bra mili­tar és ate­mo­rir la població civil, pro­vo­cant que marxi de les ciu­tats, que aban­doni casa seva i que es con­ver­teixi en refu­gi­ada. Bui­dar el país. De moment, aquesta tàctica és una de les més empra­des a Ucraïna, si es té en compte que gai­rebé 3 mili­ons de per­so­nes ja n’han mar­xat. Amb aquesta estratègia, el pre­si­dent rus està envi­ant riua­des de refu­gi­ats cap a Europa, una estratègia que també va fer ser­vir l’estiu pas­sat el pre­si­dent bie­lorús, Alek­sandr Lukai­xenko, que lla­vors va enviar-hi refu­gi­ats que pro­ve­nien de països com l’Afga­nis­tan. Lukai­xenko és un fidel aliat de Vladímir Putin, i Bie­lorússia s’ha con­ver­tit en un satèl·lit rus des que el Krem­lin el va aju­dar a ani­qui­lar una inci­pi­ent revolta que es va pro­duir l’estiu del 2020 i que denun­ci­ava frau en les elec­ci­ons.

setge a les ciu­tats

La bata­lla d’Alep va ser un dels epi­so­dis més cru­els de la guerra de Síria, i la inter­venció russa en aque­lla ciu­tat va supo­sar un abans i un després. La bata­lla d’Alep està con­si­de­rada “la mare de totes les bata­lles” o “l’Sta­lin­grad sirià”.

Alep, capi­tal econòmica del país i decla­rada Patri­moni de la Huma­ni­tat per la UNESCO, va que­dar pràcti­ca­ment des­truïda després de qua­tre anys de com­bats que van anar des del juliol del 2012 fins al desem­bre del 2016. L’urbs va que­dar par­tida en dos, de manera que hi va haver bar­ris que van que­dar sota el con­trol dels rebels i dels grups isla­mis­tes (fili­als d’Al-Qaida) i d’altres, sota el poder de l’exèrcit sirià. Els bom­bar­de­jos en ins­tal·laci­ons com esco­les i hos­pi­tals van ser una cons­tant. De fet, en un d’aquests atacs va morir un dels dar­rers pedi­a­tres que hi havia a la zona. Les vícti­mes civils es comp­ta­ven per milers. Altres veus expli­ca­ven que els bom­bar­de­jos coin­ci­dien amb l’entrada i sor­tida dels nens a l’escola. Els set­ges que es viuen aques­tes set­ma­nes en diver­ses pobla­ci­ons d’Ucraïna, com ara Mariúpol o Khàrkiv, han fet recor­dar aquests epi­so­dis.

Una de les pre­gun­tes que aquests dies pla­nen sobre el futur de la guerra a Ucraïna és si Kíiv pot patir un setge com el que va tenir Alep o fins i tot Grozni, la capi­tal txet­xena, que va que­dar gai­rebé en runes després del pas de l’exèrcit rus durant la segona guerra que va enfron­tar aquesta exrepública amb Mos­cou. Qui­nes seran les pro­pe­res deci­si­ons de Putin? En els pri­mers com­pas­sos de la invasió, el que s’ha esce­ni­fi­cat és que l’exèrcit rus té ordres de bom­bar­de­jar objec­tius civils. Segu­ra­ment, Putin havia cal­cu­lat que la resistència ucraïnesa es des­fa­ria com un terròs de sucre, però la rea­li­tat és que després de tres set­ma­nes d’atacs, els avenços mili­tars són impor­tants, però no s’augura una ren­dició entre les posi­ci­ons ucraïneses. El setge de Kíiv, però, no es pre­senta com una tasca fàcil. La seva oro­gra­fia, amb el riu Dnièper i els seus aflu­ents tra­ves­sant-la, i també una extensió impor­tant són alguns dels esculls que es poden tro­bar els mili­tars rus­sos a l’hora d’asset­jar-la. A hores d’ara la capi­tal ucraïnesa és una ciu­tat fan­tasma. Es cal­cula que la mei­tat de la població, que és d’uns 3 mili­ons d’habi­tants, n’ha mar­xat. Als car­rers per on fa tan sols unes set­ma­nes la gent pas­se­java, gau­dia de bars i res­tau­rants i anava a estu­diar o a tre­ba­llar només hi que­den bar­ri­ca­des i mili­tars.

MER­CE­NA­RIS

L’exèrcit rus ha fet gala del seu poten­cial durant els dar­rers anys. Ho va fer durant la guerra de Síria i ho està fent ara amb la invasió d’Ucraïna. Tot i això, Putin no es deu refiar gaire de la moral de les seves tro­pes si demana l’ajut de mer­ce­na­ris perquè acu­dei­xin a la zona de guerra. Ho denun­ci­ava fa pocs dies el pre­si­dent ucraïnès, Volodímir Zelenski. Alguns ana­lis­tes asse­nya­len que l’arri­bada de mili­ci­ans pot supo­sar un canvi d’estratègia, i que units al poten­cial aeri hi pugui haver un des­ple­ga­ment de tro­pes ter­res­tres a les ciu­tats. Aquesta no seria la pri­mera vegada que mili­ci­ans siri­ans són uti­lit­zats en altres con­flic­tes. Tur­quia ja els va fer ser­vir en els con­flic­tes de Líbia i l’Azer­baid­jan.

Ara, la diferència radica en el fet que Ankara ha fet ser­vir mer­ce­na­ris reclu­tats a les files de grups rebels que fa anys que són pagats i finançats pel govern de Recep Tayyip Erdo­gan. Aquesta seria la pri­mera vegada que el règim de Bas­har al-Assad usa­ria els seus sol­dats per a una missió a l’estran­ger. La situ­ació de l’exèrcit sirià no és la més òptima, després de més de deu anys de guerra, i tot i que domi­nen la major part del país, hi ha zones com la d’Idlib on encara hi ha com­bats i presència de for­ces rus­ses.

armes químiques

L’OTAN alerta de la pos­si­bi­li­tat que Rússia empri armes químiques amb un “pre­text fals”. Mos­cou ha acu­sat Kíiv de tenir labo­ra­to­ris on es fabrica aquest tipus d’arma­ment. Síria va ser un autèntic labo­ra­tori d’assaig d’aques­tes armes. El règim sirià va bom­bar­de­jar l’agost del 2013 amb gas sarín el suburbi de Guta (Damasc). Més de 1.300 per­so­nes, entre elles molts menors, van morir en una sola nit. Pre­ci­sa­ment, Rússia i la Xina van vetar una reso­lució de l’ONU que pre­veia san­ci­ons con­tra Síria per l’ús d’armes químiques.

L’assaig de guerra a Síria va ser­vir a Rússia per crear un autèntic manual del con­flicte. I ara, fins on estarà dis­po­sat a arri­bar Putin?

l’infern de mariúpol

La ciutat de Mariúpol, al sud d’Ucraïna i situada a la costa del mar Negre, és un dels objectius militars de l’exèrcit rus. Des de fa tres setmanes, aquesta ciutat portuària viu un infern, segons paraules dels mateixos habitants. Hi ha milers de persones refugiades en soterranis, on comença a escassejar el menjar. De fet, a la ciutat ja no hi ha aigua, i als combois humanitaris els és molt difícil arribar-hi perquè les hostilitats no cessen. Mariúpol ja va patir el bombardeig en un hospital maternoinfantil. Mentrestant, les converses entre Rússia i Ucraïna per posar fi a la invasió russa continuen.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor