Internacional

Els conflictes oblidats

La invasió de Rússia a Ucraïna acapara l’atenció mediàtica des de fa setmanes. La guerres del Iemen, les que es lliuren a Àfrica i la violència a l’Afganistan, però, no s’aturen

AFGANISTAN
El retorn dels talibans després de vint anys va generar una onada d’indignació a les xarxes socials l’estiu passat

El silenci s’ha fet a l’Afga­nis­tan. Recor­den els tali­bans? Van arri­bar al poder tot just el mes d’agost pas­sat. El món va entrar en un estat d’indig­nació i la seva tor­nada al govern va aga­far molta gent per sor­presa. Les xar­xes soci­als es van omplir de mis­sat­ges en con­tra dels tali­bans i a favor dels drets de les dones. Ara, les notícies arri­ben amb comp­ta­go­tes. L’atenció mediàtica s’ha des­plaçat cap a un con­flicte que ens inter­pel·la per la seva bru­ta­li­tat i també per la seva pro­xi­mi­tat. Ucraïna és a l’est d’Europa.

Sobre el ter­reny, la marxa de les tro­pes ame­ri­ca­nes del país asiàtic –hi van arri­bar després de l’atac a les Tor­res Bes­so­nes l’11-S– va supo­sar que aquest grup tornés a assu­mir el con­trol del país. La història de l’Afga­nis­tan és una història de violència. El retorn dels isla­mis­tes al poder dibuixa un esce­nari molt com­pli­cat, sobre­tot, per a les dones. Durant els pri­mers dies al poder, els tali­bans ja es van ocu­par de pro­hi­bir que pogues­sin sor­tir soles al car­rer, anar a tre­ba­llar o a la uni­ver­si­tat, tot i que després van recu­lar per la pressió inter­na­ci­o­nal. Els avenços, tímids però impor­tants, que s’havien acon­se­guit en els dar­rers anys que­da­ven esmi­co­lats. La dona, un altre cop, al dar­rere de la porta de casa, sense pos­si­bi­li­tat de créixer ni d’eman­ci­par-se. L’esce­nari polític a hores d’hora és fosc. Els tali­bans ocu­pen el govern, i el país, de grans dimen­si­ons, està ple de grups insur­gents que mal­den per acon­se­guir el seu bocí de poder. Sense obli­dar la implan­tació d’Estat Islàmic; tot i que una de les seves ambi­ci­ons és acon­se­guir que el país asiàtic es con­ver­teixi en una nova Síria, encara estan lluny d’acon­se­guir el seu objec­tiu. En un país immers en una violència latent des de fa més de qua­tre dècades, hi ha milers de per­so­nes que volen fugir-ne per tro­bar un futur millor. Són la imatge de la des­es­pe­ració que es va poder veure a les pis­tes de l’aero­port de Kabul fa poc més de mig any.

L’INFERN SOBRE LA TERRA

És com s’ha des­crit mol­tes vega­des el con­flicte del Iemen. Es va ini­ciar el 2014, i les xifres ens mos­tren la seva cru­esa: en aquests set anys de guerra es cal­cula que s’han produït més de 60.000 morts. El país és un dels més pobres del món àrab, i aquests anys en con­flicte han supo­sat una greu crisi huma­nitària: més de 17 mili­ons de ieme­ni­tes tenen inse­gu­re­tat ali­mentària. De fet, a prin­ci­pis d’aquesta set­mana, tres agències de les Naci­ons Uni­des aler­ta­ven que si no es fa un esforç ingent per enviar recur­sos al Iemen el país “està a punt d’una catàstrofe”. A més de la fam, les epidèmies, com ara el còlera, també han cas­ti­gat dura­ment la població. El con­flicte és una de les dar­re­res espur­nes que va encen­dre la Pri­ma­vera Àrab, però que de seguida es va con­ver­tir en una guerra que enfronta els hout­his –xiïtes, que tenen el suport de l’Iran– amb el govern d’Abd Rab­buh Man­sur Hadi, que té el suport de l’Aràbia Sau­dita. Pre­ci­sa­ment, aquests dos grans actors regi­o­nals han tras­lla­dat les seves pug­nes a ter­ri­tori ieme­nita i han con­ver­tit el país en un esce­nari de mort i des­trucció. Mol­tes de les armes que uti­litza l’Aràbia Sau­dita con­tra la població ieme­nita han estat venu­des per l’Estat espa­nyol.

Àfrica és el con­ti­nent més obli­dat. Les guer­res que s’hi lliu­ren rara­ment aca­pa­ren l’atenció mediàtica. Un dels prin­ci­pals exem­ples és el con­flicte ini­ciat el 2020 a la regió de Tigre, a Etiòpia, en què un dels països més pobres de l’Àfrica s’enfronta a la pugna entre l’exèrcit etíop i les for­ces de l’Estat de Tigre. Aquests com­bats han supo­sat que cen­te­nars de milers de per­so­nes hagin hagut de mar­xar de casa seva i bus­quin refugi en països com el Sudan. Les dar­re­res dades reve­len que ja hi hau­rien mort unes 40.000 per­so­nes. Somàlia o Nigèria també són països cas­ti­gats per la violència, en aquest cas per la implan­tació de grups isla­mis­tes com Al-Sha­bab (filial d’Al-Qaida) i Boko Haram. O la guerra a la República Cen­tre­a­fri­cana, o la violència que s’ha des­fer­mat a Myan­mar (Àsia), on la repressió con­tra els con­tra­ris al règim és bru­tal després del cop d’estat que es va pro­duir a prin­ci­pis del 2021. Uns i altres són con­flic­tes obli­dats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.