Internacional

Miquel Ramos

PERIODISTA

“El País Valencià ha estat un laboratori per a l’extrema dreta”

Miquel Ramos explica l’evolució que el País Valencià ha viscut els darrers anys. Assegura que el canvi generacional ha comportat un canvi polític

VOTANTS DE VOX
“Qui vota l’extrema dreta no ho fa pensant en el seu programa econòmic”

El peri­o­dista Miquel Ramos (València, 1979) docu­menta al seu nou lli­bre Anti­fei­xis­tes (Capitán Swing) la lluita con­tra l’extrema dreta a l’Estat espa­nyol des dels anys noranta. En aquesta entre­vista ana­litza en pro­fun­di­tat el paper de l’extrema dreta al País Valencià al llarg de les dar­re­res dècades i l’anti­ca­ta­la­nisme que ha exer­cit aquest movi­ment.

Al País Valencià, l’extrema dreta es va fer més forta que en altres punts de l’Estat espa­nyol?
València viu una situ­ació molt par­ti­cu­lar. Jo crec que la Tran­sició va durar més al País Valencià que a la resta de l’Estat. Per cir­cumstàncies, però també pel con­flicte, iden­ti­tari, fabri­cat per part de la dreta i fins i tot amb l’apli­cació de les cla­ve­gue­res de l’Estat, que entren en aquesta con­fron­tació de qual­se­vol rei­vin­di­cació cul­tu­ral del valen­ci­a­nisme. No era única­ment i exclu­si­va­ment a València on s’ata­ca­ven per­so­nes vin­cu­la­des als movi­ments soci­als o d’esquer­res. Això pas­sava a Madrid, pas­sava a Bar­ce­lona, pas­sava a Sara­gossa. Ara bé, sí que és cert que hi havia aquest com­po­nent anti­ca­ta­la­nista. L’anti­ca­ta­la­nisme ha estat un dels trets específics de l’extrema dreta espa­nyola històrica­ment, però al País Valencià es va viure amb molta inten­si­tat fins i tot fins a l’actu­a­li­tat. S’ha fet ban­dera de l’anti­ca­ta­la­nisme i s’ha cons­truït un relat de l’extrema dreta valen­ci­ana que és molt carac­terístic i molt propi. El que per a l’extrema dreta era into­le­ra­ble, i és pre­ci­sa­ment on han exer­cit aquesta violència i aquest asset­ja­ment cons­tant, era qual­se­vol rei­vin­di­cació cul­tu­ral, lingüística o popu­lar de nor­ma­lit­zació d’una llen­gua i d’una manera d’enten­dre el País Valencià.
I el dis­curs d’extrema dreta s’ha aca­bat impo­sant? Han gau­dit de poder?
Ara no. Hi ha hagut un canvi. El País Valencià ha can­viat molt, sobre­tot en aquests últims set o vuit anys, però sí que és cert que el País Valencià ha estat un labo­ra­tori de pro­ves per a l’extrema dreta, ava­lat pel govern i per l’statu quo espa­nyol. Ha gau­dit d’una impu­ni­tat molt sos­pi­tosa i molt evi­dent. L’extrema dreta ha estat ben con­nec­tada amb el poder; fins i tot quan ha gua­nyat el Par­tit Popu­lar a València ho ha fet acom­pa­nyat d’una for­mació mar­ca­da­ment anti­ca­ta­la­nista com és Unió Valen­ci­ana. I això marca. Hi va haver un trans­va­sa­ment econòmic i polític, també bidi­rec­ci­o­nal, de l’extrema dreta valen­ci­a­nista cap al Par­tit Popu­lar, i el PP nodria gran part d’aquest subs­trat social anti­ca­ta­la­nista que hi havia a la soci­e­tat valen­ci­ana. Aquest ide­ari de l’extrema dreta sí que ha estat inse­rit dins la dreta, que ha gover­nat durant anys, i tot i que a poc a poc s’ha anat rever­tint encara con­ti­nua. Només s’ha de veure com el PP valencià, també Ciu­ta­dans i Vox fan ban­dera de l’anti­ca­ta­la­nisme.
Comenta que en els dar­rers anys el País Valencià ha can­viat. No deixa de ser curiós que sigui en el moment en què Vox i l’extrema dreta s’han dis­pa­rat a l’Estat espa­nyol...
No és que al País Valencià es voti menys extrema dreta, sinó que la soci­e­tat valen­ci­ana ha madu­rat. I cada cop, l’anti­ca­ta­la­nisme –que al cap i a la fi és anti­va­len­ci­a­nisme perquè va en con­tra de qual­se­vol nor­ma­lit­zació de la llen­gua i de la con­cepció de País Valencià que tenim altres per­so­nes– s’ha anat diluint i aques­tes tesis nega­ci­o­nis­tes de la dreta espa­nyola a València –com negar la uni­tat de la llen­gua o qual­se­vol expressió cul­tu­ral valen­ci­ana pel perill que con­forma per a ells que sigui una amenaça con­tra l’espa­nyo­li­tat del País Valencià– a poc a poc s’ha anat diluint. A més, ara hi ha un govern del qual for­men part opci­ons valen­ci­a­nis­tes, un fet fins ara impen­sa­ble al País Valencià.
I com s’ha arri­bat fins aquí?
Hi ha un canvi gene­ra­ci­o­nal que pro­du­eix un canvi polític i una nor­ma­lit­zació del valen­ci­a­nisme, que és una cosa que havia estat cri­mi­na­lit­zada, estig­ma­tit­zada, per­se­guida i agre­dida cons­ta­ment. També hi influ­eix la resiliència, l’acti­tud de resistència que han tin­gut els movi­ments soci­als davant l’hege­mo­nia de la dreta, i una lluita en sole­dat que el que ha fet és crear una mena de cul­tura anti­fei­xista dins de tot l’estrat democràtic. El fet de tenir tanta impu­ni­tat ha creat una cul­tura de resistència molt potent i una capa­ci­tat d’auto­or­ga­nit­zació i enfor­ti­ment des de baix de tots els movi­ments soci­als. Hi ha cert con­sens anti­fei­xista dins de la soci­e­tat valen­ci­ana democràtica, i l’esquerra en par­ti­cu­lar, que fa que avui dia el País Valencià sigui un ter­ri­tori molt més ama­ble i mar­ca­da­ment anti­fei­xista en alguns aspec­tes. Òbvi­a­ment res és per a sem­pre, i les coses poden can­viar, però sí que aquesta cul­tura de la resistència ha enfor­tit les bases d’una soci­e­tat més cons­ci­en­ci­ada.
I lla­vors... a què atri­bu­eix l’èxit de Vox?
Hi ha molts fac­tors que expli­quen l’èxit de Vox. En pri­mer lloc, no cal per­dre de vista que el que diu Vox ja ho deien altres par­tits fa trenta anys, però cap havia acon­se­guit aquest èxit a excepció de Pla­ta­forma per Cata­lu­nya que va acon­se­guir 67 regi­dors i que és pos­si­ble­ment el major èxit de l’extrema dreta abans de Vox, ja que és molt sem­blant pel que fa al pro­grama i al dis­curs. L’èxit de Vox també és per l’ori­gen. Ve de la dreta espa­nyola, de la secció més neo­con del PP, i d’una escissió dins de la dreta espa­nyola que es pro­du­eix, sobre­tot, a par­tir del govern de Zapa­tero. És quan hi ha una reacció en aquest sec­tor més con­ser­va­dor del PP, que fins ales­ho­res havia sigut la casa comuna de totes les dre­tes, des del cen­tre fins a l’extrema dreta. I aquí comença a sepa­rar-se i es quan es comença a sen­tir allò de la derec­hita cobarde. Perquè quan governa el PP no rever­teix les polítiques del PSOE, per exem­ple, el tema de l’avor­ta­ment, de la memòria històrica, del matri­moni entre per­so­nes del mateix sexe... Pot­ser les buida de sub­ven­ci­ons o les mar­gina, però no les rever­teix. I aquest sec­tor reclama això i es pro­du­eix aquesta des­a­fecció entre la dreta més radi­cal, la qual cosa acaba donant un espai polític a Vox. Fins ara no havien tri­om­fat altres opci­ons, també perquè no tenien la capa­ci­tat d’arri­bar a llocs on Vox sí que ha arri­bat, amb una gran inversió econòmica en mit­jans de comu­ni­cació i xar­xes soci­als, però també perquè la mateixa dreta espa­nyola fins ales­ho­res havia sigut molt rònega, molt cab­di­llista. Amb deter­mi­na­des figu­res que venien de la Tran­sició i esta­ven molt mar­ca­des. En canvi, arriba Vox amb antics mem­bres del PP i s’emporta tota aquesta gent d’extrema dreta que que­dava orfe i que aca­bava votant el PP. Ofe­reix un dis­curs més des­ca­rat i una pro­posta més radi­cal.
Quins són els objec­tius de l’extrema dreta?
Tot això forma part de la bata­lla cul­tu­ral de l’extrema dreta que, al cap i a la fi, és una pan­ta­lla, perquè si tu ras­ques tot el dis­curs de Vox es basa a ender­ro­car els con­sen­sos de drets i lli­ber­tats. Qüesti­o­nar que hi hagi col·lec­tius que tin­guin dret a tenir drets. El femi­nisme, les per­so­nes migrants el col·lec­tiu LGTBI... El tema de les llengües que no són l’espa­nyol i, per tant, tot això el que fa és emmas­ca­rar un pro­grama econòmic que és pro­fun­da­ment neo­li­be­ral.
I què ho fa que les clas­ses tre­ba­lla­do­res aca­bin votant opci­ons que pre­sen­ten pro­gra­mes neo­li­be­rals?
Cal enten­dre que qui vota l’extrema dreta no ho fa pen­sant en el seu pro­grama econòmic, perquè seria inex­pli­ca­ble que algú de classe tre­ba­lla­dora votés en con­tra dels seus pro­pis interes­sos. En canvi, l’extrema dreta apel·la a altres iden­ti­tats que té qual­se­vol per­sona i no apel·la a la iden­ti­tat de classe. Apel·la a la iden­ti­tat de l’home blanc, espa­nyol, hete­ro­se­xual; difo­nen aquesta mena de vic­ti­misme que ells fan ser­vir com a ban­dera. El vic­ti­misme dels col·lec­tius pri­vi­le­gi­ats que se sen­ten amenaçats quan altres col·lec­tius exi­gei­xen igual­tat. Aquesta és, per tant, la ban­dera que fa ser­vir l’extrema dreta, també en l’àmbit glo­bal, per engan­xar una part de la població.
antifascistas Autor: Miquel Ramos Editorial: Capitán Swing Pàgines: 623

“l’assassinat de guillem agulló ens va marcar”

En els primers compassos del seu llibre, Miquel Ramos explica com els va afectar l’assassinat de Guillem Agulló. “Guillem forma part d’aquesta generació, en la qual ens incloem nosaltres, que no va viure el franquisme –i la Transició molt de passada–, i que d’alguna manera ja tenia inquietuds polítiques. Un cert entorn com els que podíem tenir els joves d’aquella època, dels anys noranta.” Agulló va morir assassinat per un grup de neonazis que el van envoltar i el van apunyalar al cor. Era l’11 d’abril del 1993. “L’assassinat de Guillem marca aquesta generació perquè els crims de l’extrema dreta van ser un avís per a tota aquesta gent que començava a tenir des de ben jove inquietuds polítiques i actituds, també, contra aquesta extrema dreta tan violenta que d’alguna manera ens havien dit que havia mort amb Franco. En canvi, continua existint, sota altres formes, potser, però el crim d’en Guillem ens marca molt perquè ens avisa que la nostra manera de pensar i la nostra manera de ser també està dins dels objectius de l’extrema dreta”, explica Ramos.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor