Internacional

Anàlisi

Aliou Diao Balde. Vicecònsol del Senegal a Casablanca

Horror a les portes del paradís

Mentre les condicions de vida siguin les que són, atroçment miserables i enmig d’una inseguretat permanent, assistirem a tragèdies d’aquest tipus

El dis­sabte 25 de juny del 2022 el món es va des­per­tar amb les imat­ges d’una atro­ci­tat inau­dita; vam veure una mul­ti­tud de per­so­nes aba­tu­des, amun­te­ga­des, algu­nes mor­tes, mol­tes amb feri­des ober­tes i amb les for­ces d’ordre públic rabe­jant-se con­tra elles. Un pano­rama apo­calíptic amb regust al Guer­nica, la cèlebre pin­tura de Picasso que il·lus­tra la matança per­pe­trada pels fei­xis­tes en aquest poble d’Euskadi el 1937. Però ara no som al 1937, sinó al 2022, a la fron­tera espa­nyola de Meli­lla davant de les rei­xes aixe­ca­des per la Unió Euro­pea per impe­dir l’entrada de migrants al con­ti­nent. Mai com ara en la història d’aquesta fron­tera s’havia produït una tragèdia d’aquesta enver­ga­dura mal­grat els intents quo­ti­di­ans de tra­ves­sar-la clan­des­ti­na­ment per part de cen­te­nars de migrants pro­ce­dents de dife­rents països de l’Àfrica.

Cal remar­car que els per­fils, els tra­jec­tes indi­vi­du­als i col·lec­tius, la tipo­lo­gia i la natura de les cau­ses dels des­plaçaments dels matei­xos migrants han evo­lu­ci­o­nat con­si­de­ra­ble­ment. Ja no es tracta de joves can­di­dats a l’emi­gració sor­gits de països pobres amb certa esta­bi­li­tat social que deci­dei­xen mar­xar de casa seduïts per les imat­ges tele­vi­si­ves idíl·liques d’Occi­dent i que recu­len davant dels perills. Actu­al­ment tenim milers de joves expul­sats per guer­res que no ces­sen i per la misèria atroç, que ho han per­dut tot i que no retro­ce­dei­xen davant cap difi­cul­tat perquè res ja no té sen­tit per a ells, només con­ti­nuar. Esde­ve­ni­ments d’aquesta natu­ra­lesa només es poden expli­car per con­di­ci­ons de vida d’extrema duresa. En països com ara el Sudan, Líbia, Eri­trea, esfon­drats en la ines­ta­bi­li­tat crònica i en la violència, l’únic horitzó per als joves és l’emi­gració. Ens podem ima­gi­nar els ris­cos amb què s’han enfron­tat, les vega­des que han esca­pat d’una mort cruel, totes les inclemències del viatge per arri­bar a les por­tes del paradís? Tenen família, pro­ba­ble­ment dona i fills i pares que només comp­ten amb ells per ali­men­tar-se, per ves­tir-se, això és el que hi ha. Per a tots a qui –homes i dones– l’aven­tura s’ha atu­rat tràgica­ment a les por­tes de l’occi­dent for­ta­lesa, per tant d’altres ofe­gats al mar per als quals no hi haurà ni tan sols sepul­tura, la seva existència no haurà ser­vit de res. Jus­ta­ment és l’amar­gor de la manca de sen­tit de la seva existència el que els ha entre­nat a esco­llir la mort o una vida de veri­tat.

Men­tre les con­di­ci­ons de vida siguin les que són, atroçment mise­ra­bles i enmig d’una inse­gu­re­tat per­ma­nent, assis­ti­rem a tragèdies d’aquest tipus. És com si en el nos­tre món hi hagués països con­dem­nats al pati­ment i a la violència con­ti­nus i d’altres gau­dis­sin de l’opulència i la pau eter­nes.

Els esde­ve­ni­ments d’aquests “diven­dres negres” reve­len que la guerra per­ma­nent, la gana i la inse­gu­re­tat que se’n deri­ven tenen con­seqüències greus en la gestió dels movi­ments migra­to­ris. Els can­di­dats a l’emi­gració ja no es con­for­men amb dis­cur­sos abe­lli­dors sobre les opor­tu­ni­tats de pro­jec­tes de desen­vo­lu­pa­ment buits per abor­dar supo­sa­da­ment el feno­men migra­tori; estan recla­mant una reflexió a fons sobre les vies i els mit­jans de trans­for­mació radi­cal de les soci­e­tats d’ori­gen. Aquesta trans­for­mació s’imposa en tots els àmbits, en par­ti­cu­lar el polític: con­for­mar autènti­ques polítiques de desen­vo­lu­pa­ment res­pec­tu­o­ses amb el medi ambi­ent, amb les cul­tu­res locals i les for­mes de vida i reo­ri­en­ta­des cap a la cul­tura de la pau; par­ti­ci­par a fer emer­gir, en tots els sec­tors de la vida, actors res­pon­sa­bles i con­fi­ats en les seves capa­ci­tats i posada en relleu de les enor­mes poten­ci­a­li­tats de desen­vo­lu­pa­ment dels països afri­cans expor­ta­dors de migrants.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor