Internacional

L’ombra allargada del conflicte de Kosovo

El 17 de febrer del 2008, el Parlament de Kosovo declara unilateralment la independència
En el viatge als Balcans, Sánchez ha dit que “una declaració unilateral d’independència viola el dret internacional”

El 21 de novem­bre del 1995, la sig­na­tura dels acords de Day­ton posava fi a qua­tre anys de guerra als Bal­cans. Els acords san­ci­o­na­ven la neteja ètnica que s’havia produït, perquè, mal­grat les clàusu­les que ho garan­tien, foren molt pocs els des­plaçats que regres­sa­ren als llocs on resi­dien abans de la guerra i només quan eren loca­li­tats amb majo­ria de la seva comu­ni­tat ètnica. A la implosió de Iugoslàvia li man­cava, però, un epíleg que s’escriu­ria, qua­tre anys més tard, a Kosovo, el ter­ri­tori més pobre i den­sa­ment poblat de Iugoslàvia, onze mil quilòmetres qua­drats i dos mili­ons d’habi­tants el 1991, un 90% d’alba­ne­sos –des­cen­dents, com els grecs, de les pobla­ci­ons pre­ro­ma­nes de la Medi­terrània ori­en­tal– i una mino­ria sèrbia del 10% en retrocés per efecte de l’emi­gració cap a Sèrbia i Mon­te­ne­gro des dels anys sei­xanta del segle pas­sat.

Però Kosovo ocupa un lloc cen­tral en el relat naci­o­na­lista serbi: el regne de Sèrbia, després d’acon­se­guir la màxima expansió durant la pri­mera mei­tat del segle XIV amb la con­questa de Macedònia i part d’Albània, és der­ro­tat pel turcs en la bata­lla de Kosovo Polje el 28 de juny (festa naci­o­nal sèrbia) del 1389. Anys després, la con­questa turca de Cons­tan­ti­no­ble deixa els Bal­cans en mans de l’Imperi otomà, afa­vo­reix la isla­mit­zació de la població de Kosovo (avui, hi ha un 20% d’alba­noko­so­vars catòlics que s’ente­nen molt bé amb la majo­ria musul­mana, però no amb els ser­bis orto­do­xos) i l’emi­gració sèrbia cap a ter­ri­to­ris sota el domini de Viena.

Des de la for­mació del Regne de Iugoslàvia (1918), l’ultra­na­ci­o­na­lisme serbi ha inten­tat expul­sar la majo­ria alba­noko­so­var de Kosovo. Un dels con­ju­rats de l’atemp­tat de Sara­jevo del 1914, més tard pro­fes­sor a la Uni­ver­si­tat de Bel­grad, expli­cava com fer-ho a L’expulsió dels alba­ne­sos (1937). Acon­se­llava apli­car la guerra bruta i la llei con­tra els alba­ne­sos, cre­mar les seves cases i els seus cemen­ti­ris, expul­sar-los de les seves pro­pi­e­tats i de la feina, matar-los si es resis­tien i posar-los en trens i enviar-los cap a Albània i Tur­quia. Són els mètodes que faran ser­vir, mig segle després, a Bòsnia i Kosovo cri­mi­nals de guerra com ara Željko Ražnato­vic (Arkan).

Des de finals de la dècada dels vui­tanta, Slo­bo­dan Miloševic no dubta a uti­lit­zar Kosovo per mobi­lit­zar el naci­o­na­lisme serbi: com­me­mo­ració del 600è ani­ver­sari de la der­rota de Kosovo Polje, denúncia de la supo­sada dis­cri­mi­nació de la mino­ria sèrbia a Kosovo, ocu­pació mili­tar, supressió de l’auto­no­mia... La situ­ació s’enve­rina ràpida­ment, sobre­tot després de la victòria d’Ibra­him Rugova en les elec­ci­ons del 1992, i també la repressió: expulsió dels alba­noko­so­vars de totes les ins­ti­tu­ci­ons i de les seves ter­res i cases, pro­hi­bició de l’albanès en l’ense­nya­ment i en l’admi­nis­tració, etc. El resul­tat és l’emi­gració de prop de 400.000 alba­noko­so­vars cap a Europa i els Estats Units durant la pri­mera mei­tat de la dècada dels noranta. La situ­ació empit­jora encara més després dels acords de Day­ton, que no con­si­de­ren la qüestió de Kosovo, i el 1996 sor­geix l’Exèrcit d’Alli­be­ra­ment de Kosovo (UCK), que opta per la lluita armada en detri­ment de la via pacífica del pre­si­dent Rugova.

El 1998, la repressió i la guerra bruta con­tra el movi­ment naci­o­na­lista alba­noko­so­var es tor­nen insu­por­ta­bles: pràctica de tor­tu­res, mas­sa­cres i exe­cu­ci­ons extra­ju­di­ci­als, mani­fes­ta­ci­ons pacífiques que se sal­den amb dese­nes de morts. A l’estiu, es pot par­lar ja de guerra oberta entre l’UCK i les for­ces sèrbies: la pri­mera con­trola les zones rurals i les sego­nes, les ciu­tats, el nom­bre de des­plaçats interns (uns 260.000) creix ràpida­ment i els exi­li­ats en països veïns (uns 200.000), també. Al setem­bre, el Con­sell de Segu­re­tat de Naci­ons Uni­des exi­geix un alto el foc i una reti­rada de les for­ces sèrbies i l’OTAN dona un ultimàtum de 96 hores per efec­tuar la reti­rada. S’arriba a un prin­cipi d’acord que Miloševic trenca poc després. El 24 de març del 1999, l’OTAN bom­bar­deja Sèrbia, men­tre que Bel­grad inten­si­fica la repressió. Dese­nes de milers de des­plaçats tapo­nen les fron­te­res i 850.000 han fugit als països veïns.

La por de la UE i els EUA que la guerra invo­lu­cri els països de la regió imposa la solució mili­tar. El 10 de juny del 1999, el Con­sell de Segu­re­tat de Naci­ons Uni­des aprova la reso­lució 1244 que con­tem­pla la reti­rada total de les for­ces sèrbies, la des­mi­li­ta­rit­zació de l’UCK, el retorn dels refu­gi­ats i la inter­venció de la Kosovo Force (KFOR) coman­dada per l’OTAN per cus­to­diar “un procés polític des­ti­nat a deter­mi­nar l’esta­tut futur de Kosovo”. Dos dies després, en una ope­ració con­junta, tro­pes de la KFOR i rus­ses entren a Kosovo.

El 17 de febrer del 2008, el Par­la­ment de Kosovo declara uni­la­te­ral­ment la inde­pendència (DUI) i l’Assem­blea Gene­ral de les Naci­ons Uni­des demana un dic­ta­men al Tri­bu­nal Inter­na­ci­o­nal de Justícia (TIJ) per saber si la DUI vul­nera el dret inter­na­ci­o­nal. El 22 de juliol del 2010, el TIJ res­pon que la DUI no vul­nera la reso­lució 1244 del Con­sell de Segu­re­tat ni “és contrària a cap norma del dret inter­na­ci­o­nal” (Joan Ridao, El dret a deci­dir, 2014).

Algú li ho hau­ria d’expli­car al pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez, que, en el viatge als Bal­cans, ha dit que Espa­nya no pot reconèixer Kosovo, perquè “una decla­ració uni­la­te­ral d’inde­pendència viola el dret inter­na­ci­o­nal”. Com recor­dava el pri­mer minis­tre albanès, Edi Rama, la posició de Sánchez té a veure amb “qüesti­ons inter­nes espa­nyo­les”, perquè la DUI de Kosovo no inter­pel·la al dret inter­na­ci­o­nal però sí a la posició espa­nyola res­pecte a Cata­lu­nya. Ara per ara, Bel­grad segueix sense reconèixer la inde­pendència de Kosovo, i aquests dar­rers mesos ha aug­men­tat la tensió entre els dos països arran de la decisió de Pris­tina d’exi­gir docu­men­tació koso­var a la mino­ria sèrbia. I, enmig de la guerra a Ucraïna, qual­se­vol tensió és una amenaça d’ines­ta­bi­li­tat a Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor