Internacional

NOVES GUERRES, VELLES DERROTES

Entre l’agost del 2021 i el del 2022 s’han produït 2.280 actes violents a l’Afganistan
El fiasco de l’Afganistan deixa darrere seu un nou estat fallit, on només queda l’esperança de la capacitat de rebel·lió de joves i dones

El 15 d’agost es com­plia un any de la sor­tida de les for­ces nord-ame­ri­ca­nes de l’Afga­nis­tan, uns mesos abans havien mar­xat les dels qua­ranta-un països que inte­gra­ven la missió de suport deci­dit (RS), que, coman­dada per l’OTAN, el 2015 havia subs­tituït la Força Inter­na­ci­o­nal d’Assistència i de la Segu­re­tat (ISAF) cre­ada el desem­bre del 2001. Les imat­ges recor­da­ven la sor­tida dels nord-ame­ri­cans de Sai­gon el 30 d’abril del 1975: afga­ne­sos des­es­pe­rats que s’esta­ve­lla­ven con­tra el terra en caure dels trens d’ater­ratge i de les ales dels dar­rers avi­ons que s’enlai­ra­ven de Kabul.

Un any després, els diri­gents del nou règim teocràtic es van­ten d’haver reduït la violència política que sac­se­java el país. I, si bé és cert que, segons Armed Con­flict Loca­tion and Event Data Pro­ject (ACLED), en els pri­mers mesos els atacs con­tra la població civil es van reduir (els tali­bans al poder van dei­xar de fer atemp­tats), també ho és que, segons la mateixa ONG, entre l’agost del 2021 i el del 2022 s’han produït 2.280 actes vio­lents (1.043 enfron­ta­ments, 7 dis­tur­bis, 411 explo­si­ons i 819 epi­so­dis de violència con­tra la població civil) amb un total de 4.802 vícti­mes. En suma, “l’Afga­nis­tan ha expe­ri­men­tat una inse­gu­re­tat con­ti­nu­ada mar­cada pels enfron­ta­ments entre els tali­bans i els grups armats anti­ta­li­bans”, com ara el Front Naci­o­nal de Resistència de l’Afga­nis­tan (NRF) o Resistència del Panjs­hir, el Front de la Lli­ber­tat de l’Afga­nis­tan (AFF), el Front Watan­dost, que ope­ren al nord-est del país (Bagh­lan, Tak­har i Panjs­hir), a l’oest (Herat) i al cen­tre (Daykundi, de pre­do­mini hazara). També hi ha hagut atacs al sud de Kabul (Ghazni i al feu talibà i paixtu de Kan­da­har). Cal afe­gir encara els atemp­tats per­pe­trats per Estat Islàmic (EI), que des del mes de juny pas­sat ha inten­si­fi­cat els atacs con­tra els tali­bans i els enfron­ta­ments entre tali­bans paix­tus i tali­bans haza­res, tad­jiks i uzbeks que deno­ten fis­su­res en la cohesió del grup de poder.

Paral·lela­ment, la població torna a patir el rigor d’un règim despòtic i miso­gin, que de nou dona refugi als diri­gents d’Al-Qaida (Ayman al-Zawa­hiri va ser aba­tut per un dron dels Estats Units el 31 de juliol pas­sat a Kabul), que ha subs­tituït els atemp­tats con­tra el civils per la repressió i la violència ins­ti­tu­ci­o­nals, els càstigs cor­po­rals, la negació del dret a l’edu­cació i al tre­ball de les nenes i les dones, que no poden sor­tir de casa sense anar tapa­des de cap a peus i acom­pa­nya­des d’un fami­liar mas­culí, la supressió de les lli­ber­tats i la con­cul­cació dels drets més ele­men­tals. Alhora, l’aïlla­ment inter­na­ci­o­nal i la mala gestió econòmica han sumit el país en la misèria: el PIB ha cai­gut en picat, els preus dels com­bus­ti­bles i els ali­ments s’han incre­men­tat moltíssim i a les ciu­tats només un 5% de les famílies té recur­sos per acce­dir a uns nivells d’ali­men­tació accep­ta­bles.

Tot i haver dis­po­sat de dues dècades d’ocu­pació per can­viar la situ­ació i ins­tau­rar un règim creïble, soci­al­ment via­ble i política­ment esta­ble, aquest qua­dre d’hor­ror no es pot con­si­de­rar pre­ci­sa­ment una victòria dels valors de les democràcies libe­rals que pre­te­nen, apa­rent­ment, impul­sar els països occi­den­tals amb la seva acció exte­rior. Les noves guer­res, con­cepte encu­nyat per Mary Kal­dor arran de l’experiència en les guer­res dels Bal­cans, no es poden gua­nyar només amb la supe­ri­o­ri­tat mili­tar, perquè l’ene­mic no sem­pre és visi­ble, ni adopta la forma d’un exèrcit con­ven­ci­o­nal ni actua com a tal, no per­se­gueix sem­pre objec­tius ter­ri­to­ri­als, sinó donar cops mediàtica­ment espec­ta­cu­lars que posin en con­tra­dicció els valors que hom diu defen­sar i les acci­ons que fa sobre el ter­reny, que sovint pena­lit­zen una població civil que és l’objec­tiu a pro­te­gir i a com­ba­tre en la mesura que és el refugi de com­ba­tents infor­mals, com diu Rupert Smith, cap de les for­ces blin­da­des britàniques a l’Iraq el 1991, a The uti­lity of Force.

El fiasco de l’Afga­nis­tan deixa dar­rere seu un nou estat fallit, on només queda l’espe­rança de la capa­ci­tat de rebel·lió dels pocs joves i dones que han cone­gut una rela­tiva lli­ber­tat en els dues dar­re­res dècades, i mol­tes pre­gun­tes sense res­posta: quin ha estat l’objec­tiu de la guerra? Posar fi al règim talibà per dei­xar al cap de vint anys els mateix règim després de dese­nes de milers de morts que no han ser­vit de res? És pos­si­ble gua­nyar les noves guer­res –espe­ci­al­ment les que es lliu­ren con­tra el fona­men­ta­lisme con­fes­si­o­nal– només amb la supe­ri­o­ri­tat mili­tar o cal també un com­bat per les idees i els valors i una ètica de les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals que exclo­gui ali­an­ces amb règims despòtics però rics en hidro­car­burs, que neguen les lli­ber­tats i con­cul­quen els drets humans?

En suma, les velles der­ro­tes de sem­pre –es gua­nya la guerra, però es perd l’ocu­pació– han posat de mani­fest la feblesa de l’ordre libe­ral inter­na­ci­o­nal sor­git de Bret­ton Woods i de la ultra­li­be­ra­lit­zació –des­re­gu­lació– i la glo­ba­lit­zació impul­sada en la dècada dels vui­tanta del segle pas­sat i que fa temps que la Xina i Rússia qüesti­o­nen. I Vladímir Putin ha vist en el fracàs de l’Afga­nis­tan l’opor­tu­ni­tat de fer un des­a­fi­a­ment (la guerra d’Ucraïna) que posa de mani­fest la impotència dels Estats Units per exer­cir de Levi­a­tan inter­na­ci­o­nal i el car­reró sense sor­tida en què es troba la Unió Euro­pea en impo­sar unes san­ci­ons a Rússia, una eco­no­mia d’1,8 bili­ons de dòlars, que esde­ve­nen un bume­rang. És clar que pot­ser l’autòcrata rus tam­poc ha mesu­rat prou bé els límits de les seves for­ces.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor