Internacional

L’últim rei d’Escòcia?

A Escòcia s’ha reobert el debat sobre si s’hauria de convertir en una república
En l’àmbit intern, perilla també la unió de les quatre nacions que integren el Regne Unit

Durant la pro­cla­mació de Car­les III com a nou rei a Edim­burg, una noia de 22 anys va ser arres­tada per alçar una pan­carta en què es podia lle­gir: “Que es foti l’impe­ri­a­lisme, abo­lició de la monar­quia.” Va ser detin­guda fora de la cate­dral de Saint Giles, on s’havia d’ins­tal·lar la cape­lla ardent de la reina Eli­sa­bet II el 12 de setem­bre. Durant el seguici fúnebre per Escòcia, es van pro­duir pro­tes­tes mino­ritàries anti­monàrqui­ques que no reflec­tei­xen la rea­li­tat d’Escòcia, on el movi­ment repu­blicà ha cres­cut les últi­mes dècades. Una enquesta del think tank Bri­tish Future del mes de maig pas­sat deia que el 45% dels esco­ce­sos volien con­ser­var la monar­quia, en relació amb el 60% dels britànics al con­junt del país. I que el 36% dels esco­ce­sos sen­tia que el final del reg­nat d’Eli­sa­bet II seria el moment ade­quat per con­ver­tir-se en una república, molt supe­rior al 20% dels britànics.

L’arri­bada al poder de Car­les III ha reo­bert el debat a Escòcia sobre si hau­ria de con­ver­tir-se en una república. Alguns pen­sen que la mort de la reina Eli­sa­bet II podria supo­sar el començament de la fi de la unió de les qua­tre naci­ons que inte­gren el Regne Unit, i que Car­les III serà l’últim rei d’Escòcia. La reina sem­pre va tenir una relació molt espe­cial amb Escòcia. La sen­tia com casa seva. La seva mare pro­ve­nia d’una família esco­cesa i va néixer al cas­tell de Gla­mis. Eli­sa­bet II pas­sar els estius de la seva infan­tesa, o bé al cas­tell de Bal­mo­ral amb els seus pares, o bé al de Gla­mis amb els seus avis materns, on ella pre­fe­ria estar perquè hi havia menys for­ma­li­tats i era més lliure. D’Escòcia guar­dava els records d’infan­tesa, és on el Príncep Felip li va dema­nar matri­moni, on van pas­sar la lluna de mel i on par­lava amb els locals en dòric, un dia­lecte de l’escocès que només es parla a la regió del nord-est d’Escòcia. Va ser on va fixar la seva residència d’estiu i on va morir.

Era una relació d’estima i de res­pecte. Era tant el res­pecte que li tenien els esco­ce­sos que el 2014, durant la cam­pa­nya del referèndum d’inde­pendència, l’ales­ho­res pri­mer minis­tre, David Came­ron, quan se li van com­pli­car les coses, va dema­nar ajuda a la reina perquè es dirigís als esco­ce­sos. Tres dies abans de la vital con­sulta, quan sor­tia de missa, Eli­sa­bet II va fer unes decla­ra­ci­ons ambigües a la tele­visió en què dema­nava als esco­ce­sos que es pen­ses­sin bé què volien votar. Els uni­o­nis­tes ho van inter­pre­tar com que la reina els donava suport. Va ser una de les comp­ta­des vega­des que la reina va tren­car la seva neu­tra­li­tat política. Els uni­o­nis­tes es van impo­sar als inde­pen­den­tis­tes amb el 55% dels vots i Escòcia va seguir al Regne Unit.

La inte­gri­tat ter­ri­to­rial

Car­les III, de 73 anys, ha fixat la seva residència d’estiu a Res­tor­mel Manor, a Cor­nu­a­lla, al sud-oest d’Angla­terra, i no té cap mena de relació amb els esco­ce­sos. Ningú no sap què pas­sarà amb ell. La reina Eli­sa­bet II era el mem­bre de la reia­lesa més popu­lar, al davant de Gui­llem i Cate­rina, i molt al davant de Car­les III. Molta gent donava suport a la reina més que a la ins­ti­tució. La monar­quia britànica té mil anys d’història. Es con­si­dera Athels­tan pri­mer rei d’Angla­terra, el 927, i Ken­neth MacAl­pin, pri­mer rei dels esco­ce­sos, el 843. Escòcia i Angla­terra com­par­tien monarca des del 1603, però no va ser fins al 1707, quan es va sig­nar el Trac­tat d’Unió entre les dues naci­ons, que Anna es va con­ver­tir en la pri­mer reina de la Gran Bre­ta­nya i en l’última dels esco­ce­sos. Només durant deus anys de la seva història, el Regne Unit va ser una república, en la dècada del 1640, durant l’ano­me­nada guerra civil anglesa entre les for­ces reia­lis­tes de Car­les I i les par­la­mentàries d’Oli­ver Cromwell, que havia arre­ple­gat més poder que el rei.

Un dels rep­tes més impor­tants de Car­les III com a rei serà man­te­nir la uni­tat ter­ri­to­rial del Regne Unit tant inter­na­ment (entre les qua­tre naci­ons que l’inte­gren) com exter­na­ment (entre els països de la Com­monwe­alth). Hi ha cin­quanta-qua­tre països a la Com­monwe­alth, l’orga­nit­zació d’anti­gues colònies de l’Imperi Britànic. Car­les III és el cap d’estat de catorze d’aquests països. Doncs bé, sis d’aquests catorze han dema­nat fer un referèndum d’inde­pendència els pro­pers anys. Són Austràlia, Antiga i Bar­buda, Jamaica, Belize, Saint Kitts i Nevis i les Baha­mes. En un viatge al Carib el mes de març pas­sat, el príncep Gui­llem va asse­nya­lar que donarà suport amb “orgull i res­pecte” a qual­se­vol decisió de con­ver­tir-se en república d’alguna de les excolònies.

En l’àmbit intern, peri­lla també la unió de les qua­tre naci­ons que inte­gren el Regne Unit. En aquest sen­tit, els pro­ble­mes van començar el 2016 amb el Bre­xit, que, entès en part com una forma de naci­o­na­lisme anglès, va pro­vo­car el res­sor­gi­ment dels naci­o­na­lis­mes escocès, irlandès i gal·les. A Irlanda del Nord aca­ben d’arri­bar al poder els repu­bli­cans, que plan­te­gen una con­sulta de reu­ni­fi­cació de l’illa d’Irlanda per deci­dir si tor­nen a pertànyer a la República d’Irlanda. Al País de Gal·les s’ha posat en marxa una petició popu­lar en con­tra de con­ti­nuar amb el títol de príncep de Gal·les, que Car­les III va entre­gar al seu fill, el príncep hereu Gui­llem, només arri­bar al tron. La petició ja ha arri­bat a les 30.000 sig­na­tu­res en només una set­mana. La petició recorda que el títol de príncep de Gal·les ha estat exclu­si­va­ment en mans d’angle­sos com a símbol de domini sobre el País de Gal·les. “El títol con­ti­nua sent un insult a Gal·les i és un símbol d’opressió històrica, i també implica que Gal·les con­ti­nua sent un prin­ci­pat, cosa que sos­cava l’esta­tus de Gal·les com a nació i país”, diu el text.

La qüestió esco­cesa

A Escòcia, la minis­tra prin­ci­pal ha con­vo­cat una nova con­sulta sobi­ra­nista no vin­cu­lant per al 19 d’octu­bre del 2023. El govern escocès ha pre­sen­tat un pro­jecte de llei al Par­la­ment escocès per legis­lar-la, però li cal el con­sen­ti­ment de Lon­dres, que es nega a entre­gar-lo. El govern escocès ha por­tat el cas al Tri­bu­nal Suprem britànic per saber si té dret a deci­dir si vol seguir dins la Unió. La vista serà els dies 11 i 12 d’octu­bre a Lon­dres. Ara mateix, a Escòcia, el 50% de la població és inde­pen­den­tista. No obs­tant això, el sen­ti­ment anti­monàrquic no està vin­cu­lat a l’inde­pen­den­tisme. És trans­ver­sal entre uni­o­nis­tes i inde­pen­den­tis­tes, però sí que està molt rela­ci­o­nat amb l’inde­pen­den­tisme en el sen­tit que una Escòcia sobi­rana s’hau­ria de plan­te­jar si vol un cap d’estat electe o seguir sent una monar­quia. La cap del govern escocès, la naci­o­na­lista Nicola Stur­geon, va dir el mes de juny, durant el Jubi­leu de Platí de la reina: “Dono suport a la reina i als seus suc­ces­sors perquè seguei­xin sent caps d’estat [d’una Escòcia inde­pen­dent]. Aquesta és la política del meu par­tit [l’SNP].”

Aquesta afir­mació va pro­vo­car la rèplica de mem­bres del seu par­tit. Tommy Shep­pard, el por­ta­veu d’afers cons­ti­tu­ci­o­nals, va con­tes­tar que els esco­ce­sos hau­rien de poder deci­dir, a més de si volen ser inde­pen­dents, si volen ser una monar­quia o una república. Shep­pard va dir que les acti­tuds dels votants esta­ven can­vi­ant. Es va refe­rir a una enquesta de You­Gov del mes de juny que sug­ge­ria que el 45% dels esco­ce­sos desit­ja­ven man­te­nir la monar­quia men­tre que el 40% volia que s’abolís. Va afir­mar que era un canvi sig­ni­fi­ca­tiu des del Jubi­leu d’Or d’Eli­sa­bet II el 2002, vint anys enrere, quan més de tres quar­tes parts de la població estava a favor de la família reial. “Aques­tes dis­cus­si­ons tenen lloc a tot el món, ja que molts països de la Com­monwe­alth revi­sen la seva relació amb la família reial, i només va en una direcció”, va expres­sar en referència a les anti­gues colònies que es volen inde­pen­dit­zar.

També els Verds, socis de govern de l’SNP, cre­uen que una Escòcia inde­pen­dent hau­ria de poder esco­llir si vol seguir sent una monar­quia, i Alex Sal­mond, exlíder de l’SNP i fun­da­dor del par­tit inde­pen­den­tista Alba, que vol jugar un paper impor­tant en el referèndum de l’any vinent, ho creu. Sal­mond havia pro­po­sat que una Escòcia inde­pen­dent segui­ria sent una monar­quia, però ara es posi­ci­ona a favor de poder esco­llir si vol ser una república.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor