Internacional

La Xina i la nova geopolítica mundial

El règim de Vladímir Putin depèn de Pequín per a la seva supervivència

La República Popu­lar de la Xina és el país més poblat de la Terra i con­cen­tra a l’entorn del 18% de la població mun­dial. També és l’eco­no­mia més gran (segons el PIB en pari­tat de poder adqui­si­tiu), al davant dels Estats Units, l’Índia, Ale­ma­nya i el Japó, encara que en PIB per capita (16.400 dòlars el 2020), que mesura millor el nivell de vida, dava­lla al lloc 102, molt al dar­rere de la majo­ria dels països euro­peus. Això no obs­tant, en els dar­rers anys s’ha con­ver­tit en el prin­ci­pal expor­ta­dor mun­dial, al davant dels Estats Units, Ale­ma­nya, el Japó, França i el Regne Unit, i en el segon impor­ta­dor mun­dial, només al dar­rere dels Estats Units i al davant d’Ale­ma­nya, França, el Japó i el Regne Unit. No hi ha dubte que la Xina és avui una eco­no­mia abo­cada al mer­cat mun­dial i que cal con­si­de­rar-la la segona gran potència mun­dial.

La situ­ació con­trasta –o és el resul­tat, segons com es miri– amb el fiasco del Gran Salt Enda­vant (1958-1962) i de la Revo­lució Cul­tu­ral (1966-1976), que es van tra­duir en un pro­fund estan­ca­ment econòmic i en la mort de mili­ons de per­so­nes i que, després de la mort de Mao Tse-tung (1978), van obli­gar a fer una pro­funda modi­fi­cació de les direc­trius econòmiques. El canvi va arri­bar amb Deng Xia­o­ping (1978-1997), que havia sobre­vis­cut a les pur­gues i que per a satis­facció de Was­hing­ton, sem­pre interes­sat a agu­dit­zar les con­tra­dic­ci­ons entre els dos prin­ci­pals règims comu­nis­tes, va impul­sar la cre­ació de “zones econòmiques espe­ci­als” que gau­dien d’una major lli­ber­tat de comerç amb l’exte­rior, la impor­tació de tec­no­lo­gia occi­den­tal i la inversió estran­gera, alhora que reforçava la pre­e­minència i el paper diri­gent del Par­tit Comu­nista Xinès. En deu anys, el PIB xinès es va mul­ti­pli­car per dos i l’eco­no­mia va créixer a un ritme entre el 9 i l’11% anual. Són les bases del poder econòmic actual, tot i les difi­cul­tats post­co­vid-19. Deng creia que podien coe­xis­tir dos sis­te­mes econòmics sota un únic sis­tema polític. És el mateix prin­cipi, “un país, dos sis­te­mes”, que intenta apli­car per obte­nir la rein­cor­po­ració de Taiwan o per pac­tar amb Mar­ga­ret Thatc­her la trans­ferència de la sobi­ra­nia de Hong Kong.

Des de prin­ci­pis de la segona dècada d’aquest segle, Xi Jin­ping con­cen­tra el màxim poder (pre­si­dent de la República i secre­tari gene­ral del Par­tit Comu­nista) i podrà fer-ho per més de dos man­dats perquè, d’acord amb l’esmena cons­ti­tu­ci­o­nal del 2018 que abo­lia aquesta limi­tació, així ho apro­varà el XXè Congrés del par­tit el 16 d’octu­bre. Xi s’ha man­tin­gut fidel, ha ampliat el model de Deng i ha pro­jec­tat la potència econòmica, comer­cial i finan­cera de la Xina arreu del món. Al mateix temps, con­testa l’hege­mo­nia nord-ame­ri­cana i les ins­ti­tu­ci­ons de gover­nança econòmica i política sor­gi­des de la Con­ferència de Bret­ton Woods, objec­tius que com­par­teix amb la Rússia de Valdímir Putin. Tan­ma­teix, la diplomàcia xinesa és més sofis­ti­cada i menys agres­siva: al mar de la Xina Meri­di­o­nal porta al límit els meca­nis­mes de les guer­res híbri­des –inclo­ses les mani­o­bres mili­tars, les ocu­pa­ci­ons d’arxipèlags i la cre­ació d’illots arti­fi­ci­als– per man­te­nir el con­flicte latent, però al límit de desem­bo­car en una guerra. L’acti­tud de Pequín res­pecte a Taiwan és molt dife­rent, ja que con­si­dera que es tracta d’una qüestió de política inte­rior. L’antiga For­mosa va ser el dar­rer reducte de les tro­pes naci­o­na­lis­tes del Kuo­min­tang de Chi­ang Kai-shek i l’única opció que pre­veu el Par­tit Comu­nista, que no ha reco­ne­gut mai la inde­pendència de l’illa, és la reu­ni­fi­cació. La visita a Tai­pei d’aquest estiu de la líder demòcrata al Congrés dels EUA Nancy Pelosi va pro­vo­car ten­si­ons en les rela­ci­ons entre Was­hing­ton i Pequín i mani­o­bres mili­tars a la regió de les dues potències.  

L’estratègia de Pequín depèn, ini­ci­al­ment, de finançar la con­so­li­dació del BRIXS (Bra­sil, Rússia, Índia, Xina, Sud-àfrica) i per fer l’apor­tació majo­ritària en la cre­ació el 2013 del Nou Banc de Desen­vo­lu­pa­ment (NBD, amb seu a Xan­gai) al marge del Banc Mun­dial i el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal. L’Argen­tina, l’Iran, Egipte, l’Aràbia Sau­dita i Tur­quia han mos­trat interès a unir-se als BRIXS. Pequín també pretén trans­for­mar –impul­sant una més gran coo­pe­ració econòmica, política, mili­tar i en segu­re­tat inter­na­ci­o­nal– l’Orga­nit­zació de Coo­pe­ració de Xan­gai (SCO), que comprèn la Xina, Rússia, l’Uzbekis­tan, el Kazakhs­tan, el Tad­jikis­tan, el Kir­gui­zis­tan, l’Índia, el Pakis­tan i l’Iran, i que pro­posa crear una moneda única i que el grup es con­ver­teixi en un “con­cert de grans potències no occi­den­tals”.

El 2013, Ji Jin­ping va anun­ciar el pro­jecte Cin­turó Econòmic de la Ruta de la Seda (CERS), que pro­mou la con­nec­ti­vi­tat entre els països par­ti­ci­pants i afa­vo­reix les inver­si­ons xine­ses per cons­truir infra­es­truc­tu­res, sovint rela­ci­o­na­des amb l’extracció d’hidro­car­burs i mine­rals, sense exces­siva sen­si­bi­li­tat per res­pec­tar les nor­mes ambi­en­tals, i que en l’àmbit local –esta­tal– sovint deri­ven en cor­rupció i endeu­ta­ment. A prin­ci­pis d’aquest any, va pre­sen­tar un nou marc estratègic, la Ini­ci­a­tiva de Segu­re­tat Glo­bal, per fomen­tar les rela­ci­ons bila­te­rals i mul­ti­la­te­rals amb el Sud Glo­bal (el sud-est asiàtic, Àfrica i l’Amèrica Lla­tina), que és on es con­cen­tren les prin­ci­pals inver­si­ons xine­ses.

L’estratègia xinesa depèn de tei­xir una xarxa d’ali­an­ces prou àmplia per desen­vo­lu­par una gover­nança glo­bal paral·lela i fer front, arri­bat el cas, a pos­si­bles san­ci­ons d’Occi­dent. En aquest línia, des­taca l’enfor­ti­ment de rela­ci­ons bila­te­rals amb l’Aràbia Sau­dita, Veneçuela, l’Iran i el Pakis­tan. En aquest con­text, la invasió russa d’Ucraïna ha estat un incon­ve­ni­ent, com li van fer saber a Putin el pri­mer minis­tre de l’Índia, Naren­dra Modi, i més dis­cre­ta­ment Ji, en la cimera de l’OCS de Samar­canda del mes pas­sat. Això posa de mani­fest l’asi­me­tria de les rela­ci­ons entre Mos­cou i Pequín, tot i la “neu­tra­li­tat pro­russa” exhi­bida des del mes de febrer pas­sat. La Xina ha pro­por­ci­o­nat a Rússia suport econòmic, men­tre s’apro­fi­tava dels preus a la baixa del gas i el petroli rus amb la cai­guda de la demanda occi­den­tal. En defi­ni­tiva, com indica Ale­xan­der Gabuev (Foreign Affairs, agost del 2022), a diferència de fa set dècades quan Mao va anar a Mos­cou a visi­tar Sta­lin, la Xina té avui una eco­no­mia més robusta i dinàmica, millor tec­nològica i més influència política i econòmica glo­bal que Rússia. Aquesta asi­me­tria serà encara més pro­nun­ci­ada en els pro­pers anys, ja que el règim de Putin depèn de Pequín per a la seva super­vivència.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor