Internacional

Les dones iranianes diuen prou

Els milers d’homes i de dones que aquests dies es planten contra les autoritats iranianes es juguen la vida, i ho saben

A l’Iran, cada cop són més les dones que es tallen els cabells en públic. Les fur­go­ne­tes blan­ques i ver­des que recor­ren les grans ciu­tats con­ti­nuen pro­vo­cant temor, però elles s’ajun­ten i sent mul­ti­tud s’hi sobre­po­sen. S’enca­ren a la poli­cia, tom­ben els vehi­cles de les for­ces de segu­re­tat i expres­sen la pèrdua del res­pecte cap a les matei­xes auto­ri­tats que els fan la vida impos­si­ble. Aquests dies, dones amb els cabells al vent i d’altres que opten per tapar-se amb el hijab es donen la mà per com­ba­tre el règim en unes pro­tes­tes que cada dia aga­fen força i raó de ser.

La reacció va escla­tar a la regió kurda del nord de l’Iran i a través dels càntics d’aquesta mino­ria ètnica. Les dones de Saqqez van començar a treure’s el vel en públic i a cri­dar “dones, vida i lli­ber­tat” tan bon punt es va conèixer la mort de Masha Amini, veïna de la ciu­tat. La jove es tro­bava de visita a Tehe­ran quan les for­ces de segu­re­tat la van ata­car per dur el vel mal posat. La bru­ta­li­tat de la detenció va dei­xar Amini en coma i a l’hos­pi­tal, on va aca­bar morint.

Avui, les pro­cla­mes de les dones kur­des es can­ten a tot l’Iran. L’assas­si­nat d’Amini és el cas que ha estès l’actual cicle de pro­tes­tes a tot el país, en què milers de dones estan far­tes de ser ate­mo­ri­des per la poli­cia de la moral, l’auto­ri­tat poli­cial que patru­lla els car­rers per­se­guint les dones que no com­plei­xen amb l’estètica del gust dels aia­tol·làs. Vigi­len que por­tin els cabells ben coberts, que no vagin gaire maqui­lla­des o que no duguin la roba gaire cenyida.

Les pro­tes­tes, que superen les tres set­ma­nes de durada, han esde­vin­gut una esmena a la tota­li­tat del règim iranià, que ha optat per res­pon­dre amb mà de ferro. D’entre les múlti­ples vio­la­ci­ons dels drets humans con­tra la seva pròpia ciu­ta­da­nia, en des­ta­quen el més d’un cen­te­nar de morts i les dese­nes de per­so­nes des­a­pa­re­gu­des.

La dona com a ene­miga de les auto­ri­tats

Les pro­tes­tes més sal­vat­ges de tota una gene­ració són la res­posta a dècades de con­trol i repressió, amb les dones com a vícti­mes prin­ci­pals. La impo­sició del hijab, en peu des de la Revo­lució Islàmica del 1979, és només una petita part d’una història que va a pit­jor. El pre­si­dent iranià, l’ultra­con­ser­va­dor Ebra­him Raisi, va anun­ciar el mes pas­sat que la Guàrdia Revo­lu­cionària començaria a uti­lit­zar tec­no­lo­gia de reco­nei­xe­ment facial per per­se­guir les dones que no aca­tes­sin la norma. Aques­tes càmeres, ubi­ca­des als car­rers i al metro, per­me­ten des­fer­mar la cacera per part de les auto­ri­tats, que poden anar a bus­car les infrac­to­res i con­dem­nar-les amb fins a deu anys de presó. “Cada cop que surto de casa estic ater­rida”, deia una tre­ba­lla­dora d’una com­pa­nyia de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons a Tehe­ran en decla­ra­ci­ons a Reu­ters: “Aques­tes càmeres són a tot arreu.”

La humi­li­ació con­tra les dones abarca totes les esfe­res de la vida. El règim dels aia­tol·làs ha adver­tit que les que apa­re­guin a les xar­xes soci­als amb els cabells al vent poden ser mul­ta­des, a banda de per­dre la feina. Algu­nes dones han estat forçades a dema­nar perdó a la tele­visió naci­o­nal després de ser empre­so­na­des per la poli­cia de la moral. Les detin­gu­des no poden que­dar en lli­ber­tat fins que no les vagi a bus­car un tutor legal, que en tots els casos ha de ser un home de la família.

“Dono suport a aques­tes pro­tes­tes i no exa­gero si dic que tot­hom que conec ho fa”, explica la Mar­jan, ira­ni­ana de Tehe­ran. Hi ha vis­cut bona part de la seva vida. Ara té 35 anys i resi­deix als Estats Units, des d’on atén La República per telèfon, esqui­vant l’aïlla­ment a què les auto­ri­tats ira­ni­a­nes con­dem­nen els seus ciu­ta­dans a l’Iran. Els talls d’inter­net que el règim imposa aquests dies per con­te­nir les revol­tes a porta tan­cada difi­culta també tenir con­tacte amb fonts sobre el ter­reny. “El 2019 vaig pas­sar un any i mig a l’Iran i vaig sen­tir que hi hau­ria una revo­lució femi­nista aviat; la força de la repressió era enorme”, asse­gura la Mar­jan. Aquesta eco­no­mista de pro­fessió, que va mar­xar del país perquè hi havia coses que no podia accep­tar “d’un règim miso­gin”, explica que la joven­tut lidera les pro­tes­tes: “N’estan farts, perquè saben que la vida a la resta del món no és com a l’Iran. Miren al seu vol­tant i volen viure millor”, argu­menta.

La reco­ne­guda acti­vista Hoda Katebi, també des dels Estats Units, s’expres­sava aquests dies en uns ter­mes simi­lars: “Com a ira­ni­ana esta­tu­ni­denca que tria dur el hijab, estic enfu­ris­mada per la manera com l’Estat iranià explota la meva iden­ti­tat per man­te­nir el poder”, escri­via Katebi aquests dies: “Això no va d’islam ni d’apli­car la mora­li­tat, sinó d’impo­sar el poder de l’estat.”

L’incre­ment de la repressió té la sig­na­tura d’Ebra­him Raisi, que ocupa el càrrec de pre­si­dent del país des del juny de l’any pas­sat, quan va gua­nyar unes elec­ci­ons que sem­bla­ven pre­pa­ra­des per apla­nar-li el camí cap al poder. El Líder Suprem de la nació persa, l’aia­tol·là Ali Kha­me­nei, va vetar totes les can­di­da­tu­res que no for­ma­ven part de l’àmbit ultra­con­ser­va­dor. El rebuig de figu­res de renom i l’accep­tació de can­di­dats de repu­tació medi­o­cre sem­blava, a ulls de molts elec­tors, una estratègia per cata­pul­tar Raisi, un cler­gue de per­fil tra­di­ci­o­na­lista i pro­per al Líder Suprem.

La tra­jectòria de Raisi està tacada de sang. L’actual pre­si­dent iranià havia ocu­pat múlti­ples càrrecs al sis­tema judi­cial. Quan el 2019 el mateix Kha­me­nei el va nome­nar líder d’aquest poder, els Estats Units van llançar san­ci­ons con­tra Raisi al·legant supo­sa­des vio­la­ci­ons de drets humans, com ara l’exe­cució de més de 4.500 pre­sos polítics el 1988.

Els milers d’homes i de dones que aquests dies es plan­ten con­tra les auto­ri­tats es juguen la vida, i ho saben. Els pre­ce­dents no són bons. A les mani­fes­ta­ci­ons del 2019, dos fun­ci­o­na­ris del Minis­teri de l’Inte­rior van decla­rar a la premsa que la xifra de vícti­mes mor­tals pujava a 1.500 per­so­nes en menys de dues set­ma­nes. Ales­ho­res, el pre­si­dent era Has­san Rou­hani, a qui alguns con­si­de­ren d’un per­fil més mode­rat. Ara, amb Raisi al vol­tant i amb el suport incon­di­ci­o­nal de Kha­me­nei, ningú espera que la Guàrdia Revo­lu­cionària opti per alguna cosa que no sigui la violència bru­tal. De moment, han tallat l’accés a inter­net al país perquè el món no els vegi.

Es tanca el cer­cle

Des de par­ti­ci­par en la revo­lució del 1979 fins a somiar en l’expulsió del règim dels aia­tol·làs. “Vaig estar impli­cada en la revo­lució que va posar aquest règim al poder. Estava molt exci­tada pel fet de fer fora el xa”, diu a La República la Sheyda, també des dels Estats Units. Ales­ho­res tenia 17 anys. Als 21, va apar­tar-se de la seva família i del seu país per dei­xar enrere les nor­mes que impo­sava la República Islàmica: “N’estava molt can­sada.”

“L’opressió de la dona és una qüestió essen­cial d’aquest règim, però pot­ser aquesta és també la seva debi­li­tat fona­men­tal”, ana­litza la Sheyda. Asse­gura que la majo­ria d’ira­ni­ans no donen suport al règim i que avançar en els drets de les dones és un con­sens social. “Les últi­mes dues revol­tes s’han apla­cat amb cen­te­nars i cen­te­nars de morts, d’empre­so­nats i de tor­tu­rats. Els mani­fes­tants saben com fun­ci­ona, però crec que ja no els importa”, afirma amb la veu punyent.

Tan­ma­teix, admet que tant ella com els seus con­ciu­ta­dans estan ater­rits: “Sabem de què és capaç aquest règim”, adver­teix. Explica que els autòcra­tes d’aquesta part del món for­cen la població a triar “entre una dic­ta­dura esta­ble i el caos abso­lut”, i lamenta que el movi­ment migra­tori de milers de per­so­nes refu­gi­a­des entre països de la regió faci que els seus res­pec­tius trau­mes ser­vei­xin de pre­ce­dent: “Hem sen­tit massa siri­ans als camps de refu­gi­ats reconèixer que la seva revo­lució va ser un error”, declara dol­guda. Men­ci­ona també els casos d’Egipte, de l’Afga­nis­tan o de l’Iraq. “No volem ser els següents”, prega espan­tada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor