Internacional

Armènia i l’Azerbaidjan: cap a la fi del conflicte?

Els impactes de la guerra de Rússia contra Ucraïna han obert una finestra d’oportunitat per a la resolució d’un dels conflictes que va esclatar en el context de la dissolució de l’URSS

L’ordre post­soviètic tron­to­lla al ritme que va mar­cant la guerra a Ucraïna. Al Cau­cas Sud, el 12 de setem­bre pas­sat les for­ces de l’Azer­baid­jan van ata­car per sor­presa el ter­ri­tori sobirà d’Armènia, una ofen­siva con­tra ter­ri­to­ris del cen­tre i el sud del país. L’atac es va sal­dar amb prop de tres-cents sol­dats morts, i les tro­pes azer­baid­ja­ne­ses van acon­se­guir ocu­par alguns punts fron­te­rers arme­nis.

Fa dos anys, el 9 de novem­bre del 2020, un alto el foc acon­se­guit gràcies a la medi­ació de Rússia va posar fi als qua­ranta-qua­tre dies que va durar la cone­guda com a segona guerra de l’Alt Kara­bakh. Ini­ci­ada el 27 de setem­bre del mateix any amb una gran ofen­siva mili­tar de les for­ces de l’Azer­baid­jan, va per­me­tre a aquest país recu­pe­rar els ter­ri­to­ris adja­cents al Kara­bakh per­duts durant la guerra del 1991-1994, així com acon­se­guir el con­trol del sud del ter­ri­tori històric del Kara­bakh, inclo­ent la ciu­tat de Shusha, de gran valor simbòlic i estratègic per a ambdós bàndols. L’alto el foc i el nou statu quo es va sege­llar amb la presència d’un con­tin­gent d’inter­po­sició de tro­pes rus­ses d’uns dos mil efec­tius reno­va­ble en cinc anys, supo­sat garant de la des de lla­vors molt min­vada inde­pendència dels ter­ri­to­ris de l’Alt Kara­bakh que van que­dar en mans armènies.

El nou esce­nari pas­sava a ser molt favo­ra­ble als interes­sos de l’Azer­baid­jan, reflex també de la seva supe­ri­o­ri­tat econòmica i mili­tar adqui­rida gràcies als ingres­sos per les expor­ta­ci­ons de petroli i de gas durant els dar­rers anys. Però el con­flicte seguia i segueix sense resol­dre’s, espe­ci­al­ment pel que fa a l’esta­tus de l’Alt Kara­bakh i a la demar­cació de la fron­tera entre ambdós països, tot i que l’acord del 9-N del 2020 pre­veia meca­nis­mes per enca­rar les nego­ci­a­ci­ons.

Durant el 2021 es van pro­duir diver­ses ron­des de nego­ci­a­ci­ons impul­sa­des per Rússia, amb pocs avenços subs­tan­ci­als. Des de l’inici de l’ofen­siva mili­tar russa con­tra Ucraïna al febrer, però, qui ha emer­git com a actor relle­vant en aquest litigi ha estat la Unió Euro­pea, que ha des­plaçat pro­gres­si­va­ment Mos­cou del rol de medi­a­dor prin­ci­pal. Des de la pri­ma­vera s’han produït diver­ses cime­res i reu­ni­ons tri­la­te­rals Armènia-l’Azer­baid­jan-UE. Men­tres­tant, l’Azer­baid­jan ha con­ti­nuat fus­ti­gant mili­tar­ment de forma regu­lar el ter­ri­tori de la República d’Armènia i de l’Alt Kara­bakh sota con­trol armeni. Com­bi­nant nego­ci­a­ci­ons amb pressió mili­tar, Bakú porta a terme una estratègia de diplomàcia coer­ci­tiva per incre­men­tar la seva pressió sobre el pri­mer minis­tre armeni, Nikol Pas­hi­nyan, apro­fi­tant també una con­jun­tura inter­na­ci­o­nal que li és favo­ra­ble, amb el suport d’una Tur­quia cada cop més reforçada com a potència regi­o­nal, i amb una UE amb pres­ses per diver­si­fi­car els seus sub­mi­nis­tra­dors de gas a fi de reduir la dependència envers Rússia (el juliol pas­sat Brus­sel·les i Bakú van sig­nar un acord històric per incre­men­tar les expor­ta­ci­ons de gas àzeri cap als països de la Unió). Més impor­tant encara, amb una Rússia afe­blida per la seva inca­pa­ci­tat d’impo­sar-se mili­tar­ment a Ucraïna, i amb el seu rol com a potència regi­o­nal en hores bai­xes, espe­ci­al­ment després de les exi­to­ses con­tra­o­fen­si­ves ucraïneses del setem­bre. Com era de pre­veure, Mos­cou no va defen­sar mili­tar­ment Armènia davant els atacs de les for­ces azer­baid­ja­ne­ses, tot i tenir sobre el paper un acord de defensa mútua (alhora que impor­tants vin­cles energètics amb l’Azer­baid­jan), negant-se també a acti­var el meca­nisme de defensa mútua de l’Orga­nit­zació del Trac­tat de Segu­re­tat Col·lec­tiva, una mini-OTAN de mitja dot­zena d’estats post­soviètics lide­rada per Mos­cou, la qual s’ha mos­trat cada cop més obso­leta i ino­pe­ra­tiva.

inten­si­fi­cació de les nego­ci­a­ci­ons

L’atac de l’Azer­baid­jan de mit­jans de setem­bre ha pro­vo­cat una acce­le­ració de les nego­ci­a­ci­ons, tal com pre­te­nia Bakú. També, pel fet que Was­hing­ton esti­gui pre­nent un paper cada cop més actiu en la qüestió per mirar d’evi­tar noves agres­si­ons de l’Azer­baid­jan, apro­fi­tant el buit diplomàtic crei­xent que ha anat dei­xant Rússia, i a fi d’evi­tar que l’Iran (amb fron­tera amb Armènia i l’Azer­baid­jan, i històrica­ment més pro­per a Yere­van) pugui esde­ve­nir un actor clau en aquest con­flicte.

Així, el 27 de setem­bre es va por­tar a terme una reunió entre repre­sen­tants arme­nis i azer­baid­ja­ne­sos a Was­hing­ton, amb la medi­ació de Jake Sulli­van, l’asses­sor en Segu­re­tat Naci­o­nal del pre­si­dent dels EUA. El 2 d’octu­bre, els minis­tres d’Exte­ri­ors d’ambdós països es van reu­nir a Gine­bra, i el 6 d’octu­bre es va pro­duir a Praga una cimera UE-Armènia-l’Azer­baid­jan-França a escala de pre­si­dents i pri­mers minis­tres, als mar­ges de la pri­mera cimera de la Comu­ni­tat Política Euro­pea, que inclou tots els països del con­ti­nent euro­peu excepte Rússia, Bie­lorússia i el Kazakhs­tan.

En una entre­vista a la tele­visió pública armènia el 12 d’octu­bre pas­sat, el secre­tari del Con­sell de Segu­re­tat de la República d’Armènia, Armen Gri­goryan, va afir­mar que les parts s’havien com­promès a tre­ba­llar per asso­lir un trac­tat de pau abans que fina­litzi el 2022. Els tres ele­ments fona­men­tals que s’estan nego­ci­ant són, d’una banda, la deli­mi­tació de les fron­te­res entre ambdós estats, fet que impli­ca­ria el reco­nei­xe­ment per part d’Armènia de la sobi­ra­nia azer­baid­ja­nesa sobre l’Alt Kara­bakh. En segon lloc, l’esta­tus en què que­da­ria la comu­ni­tat armènia ètnica de l’Alt Kara­bakh dins de l’Azer­baid­jan, espe­ci­al­ment pel que fa als seus drets i a les garan­ties de pro­tecció d’aquests (fins ara Bakú s’ha negat a accep­tar reconèixer cap tipus d’esta­tus d’auto­no­mia per a aquest ter­ri­tori). Per aca­bar, el ter­cer ele­ment fona­men­tal és la qüestió d’un cor­re­dor de trànsit ter­res­tre que uneixi l’Azer­baid­jan amb el seu encla­va­ment del Nakhc­hi­van cre­uant el sud d’Armènia. Tots són aspec­tes molt deli­cats i amb una ele­vada importància política i simbòlica per als arme­nis, espe­ci­al­ment pel que fa a la pos­si­ble renúncia històrica per part d’Armènia a la regió de l’Alt Kara­bakh, amb la qual cosa és de pre­veure que qual­se­vol acord en aquesta direcció generi una impor­tant opo­sició interna.

A la tro­bada del 6 d’octu­bre a Praga es va deci­dir des­ple­gar una missió de moni­to­rit­zació de la UE a la zona entre ambdós països per mirar de garan­tir la pau i l’esta­bi­li­tat men­tre dura el procés de deli­mi­tació de les fron­te­res, i per tal de con­tri­buir a aquest procés. De fet, la UE té des del 2008 una missió a Geòrgia per fer moni­to­ratge de l’alto el foc i la situ­ació en relació amb els con­flic­tes d’Abkhàzia i Ossètia del Sud. Pre­vi­si­ble­ment, l’OSCE hi enviarà també una missió d’obser­va­dors, en el marc del Grup de Minsk per a la reso­lució pacífica del con­flicte, creat el 1992 i lide­rat per Rússia, França i els Estats Units, i el qual fins ara s’ha mos­trat poc efec­tiu a l’hora d’impul­sar les nego­ci­a­ci­ons.

La pers­pec­tiva d’una pos­si­ble pau a l’horitzó mos­tra fins a quin punt les difi­cul­tats en què es troba Rússia han alte­rat els statu quo regi­o­nals a l’espai post­soviètic, en gran mesura basat en el poder rus i el seu rol com a potència mili­tar prin­ci­pal en zones com el Cau­cas Sud i l’Àsia Cen­tral. En aquest cas, la pressió mili­tar crei­xent de l’Azer­baid­jan, l’entrada en escena de la UE i dels EUA, el rol de Tur­quia, i l’evidència per als arme­nis que no poden comp­tar amb Mos­cou per a la defensa de la seva sobi­ra­nia i inte­gri­tat ter­ri­to­rial són fac­tors que han con­tribuït a modi­fi­car de manera deci­siva els equi­li­bris a la regió.

Una pos­si­ble reso­lució del con­flicte entre Armènia i l’Azer­baid­jan per la qüestió de l’Alt Kara­bakh podria faci­li­tar la nor­ma­lit­zació de les rela­ci­ons entre Armènia i Tur­quia, amb les fron­te­res tan­ca­des i sense rela­ci­ons diplomàtiques des del 1993 com a con­seqüència de la pri­mera guerra de l’Alt Kara­bakh (1991-1994). Des de la pers­pec­tiva turca, la reo­ber­tura de fron­te­res i la cons­trucció d’un cor­re­dor est-oest a través d’Armènia li per­me­tria una major con­nec­ti­vi­tat amb l’Àsia Cen­tral, amb una rein­te­gració regi­o­nal que, de retruc, podria reduir la dependència econòmica d’Armènia res­pecte a Rússia.

Hi segueix havent diver­sos inter­ro­gants pel que fa a la con­sistència de l’actual procés nego­ci­a­dor, espe­ci­al­ment pel que fa a les garan­ties de segu­re­tat per a Armènia, i a la con­fiança entre les parts. Tot i així, i para­do­xal­ment, el cert és que els impac­tes geo­polítics de la guerra de Rússia con­tra Ucraïna han obert una fines­tra d’opor­tu­ni­tat històrica per a la reso­lució d’un dels con­flic­tes que va escla­tar pre­ci­sa­ment en el con­text de la dis­so­lució de l’URSS, ja fa més de tres dècades.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor